În loc de pod, două tuburi din beton!

0

  • În satul PitigaiaComuna Stâlpeni are în componenţă şapte sate. Este vorba despre Stâlpeni, satul care este şi reşedinta comunei, Dealu Frumos, Livezeni, Ogrezea, Opreşti, Pitigaia şi Rădeşti. Unul dintre satele acestea, este ca desprins dintr-o poveste, este vorba despre satul Piţigaia, care se află într-o poieniţă, ascuns de dealuri, la circa 7 km de DN 73. Aici sunt case de vacanţă, dar şi casele localnicilor, circa 20 de familii care, spun că nimic şi nimeni nu i-ar putea convinge să plece. 


Chiar dacă localnicii iubesc acest minunat loc, există şi lucruri care le aduc prejudicii uneori materiale, alteori emoţionale. Aşa s-a întâmplat de ceva vreme cânds-a rupt drumul de acces către ultimele case, iar podeţul care asigura trecerea pe joss au cu maşina a fost distrus.

Atunci, o casă din apropiere a fost inundată, iar familia care locuieşte acolo a stat şi a privit neputincioasă cum apa mătură totul în calea ei. “Noi aici ne temem când plouă mai mult ca se umflă pârâul, şi ne mătură tot. Am fost inudaţi, era apa până la pervazul geamului, beciul era plin, plateau cartofii şi ceapa, am avut pagubă mare atunci.

Mobilă, parchet, haine, totul s-a distrus. Nici acum nu s-a uscat bine nici pe jos, nici pereţii. Încă se simte umezeala”, spune Maria Radu.

Podeţul s-a stricat

Peste pârâu era de ani buni un podeţ din lemn. S-a stricat, iar în locul lui autorităţile din localitate au pus două tuburi din beton, care s-au umplut de crăci şi bolovani şi ce a mai adus apa de pe dealurile din zonă, aşa că au fost scoase. Improvizaţiile au fost la ordinea zilei la trecerea peste pârâul respectiv, iar problemele nu au continuat să apară.

“Dacă primarul ne-ar face un podeţ aşa cum era celălalt, şi din lemn, nu ne-ar deranja, să putem trece şi noi fără probleme, să treacă apa şi ce o mai trece, ar fi ceva. Ne-a pus placa asta şi bolovani, dacă nu ştii să conduci scapi cu roata de pe placa aia. Maşinile mari nici nu mă gândesc să mai treacă. Acum, când ne-a ajus apa până la poartă, au rămas unii pe un mal, alţii pe altul. Ne-am speriat foarte tare. Am crezut că se inundă iarăşi casa şi totul. Am chemat ajutoare. Se umpluse albia de crăci, blovani, de toate”, mai spune Maria.

Oamenii zic ca la primărie au venit bani de la Consiliul Judeţean, care ar putea fi folosiţi pentru asemenea investiţie, însă, aşa după cum cred ei, primarul nu vrea să bage vreun leu în asfalt pe drumul de acces şi pe un podeţ demn de anul 2021. Şi dacă ei aşa spun, probabil aşa este, căci respectivul drum este communal, iar o investiţie a administraţiei locale din Stâlpeni este posibilă, numai daca se şi doreşte acest aspect.

“Nu e voinţă, putinţă e, nu vrea Gabi Şerbănoiu. Dacă voia, era făcut un pod până acum. Drumul, acum e bun, era prăpăd înainte, au mai băgat lama şi lău mai îndreptat, dar cam atât. Mai sus, stă fata lui, are casă, de fapt când vine în ţară locuieşte cu soţul Italian aici. Poate dacă se întoarce fata lui definitiv va face ceva, altfel nu, ce să mai credem. Ginerele lui, italianul, când vine cu fata, merge cu ATV-ul pe aici, că e de ATV drumul, ca pe munte”, spune un localnic.

Dacă dintre localnici, doar vreo 20 de familii au mai rămas, casele sunt vândute unor familii din oraşele mari ale ţării care, vin permanent la Stâlpeni să îşi găsească liniştea, să-şi încarce bateriile, să se relaxeze. Sunt familii de tineri care-şi aduc copilaşii la Piţigaia ca sa se bucure de frumuseţea locului, oameni care chiar dacă sunt fascinaţi de sătucul din poieniţă, sunt deranjaţi de infrastructură. B.R.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.