Majorări de pensii și salarii negociate!

0Pensiile, alocațiile de stat și salariul minim vor fi majorate. Nicolae Ciucă, propus premier de PNL, a anunțat că PSD și PNL au convenit creșterile de pensii, alocații și salarii, cu un impact bugetar de 13,6 miliarde de lei – circa 1,2% din PIB. În materialul ce urmează aflați câți bani vo să primească în plus, fiecare categorie.


PNL și PSD au convenit în ultima rundă de negocieri o serie de creșteri de pensii și alocații pentru copii de la 1 ianuarie 2022, dar și creșterea salariului minim pe economie.
Creșterea cu cel mai mare impact bugetar este a pensiilor, ce vor fi mărite cu 10% de la 1 ianuarie. Tot de la 1 ianuarie, pensia minimă va crește de la 800 la 1000 de lei. Impactul bugetar estimat este de minimum 10 miliarde de lei.
În plus, pensionarii care au o pensie de până la 1.600 de lei vor primi în luna ianuarie un sprijin de 1.200 de lei pentru a suporta creșterile de prețuri la utilități. Acest bonus va fi plătit o singură dată în tot anul. Cele două partide au mai convenit ca pensionarii care au o pensie de peste 4.000 de lei vor plăti contribuții pe sănătate de 10%.
Alocațiile vor crește și ele de la 1 ianuarie, astfel:
– Pentru copiii între 0-2 ani: 600 de lei;
– Pentru copiii peste 2 ani: 243 de lei;
De asemenea, persoanele cu handicap vor primi anual a 13-a indemnizație.
Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie la 2.550 de lei, cum a fost deja stabilit prin hotărâre de a Guvernului Cîțu din 6 octombrie 2021. Net, o persoană plătită cu salariul minim va primi 1524 de lei, adică o creștere cu 138 de lei mai mult față de salariul minim în vigoare în acest an. Salariul minim va fi acordat pentru o perioada de maximum 24 de luni. După 24 de luni, cele două părți trebuie să convină fie creșterea salariului, fie desfacerea contractului de muncă. Se presupune că, în doi ani, acel angajat va evolua profesional astfel încât să obțină un salariu mai mare.  M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.