Doi fraţi, hoți de catalizatoare

0Doi fraţi, din comuna Rociu, au încercat să fure catalizatorul unei maşini. Au fost văzuţi de un locatar şi au abandonat totul fugind. Oamenii legii au reuşit să-i identifice cu ajutorul descrierii făcută de martor. Unul dintre autori are 16 ani şi este cercetat, în stare de libertate. Fratele major a fost plasat în arest la domiciliu.


Întâmplarea a avut loc în noaptea de 8 spre 9 iulie, în jurul orei 4.00. Fraţii de 21 ani, respectiv 16 ani au mers pe strada Exerciţiu şi au încercat să fure catalizatorul unui Opel parcat. Au fost văzuţi de un martor care a sunat la 112. Cei doi tineri au fugit până la sosirea poliţiştilor. Martorul i-a descris pe suspecți şi în baza semnalmentelor furnizate, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au reuşit să-i identifice pe autori.

Aceştia locuiau într-un bloc de pe Craiovei, la mica distanţă de locul unde a avut loc tentativa de furt. După cercetări, poliţiştii l-au reţinut pe Florin Alexandru C., de 21 de ai, din comuna Rociu, fratele minor al acestuia fiind cercetat în stare de libertate.Tânărul a fost prezentat Judecătoriei Piteşti cu propunerea de arestare preventivă. Instanţa a respins cererea, iar judecătorii au dispus împotriva lui Florin Alexandru C. măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Conţin aur, platină şi paladiu

De fură hoţii catalizatoare? Un catalizator poate conţine de la 3 până la 10 grame de platină, astfel că, după un calcul simplu, acestea sunt foarte valoroase, având în vedere că preţul unui gram de platină este de aproximativ 140 de lei. Catalizatoarele sunt la mare căutare datorită metalelor preţioase pe care le conţin.

Citiți și: Fermierii argeșeni, atenționați de DSVPotrivit mecanicilor auto, aurul şi platina din aceste piese auto se pot valorifica rapid pe piaţa neagră. Pe lângă acestea, mai conţin şi argint, paladiu şi rodiu, motiv pentru care catalizatorul a ajuns „piesă – vedetă”. Paladiul este ceva mai scump, un gram fiind în jur de 360 lei. În ultima vreme au apărut tot ai mulţi întreprinzători care cumpără ilegal catalizatoare. Site-urile sunt pline de oferte de cumpărare , astfel că, hoţilor nu le este teamă că vor sta cu marfa nevândută.

Păgubiţii realizează că ceva nu este în regulă abia când urcă la volan. Maşina scoate un zgomot nefiresc, este extrem de gălăgioasă, precum maşinile de curse, explică mecanicii.

Unii, au descoperit, sub maşini, că au ţevile tăiate. Alţii au aflat ce au păţit abia când au ajuns cu maşina în Service, fie din cauza zgomotului, fie pentru că motorul părea că se îneacă la schimbarea vitezei. Cum catalizatorul are rolul de a filtra gazele, de a purifica emisiile motoarelor, în lipsa lui, noxele ajung în maşină, iar aceasta nu va funcţiona corect. În plus, nu este legal să conduci fără o astfel de componentă, mai spun mecanicii auto. M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.