Liceul Tehnologic Costești a implementat proiectul ERASMUS +, nr. 2020-1-RO01-KA102-079298, cu titlul ’’Competenţe şi abilităţi dobândite în timpul stagiilor de pregătire practică, la nivel european’’ în cadrul căruia 49 de elevi de la 3 calificări profesionale au efectuat stagii de pregătire practică cu durata de 3 săptămâni ( 90 ore), la agenți economici din Portugalia.
Mobilitățile s-au derulat în 3 fluxuri, astfel:
– flux 1: 7 participanți, clasa a X – a, învățământ profesional, Calificarea profesională “Lucrător în agricultura ecologică”, 10 participanți, clasa a X- a, învățământ liceal, Calificarea profesională “Tehnician în activități de comerț”, în perioada 9-29 mai 2021, 2 prof. însoțitori.
– flux 2: 7 participanți, clasa a X- a, învățământ profesional, Calificarea profesională “Lucrător în agricultura ecologică, 10 participanți, clasa a X- a, învățământ profesional, Calificarea profesională “Mecanic agricol”, în perioada 6-26 iunie 2021, 2 prof. însoțitori.
– flux 3: 7 participanți, clasa a IX- a și a X- a, învățământ profesional, Calificarea profesională “Lucrător în agricultura ecologică”, 8 participanți, clasa a X- a, învățământ profesional, Calificarea profesională “Mecanic agricol”, în perioada 26 septembrie-16 octombrie 2021, 2 prof. însoțitor.
Elevii de la calificarea profesională “Lucrător în agricultura ecologică” au desfășurat stagiul de pregătire la compania „Florineve”. Această companie a început productia inițială cu trei specii (gerbera, garoafă și crizantemă dar, cu ambiție s-a extins rapid producând și alte specii. Astăzi este o companie modernă care are aproximativ 100 de angajati cu înaltă calificare. Cu ajutorul celor mai avansate tehnici produce flori în seră, comercializează și distribuie foarte multe soiuri de flori. Are o suprafată de 22 de hectare și peste 6 centre de producție, având aproximativ 80 de produse în portofoliu. Serele sunt dotate cu programatori de control a climei sau hidroponice (tehnica de cultivare a plantelor fara sol).
Elevii de la calificarea profesională “Mecanic agricol” au desfășurat stagiul de pregătire practică “Cooperativa Agrícola Stº Isidro de Pegões”. Acolo participanții au lucrat cu utilaje agricole moderne, de utlimă generație, au lucrat în ateliere de reparatii unde, au executat asamblari și dezasamblari pe utilaje agricole (pluguri, grape, cultivatoare, tractoare, mașini de semănat și plantat, combine de recoltat ș.a.).
Elevii de la calificarea profesională “Tehnician în activități de comerț” au desfășurat stagiul de practică la compania “E´Leclerc” (supermarket) din Montijo care distribuie produse de calitate superioară la prețuri mici prin cumpărarea direct de la producători și prin evitarea, pe cât posibil, a intermediarilor și diversificarea surselor de aprovizionare. Aici, participanții au efectuat operații de aprovizionare, prelucrare, stocare, prezentare și vânzarea mărfurilor.
Durata proiectului: 15 luni
Bugetul proiectului: 157. 631 euro
Rezultatele proiectului:
– creșterea calității pregătirii profesioanale a participanților;
– participanții și-au îmbogățit vocabularul în limba engleză;
– participanții au stimă de sine crescută;
– 49 documente Europass Mobility;
– 49 LA-ECVET;
– 3 MoU;
– 49 certificate de participare;
– 49 portofolii;
– recunoașterea, validarea și transferul RI dobândite de participanti, în tară, de către o Comisie alcătuită în acest sens;
– revista “Școala- o poartă spre viitor”.
Proiectele ERASMUS + VET, contribuie la dezvoltarea dimensiunii europene la toate nivelurile și evidențiază spiritul cetățeanului european.
Activitățile desfășurate în cadrul acestor proiecte aduc plus valoare în experiența profesională, elevii dobândesc competențe profesionale atât de necesare în vederea angajării dar vor dobândi și competențe sociale, lingvistice, autoorganizatorice, interculturale care le vor fi de ajutor chiar de la primul interviu în vederea ocupării unui loc de muncă. Aceste experiențe duc la creșterea stimei de sine iar documentele pe care le primesc participanții la sfârșitul mobilitătii, în special Europass Mobility, asigură tranziția de la școală la locul de muncă. Perioada petrecută în mobilitate este de un real folos pentru elevi iar aceștia se vor putea adapta mai ușor la shimbările care au loc pe piața muncii.
De asemenea, participanții la astfel de proiecte aprofundează practic competențele pe care le-au dobândit la pregătirea profesională teoretică, dobândesc competențe și abilități de lucru în situații din viața reală și beneficiază de exemple de bune practici europene.
Cadrele didactice au ocazia să experimenteze noi modalități de desfășurare a activităților practice și noi modalități de evaluare prin colaborare cu alți colegi din altă țară.
Membrii echipei de gestionare a proiectului au posibilitatea să acumuleze abilități manageriale (distribuire de sarcini, stimularea motivației și interesului, perfecționarea stilului de comunicare în cadrul colectivului, transparență în cadrul grupului). Prin cooperare europeană liceul nostru creează premisele unei bune integrări pe piața muncii românească și europeană a viitorilor noștri absolvenți.
De asemenea, liceul nostru va putea fi recunoscut ca generator de servicii educaționale de înaltă calitate.
Pe această cale doresc să felicit toți profesorii implicați în astfel de activități!
Responsabil proiect,
Prof. ing. Popescu Ramona Ionela