A murit violonistul Marin Mihalcea!

0Pierdere mare suferită de lumea muzicii din Argeş. S-a stins pe patul spitalului violonistul şi fostul dirijor la orchestrei „Doina Argeşului”, Marin Mihalcea, la vârsta de 73 de ani. De-a lungul carierei sale a concertat alături de artişti consacraţi, cum ar fi: Irina Loghin, Maria Ciobanu sau Ion Dolănescu.


Marin Mihalcea s-a născut pe 1 iunie 1948, în comuna Moşoaia şi a decedat pe 3 octombrie 2021. A fost internat la Spitalul Judeţean pe data 28 septembrie la Secţia Medicală, suferind de mai multe afecţiuni. Avea probleme cu rinichii şi era diabetic. Pe data de 3 octombrie, duminică seara, a murit pe secţia amintită. A fost un ultim „mohican” (autentic şi desăvârşit lăutar), cum îi spunea maestrul coregraf Dorin Oancea, al prestigioaselor colective artistice care s-au succedat în Orchestra „Doina Argeşului”, în zecile de ani de existenţă artistică, îl caracterizează conferenţiar universitar doctor Sorin Mazilescu care a făcut un scurt istoric a carierei reputatului violonist.
Prin muncă asiduă a reuşit să unească perfecţiunea tehnicii instrumentale cu autenticul izvorului de inspiraţie, dând o complexitate specială şi dificilă sârbelor, unguricilor, brâurilor şi jocurilor căluşăreşti. Elev al lui Willy Brucker, devine rând pe rând ucenic, colaborator, violonist, solist-instrumentist, concert-maistru, poziţie din care, în anul 2000, va prelua şi calitatea de dirijor al „Doinei Argeşului”, până la pensionare, în 10 ianuarie 2013. Aproape de la început a fost tratat ca „prim violonist”, de către dirijorii cu care s-a confruntat: Gheorghe Moreanu, Emil Tănase, Dorel Manea, Florian Economu, perfecţionându-şi arta interpretativă, orchestrativă şi dirijorală, alături de marii maeştrii ai genului: Constantin Arvinte, Ionel Budişteanu, Gheorghe Zamfir, Nicuşor Predescu, Paraschiv Oprea, Tudor Pană.

Fiu al Argeşului în 2011

„Florian Cioată spunea despre el în 1972: “este unul dintre cei mai buni instrumentişti ai orchestrei, de la an la an a fost într-un evident progres artistic. S-a remarcat în mod deosebit în executarea corectă şi conştiincioasă a programelor orchestrei, îmbunătăţindu-și necontenit modul profesionist de exprimare, fiind un bun cititor de note”. În 2011 a primit distincția de “Fiu al Argeșului”.
Beneficiarul unei memorii excepţionale, şi-a însuşit perfect repertoriile soliştilor, instrumentiştilor, dar şi ale ansamblurilor coregrafice: „Dorul”, „Plaiuri Argeşene”, „Chindia”, „Argeşul” (Curtea de Argeş), „Plai de dor” (Universitatea Piteşti), „Carpaţi” (Câmpulung), „Căluşul” (Scorniceşti), colindând în toată lumea alături de prestigioasele ansambluri argeşene.

A cântat alături de Maria Ciobanu

În deceniile care s-au scurs, atât ca instrumentist, concertmaistru şi ca dirijor, avea să-i acompanieze şi să-i ajute la imprimări pe marii solişti ai României (Irina Loghin, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu etc), dar şi pe colegii de la „Doina Argeşului” (Nelu Păun, Nineta Popa Ionescu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Iosefina Preda, Nicolae Martin, Cristina Turcu-Preda, Daniela Cernea, Valentin Grigorescu etc), sau pe soliştii vocali necunoscuţi, aflaţi în pragul debutului artistic!,” a precizat Sorin Mazilescu.

A participat la toate spectacolele şi festivalurile de folclor organizate la nivel naţional, cu ansamblurile „Doina” şi „Dorul” din Piteşti, iar în străinătate, la festivalurile internaţionale: Franţa, Elveţia (1969), Ungaria, Iugoslavia (1971, 1966), Belgia (1974, 1986), U.R.S.S. (1975), Franţa (1977), Israel (1985), Iordania (1985, 1986), Cehoslovacia (1985), Grecia (1985), Polonia (1985), Italia (1985, 1995), Turcia (1988, 1990), Spania (1994), China (1999). Deşi a creat orchestraţiile speciale şi compoziţii originale pentru albumele muzicale ale multor solişti locali şi naţionali, Marin Mihalcea nu a lăsat posterităţii piese instrumentale proprii. Ansamblul profesionist „Dorul” şi Orchestra „Doina Argeşului” au beneficiat din plin de activitatea dirijorală a fostului conducător şi orchestrator al ansamblurilor de renume din Argeș.

Evoluţie artistică

Marin Mihalcea a absolvit în 1966, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, Piteşti, în acelaşi an fiind angajat la Orchestra „Doina Argeşului” din Pitești. Patru ani mai târziu, a devenit solist instrumentist, în Orchestra „Doina Argeşului”, la Teatrul „Al. Davila”, din Piteşti. În 1975 a fost numit dirijor al Ansamblului folcloric „Dorul”, al C.J.C.P.C.T. Argeş, Piteşti. În anul 1995, Marin Mihalcea a devenit concertmaistru în Orchestra „Doina Argeşului”. În anul 2000 a fost numit dirijor al acestei orchestre. În perioada 2004-2008 a predat cursuri de muzică, secţia folclor-vioară, la Şcoala Populară de Artă din Piteşti. Dumnezeu să-l odihnească în pace!  M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.