Tentativă de înşelăciune de la un anunţ de vânzare!

0

  • Aveţi grijă, nu daţi datele cardului!



O familie din Muscel era cât pe ce, să fie victima unor indivizi, care practică fraudele bancare. Cei doi soţi au postat pe net un anunţ de vânzare a unei componente auto. Preţul era de 450 de lei. Imediat au fost contactaţi de un individ, care se arăta interesat de produsul ce era scos la vânzare.


„A părut interesat de piesea respectivă. Am vorbit cu persoana în cauză doar prin mesaje. Asta ne-a făcut să fim foarte atenţi. Nu a răspuns la telefon, doar mesaje pe telefon. La un moment dat, a spus că ne trimite prin transfer suma cerută dar nu RON ci RUN. Iniţial am crezut că a greşit, însă nu am lăsat garda jos. Aşa nu am fost păcăliţi.”, spun cei doi soţi. Cei care se arătau interesaţi de piesa auto au mai continuat cu mesaje, iar după scurt timp au început să ceară detalii legate de cardul bancar, detalii pe care nu le-au solicitat niciun alt cumpărător. „Ne-am dat seama că e ceva în neregulă. Aşa că am început să verificăm şi noi. Nu era vreo sumă, erau 450 lei, dar ni se părea în neregulă că cerea date de pe card. Aşa că am intrat în respectivul, iar după ce am întrebat cine este administratorul Kazanexpres, o firmă pe care figurează societatea pe care zicea respectivul că lucrează, totul s-a încheiat, nu a mai răspuns la telefon, nu a mai făcut nimic.”, spun cei care era să fie victimele unei înşelăciuni. Importantă este înțelegerea mecanismului de operare, acesta fiind următorul, spun reprezentanţii IPJ Argeş. „Autorii infracțiunilor adoptă rolul falsului vânzător, ori al falsului cumpărător; Aceștia transmit victimelor un link, care e foarte asemănător cu site-urile ce prezintă încredere. În cadrul acestui link, li se solicită victimelor completarea tuturor datelor cardului bancar (seria card, CVV, cod 3D Secure primit prin SMS), sub pretextul de a intra în posesia banilor pe care se presupune că infractorul i-ar fi transferat prin intermediul platformei de tip marketplace pe care este postat anunțul. De cele mai multe ori imediat, în momentul completării acestor date, suma existentă pe card este extrasă.”
Oamenii legii spun că este foarte important de reținut:
1.Niciodată, pentru a primi o sumă de bani, nu este necesară furnizarea datelor înscrise pe card (ce conține 16 cifre), ci doar a numărului de cont (Codul IBAN, format din 24 de caractere-4 litere și 20 cifre). Cardul bancar nu este un instrument de încasare, ci este doar instrument de plată.
2.Verificați foarte bine adresa link-ului furnizată de presupusul cumpărator sau numerele de telefon de pe care vă sunt transmise mesajele. Denumirea acesteia trebuie să corespundă exact cu cea a site-ului de încredere, să nu aibă nici un caracter difențiat de aceasta.
3.Raportați orice tentativă de înșelăciune de acest tip! M.Sandu