Cheltuim cei mai mulți bani pe mâncare

0

  • Datele statistice confirmă apetitul românilorRomânii cheltuie, lunar, cei mai mulţi bani pe mâncare. Aproape 35 la sută din venituri, potrivit ultimelor date INS. Abia după ce plătesc şi utilităţile, transportul şi cele necesare pentru întreţinerea locuinţei, românii se gândesc şi la sănătate sau educație.


Astfel, deși veniturile medii lunare ale unei familii au crescut în al doilea trimestru din acest an cu 496 de lei față de aceeași perioadă din 2020 și cheltuielile au crescut cu 546 de lei. Conform unui studio, în al doilea trimestru al acestui an, unei familii din România i-a intrat în portofel, în medie, 5.230 de lei. La această sumă se adaugă încă 343 de lei, care reprezintă venituri în natură, ca de exemplu carnea, ouăle, fructele și legumele produse în gospodăria proprie., informează Digi 24. La un calcul simplu, veniturile medii totale pe gospodărie au fost de 5.573 lei, în creștere cu aproape 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Oamenii n-au reușit, însă, să economisească prea mult dacă ne uităm și la cheltuieli. Astfel, în lunile aprilie, mai și iunie ale anului trecut cheltuielile totale ale unei familii au fost de aproape 4.163 de lei. Anul acesta au crescut cu peste 13%, până la 4.709 lei. Altfel spus, cheltuielile au reprezentat 85% din veniturile totale. Cei mai mulţi bani s-au dus pe mâncare, pe bunurile nealimentare, plata facturilor şi a impozitelor către stat, adică aproape jumătate din cheltuielile totale și cu 85 de lei mai mult față de perioada similară din 2020.

Investiții puține

Românii au alocat sume însemnate şi pentru încălțăminte şi îmbrăcăminte, dar şi pentru băuturile alcoolice şi tutun. În schimb, cumpărarea unei locuinţe sau a unui teren reprezintă o pondere mică în total cheltuielilor unei familii. Doar 0,5% din întreaga sumă au fost direcţionaţi către o asemenea investiţie. Şi mai puţini bani au dat românii pentru educaţie, doar 0,4 procente. Pentru recreere, sport şi cultură, suma cheltuită, în medie, de o familie a fost de două procente, în timp ce pentru sănătate a fost de 5,7%. Cea mai importantă sursă de venituri au fost salariile, urmate de veniturile din prestaţii sociale. La formarea veniturilor totale au contribuit, de asemenea, veniturile din agricultură, dar şi din activităţi neagricole independente, precum şi veniturile din proprietate şi vânzarea de active din gospodărie.
Veniturile totale medii ale unei familii: aprilie – iunie 2021: 5573 lei; aprilie – iunie 2020: 5077 lei
Cheltuielile totale medii ale unei familii: aprilie – iunie 2021: 4709 lei; aprilie – iunie 2020: 4163 lei
Pe ce au cheltuit românii banii: 34,9% mâncare şi băuturi nealcoolice # 13,7% întreţinere şi utilităţi # 8,5% băuturi alcoolice și tutun # 8,2% îmbrăcăminte şi încălţăminte # 2,0% recreere, sport şi cultură # 5,7% sănătate # 0,5% cheltuieli pentru investiții # 0,4% educație
Sursele de venit: 69,1% salarii # 19,3% venituri din prestații sociale # 6,1% venituri în natură # 1,8% venituri din agricultură # 1,6% venituri din activități neagricole.  S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.