Adunarea Generală a Federaţiei Române de Volei a stabilit un nou sistem competiţional pentru primele eşaloane la masculin şi feminin care se va aplica începând cu sezonul 2022/2023. Anunţul a fost făcut de Federaţia Română de Volei prin intermediul unui comunicat publicat pe contul oficial de facebook.
La Adunarea Generală a Federaţiei Române de Volei, desfăşurată acum câteva zile în Complexul Expoziţional Romexpo, au fost fost prezente 94 de structuri membre din cele 183 afiliate. Măsurile aprobate de forul de conducere al FRV vizează cluburile de volei feminin CS Dacia Mioveni 2012 și FC Argeș.
Două grupe valorice din sezonul viitor
„S-a votat un nou sistem competiţional în Divizia A1 la volei masculin, respectiv feminin. Acesta va fi aplicat din campionatul 2022/ 2023 şi prevede ca după terminarea sezonului regulat, care se va disputa în sistemul clasic, tur-retur, echipele să fie împărţite în două grupe valorice: cea a locurilor 1-8 şi cea a locurilor 9-12. În acestea se va juca în sistem play-off (locul 1 cu locul 8, 2 cu 7 etc). Urmează să se decidă de către comisiile federaţiei care confruntări din cea de-a doua fază se vor disputa după sistemul ‚cel mai bun din trei meciuri’ şi care după sistemul ‚cel mai bun din cinci meciuri’. Singurul club care a votat împotrivă a fost FC Argeş”, se arată în comunicatul citat.
Cu doi sportivi români pe teren
În prezent, primele eşaloane la volei feminin şi masculin se disputa după un sistem care cuprinde un sezon regulat tur-retur, urmat de o împărţire pe grupe de câte 4 echipe în care se joacă de asemenea tur-retur. Adunarea Generală a votat în unanimitate aplicarea regulii obligativităţii prezenţei a doi sportivi români pe teren. Deocamdată, această decizie este suspendată până când se va judeca acţiunea înaintată de Federaţia Română de Volei împotriva deciziei Consiliului Naţional pentru Combaterea Discrimănării. Acordul membrilor afiliaţi ai FRV era necesar pentru ca hotărârea definitivă dată de instanţă (în cazul în care aceasta va decide în favoarea FRV) să poată fi pusă în practică imediat după judecare. Rămâne să se stabilească în comisiile de specialitate metodologia de aplicare a regulii.
Barem de vârstă pentru juniori
În cadrul Adunării Generale s-a ridicat de către mai mulţi antrenori problema obligativităţii trecerii pe foaia de joc la juniori şi junioare a unui număr de minimum 6 jucători/jucătoare care să îndeplinească baremul de vârstă şi a maximum trei mai mici. Drept urmare, s-a supus la vot propunerea de desfiinţare a acestei reguli, astfel încât, doar la categoriile juniori şi junioare să se poată juca fără limită inferioară de vârstă şi fără obligativitatea de a avea în lot sau pe teren un anumit număr de sportivi care să îndeplinească acest criteriu. Cu majoritate, s-a votat această variantă, care va fi aplicată începând din campionatul viitor, după ce va fi analizată în comisiile de specialitate ale FRV. De asemenea, s-a aprobat de către participanţii la Adunarea Generală începerea procesului de implementare a sistemului Challenge în Divizia A1. Acesta era primul pas obligatoriu conform prevederilor legale pentru a se demara formarea unei comisii care va stabili paşii ce trebuie făcuţi şi care va căuta sursele de finanţare pentru introducerea sistemului în viitor.
Dragoș Șerban: ”Echipele din eșalonul secund nu au fost consultate”
Draşoş Serban, directorul clubului FC Argeş, a explicat de ce gruparea piteşteană a votat împotriva noului sistem: ”În primul rând, acest punct nu a fost trecut pe ordinea de zi al acestei Adunări Generale. În al doilea rând, ni s-a spus că au fost consultări pe platforma Zoom cu reprezentanții echipelor din primul eșalon. Nu s-au purtat nici un fel de discuții cu reprezentanții cluburilor din liga secundă ca să știe și omul ce votează. În al treilea rând, în play-off și play-out, nu se știe clar cum va fi sistemul, două din trei meciuri sau trei din cinci partide. Ar fi fost OK dacă aceste lucruri erau clare pentru toată lumea”. M.D.