- Conf. dr. Adrian Tase
Motto: “Să ne vaccinăm! Ar fi păcat să pierdem rapid ceea ce am câștigat cu atâtea eforturi!” Joe Biden
În țară, ne confruntăm cu o ofensivă a pandemiei, cu peste 1400 de cazuri COVID-19 internate în ATI și număr record de decese.
Avem însă și motive de speranță. Dispunem de cele mai performante vaccinuri, în doze suficiente. Avem un nou ministru al sănătății, profesionist medical, care poate impulsiona campania cu mesaje mobilizatoare. La orizont, o vară cu călătorii, concerte, meciuri, nunți și, mai ales, o economie prosperă. Totul depinde de viteza cu care ne vaccinăm la nivel de populație.
Israelul, ca lider al procesului de rollout, permite deja cetățenilor săi să-și scoată masca, deocamdată doar în aer liber.
Franța urmează exemplul britanicilor și introduce pașaportul vaccinal, deocamdată pentru călătorii interne.
Reluarea zborurilor dintre Australia și Noua Zeelandă a produs scene emoționale în aeroporturi.
În contrast, în India situația a explodat cu aproape 400.000 de cazuri noi pe zi, iar Turcia înregistrează și ea recorduri triste.
Variantele noi fac ravagii în Africa de Sud și America de Sud.
Din dorința de a crește eficiența, China produce vaccinul “2 în 1”.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) consideră că beneficiile vaccinurilor bazate pe adenovirus, adică AstraZeneca și Johnson & Johnson, depășesc clar riscurile. O avertizare privind posibilitatea trombozelor va apărea pe ambalaj. Recentul scandal a determinat Danemarca să respingă definitiv vaccinul AstraZeneca și a generat o regretabilă fervoare antivaccinală în Europa.
În SUA se vaccinează zilnic circa 3 milioane de persoane, cam cât am vaccinat noi până acum în țară. În ritmul Americii, populația României ar putea fi vaccinată în mai puțin de o săptămână. Interesant este faptul că parlamentarii democrați s-au vaccinat în proporție de peste 70%, în timp ce parlamentarii republicani doar în proporție de 42%.
Japonia se confruntă cu un nou val de infecții cu numai 100 de zile înaintea Olimpiadei de la Tokyo. Cu o asemenea motivație, procesul de imunizare este la turație maximă. La noi, festivalul “Untold” propulsează Clujul în poziția de lider național cu peste 30% imunizați.
Efecte economice. Economia americană da semne de revenire, șomajul atingând un minim pandemic, în timp ce Argentina și Brazilia sunt într-o recesiune severă, cu peste 40% populație la nivel de sărăcie.
În timp ce în unele țări se irosesc doze de substanță imunizantă, vaccinul COVAX – realizat de OMS este subfinanțat. Cu vaccin de calitate și dorința de a ne imuniza, vom putea ajunge rapid la viața dinaintea pandemiei!