DSP Argeș avertizează asupra Trichinelozei

0Având în vedere că în această perioadă au loc sacrificări tradiționale de animale, DSP Argeș aduce la cunoștința argeșenilor, mai multe informații utile despre bolile pe care animalele scrificate le pot avea.


Astfel, Trichineloza este o boală transmisă ocazional de la animal la om, produsă de parazitul Trichinella Spiralis, care, în formă adultă, se înmulțește în intestin, iar în formă de larvă, se localizează în musculatura striată.

Rezervorul natural al infecției este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea), precum și rozătoare (șobolanul). În țara noastră, principala sursă de infecție pentru om este porcul. Porcul se contaminează consumând șobolani sau șoareci morți.

Omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc infestată cu Trichinella, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate. Ocazional îmbolnăvirea se poate produce și prin consumul de carne de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce poate conține larve vii sau chisturi viabile.

Perioada de incubație este de 7-14 zile, timp în care parazitul se înmulțește în intestin. Boala debutează cu febră, dureri abdominale, grețuri, vărsături și diaree. Ulterior apar edeme (umflare) ale pleoapelor și buzelor, urticarie, dureri musculare, adinamie, tulburări nervoase și cardiovasculare.

Gravitatea bolii este direct proportională cu cantitatea de carne infestată ingerată și masivitatea infestării ei și este influențată de rezistența organismului. Semnele clinice generale, ca: febra, manifestări alergice, dureri musculare – corespund trecerii Trichinellei din intestin în sânge, cu localizarea ulterioară în musculatură, unde formele adulte se transformă în larve și se inchistează. Boala durează, în medie, 3-6 săptămâni, dar există și forme severe cu o evolutie de 2-3 luni. Boala poate fi letală din cauza complicațiilor cardiovasculare (miocardita) și neurologice (encefalita, mielita). De aceea, prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariția primelor semne de boală.

Carne neexaminată

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii omului sunt reprezentați de: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă; achiziționarea de carne din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor.

Cum se previne boala

Boala poate fi prevenită prin:

# efectuarea periodică a deratizării în gospodării;

# supravegherea porcilor din gospodării pentru a nu consuma cadavrele șobolanilor;

# examinarea obligatorie la microscop (desfășurată în laboratoare sanitar-veterinare autorizate) a cărnii de porc înainte de a fi dată în consum (inclusiv a celei provenite din gospodăriile individuale) și a cărnii de animale vânate (mistreț, urs);

# aprovizionarea cu carne de porc din surse autorizate (măcelării, magazine alimentare), care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;

# renuntarea la obiceiuri culinare riscante: consum de carne și/sau preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic (procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele);

# prelucrarea corectă a cărnii de porc (fierbere, frigere), știind că larvele de Trichinella Spiralis sunt distruse în minimum 15 minute la o temperatura de peste 75 oC.

# distrugerea larvelor din carnea infestată se poate face prin refrigerare rapidă la minus 35 grade Celsius, sau congelarea și păstrarea timp de 3 luni la minus 18 grade Celsius. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.