Eroul meu, Ludovic cel Jerpelit

2

 • Din punctul meu de vedereAcum câțiva ani, ne-a lăsat cineva la poartă un pisoi vai de mama lui, cu blana găurită, cu botul ars, slab de i se vedeau coastele, dar cu o poftă de viață și de joacă extraordinară. L-am botezat Jerpelici.


Să nu vă supărați pe mine, dar Ludovic Orban îmi aduce aminte de pisoiul acela.
Ludovic Jerpelici, eroul meu.
Nenea Orban a hotărât să joace din nou a vida e a morte, convocând pentru joi, adică azi, ora 14, Parlamentul în vederea citirii în plen a moțiunii de cenzură. Cinstit vorbind, omul are perfectă dreptate, adică ce să facem dacă PNL și PSD boicotează ședințele BPR, să nu mai existe instituția moțiunii de cenzură ?

Ludovic Jerpelici a venit cu un citat dintr-o mai veche hotărâre a Curții Constituționale: „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității Opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.

Ludovic Jerpelici e isteț.
După ce a convocat, pentru joi, ședința de plen reunit în care se va prezenta moțiunea de cenzură, și-a ”amintit” că are treabă și va pleca în turneu electoral la Tulcea și Constanța. De ce ? Pentru a delega atribuțiile vicepreședintelui Camerei, Sorin Grideanu. De ce ? Pentru a da șah la PSD.
Manevra lui Jerpelici, chiar dacă va putea fi anulată de Curtea Constituțională, are valența de a scoate la lumină intențiile PSD.
Dacă PSD participă la plenul Parlamentului, înlătură, pentru moment, speculațiile cu privire la înțelegerile secrete dintre Ciolacu și Iohannis. Dacă nu participă…

Cred că PSD nu va participa, invocând riscul ca ședința să fie declarată neconstituțională. De ce să fim noi puși la colț de Curtea Costituțională, va spune Marcel Ciolacu. Dau această ipoteză cu un procent de 51% și precizez că până miercuri la ora 13, când scriu aceste rânduri, PSD nu a spus nici da, nici nu. Totuși, o ziaristă de la A3 vine cu informația că PSD va asigura cvorumul.

Dacă vom avea cvorum, în trei zile vom avea dezbatere și vot. Desigur, dacă PSD va participa la vot.
Pentru a lămuri cititorii cu privire la calendar, citez aici din Art. 92 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului:
• Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
• Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
• După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele de şedinţă comună dă cuvântul prim-ministrului sau, după caz, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului.
• Urmează intervenţii ale deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor se votează moţiunea de cenzură, prin vot secret cu bile (art. 88, art. 93 şi 94 din Regulamentul camerelor). Preşedintele şedinţei comune anunţă rezultatul votului, consemnat în procesul-verbal încheiat în acest scop.

Totuși, nu sunt foarte sigur că PSD va da acum semnalul decisiv că se poziționează în favoarea useriștilor. Oamenii lui Ciolacu vor să se asigure că falia dintre USR și PNL se va căsca într-atâta încât refacerea coaliției să devină imposibilă.

Ascultați-l pe senatorul Marius Dunca, preşedintele PSD Braşov:
”Nu doar miniştrii USR PLUS trebuie să plece din guvern, ci şi secretarii de stat, şefii instituţiilor deconcentrate şi prefecţii acestei formaţiuni politice”.
Abia când USR – PLUS va ajunge pe brânci, când nervii vor fi întinși la maxim, PSD va anunța că votează moțiunea.
Sau va depune moțiunea sa de cenzură.

Observ că multă lume este tentată să vadă în oscilațiile PSD argumentul decisiv că Ciolacu e blat. N-aș merge deocamdată pa această variantă.
Când Marcel Ciolacu a preluat conducerea partidului, ștampila cu blatul i-a fost pusă în 24 de ore, drept dovadă că era pregătită în laborator.

Să ne întoarcem însă la eroul meu, Ludovic Jerpelici.
El are uriașul merit de a fi primul liberal din ultimii 30 de ani care s-a întors la spiritul Brătienilor. Că a făcut-o de conjunctură, că a făcut-o pentru paradă, nu contează. Vreme de trei decenii, PNL a încercat să șteargă cuvântul Național din denumirea Partidului Național Liberal. Au făcut-o pentru bani, ori de frică. S-au făcut preș în fața ambasadorilor, multinaționalelor, comisarilor europeni, serviciilor secrete.
Ludov Orban a fost singurul liberal care a ridicat capul, iar asemănarea cu Liviu Dargea nu poate fi evitată.

Desigur, fiindcă atitudinea lui Orban seamănă ca două picături de apă ce cea a lui Dragnea, ne putem aștepta să pățească același lucru. Există însă o deosebire, anume că nimeni nu se gândea ca Orban să defecteze în asemenea hal. Așa cum nimeni nu se gândea ca USR – PLUS să se alieze cu AUR, de exemplu.

Scenariul cu distrugerea lui Orban nu era pregătit.
Vine congresul din 25 septembrie, unde își joacă destinul Cîțu, dar Cîțu nu e important. Își joacă destinul Iohannis, dar nici Iohannis nu e important.
Important e PNL.
Dacă poporul liberal îl alege pe Cîțu, PNL trebuie să uite de 1875, de Mazar Pașa, de Vila Florica. Muzeul Brătienilor va fi lăsat fără fonduri, apoi închis. Vila va deveni hotel. Nu neapărat mâine s-ar putea întâmpla asta, dar într-un deceniu, așa va fi.
Sub conducerea lui Cîțu, PNL și USR vor deveni unul și același partid: Partidul Liberal, fără Național.
Deocamdată, Ludovic Jerpelici umblă cu litera N de la Național în cârcă și o urcă pe dealul istoriei contemporane.
Ca Sisif.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


2 COMENTARII

 1. Uimitor!

  Acest Dragnea care a fost condamnat pana acum de 2 ori (o data cu suspendare, a doua oara cu executare) este, in viziunea dlui Smeoreanu, un politician suveranist care nu se ploconeste in fata ambasadorilor, deci poate fi iertat de dosarele sale penale finalizate sau in curs.

  Spre lamurirea unor treburi:
  – in Romania nu exista vreun politician de talia lui Viktor Orban, cel mai suveranist politician din Europea de Est, cel care a avut curajul si demnitatea de a-si apara frontierele tarii cu un gard de sarma pentru impiedicarea trecerii ilegale a imigrantilor sirieni, cel care a dat o lege impotriva propagandei homosexuale in randul minorilor etc.

  La noi Dragnea si ai lui au avut marele curaj de a amana liberalizarea pretului gazelor naturale, impotriva angajamentelor Romaniei in fata UE, cat si alte cateva astfel de „razvratiri”…

  Dar cand a venit vorba ca Romania sa excluda firma Huawei de la licitatia frecventelor 5G, la cererea SUA, Romania s-a executat imediat.
  Cand se pune problema in ultimul timp ca tarile UE sa accepte cote obligatorii de imigranti afgani, Romania declara ca are pregatite spatii de cazare!

Comentariile sunt închise.