Economia României dă semne de recesiune

0Potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), producţia industrială a crescut cu 1,6% în zona euro şi cu 2,5% în Uniunea Europeană în decembrie 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, iar Malta, Irlanda, Cehia, Germania, Franţa şi România au înregistrat cea mai semnificativă scădere.  


În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în decembrie, comparativ cu perioada similară din 2020, au fost în Lituania (33,3%), Bulgaria (14,3%) şi Polonia (14,1%), iar cel mai semnificativ declin în Malta (minus 7,1%), Irlanda (minus 2,9%), Cehia (minus 2,1%), Germania (minus 1,8%), Franţa (minus 0,6%) şi România (minus 0,3%).

Zona euro stă destul de bine

În cazul UE, producţia de bunuri de folosinţă imediată a crescut cu 8%, producţia de energie a urcat cu 6,1%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată a crescut cu 3,2%, cea de bunuri intermediare cu 2,4%, în timp ce producţia de bunuri de capital a scăzut cu 0,8%.
Conform datelor Eurostat, în 2021 comparativ cu 2020, producţia industrială a crescut cu 7,8% în zona euro şi cu 8,2% în Uniunea Europeană.
În decembrie, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a urcat cu 1,2% în zona euro şi cu 0,7% în Uniunea Europeană, după ce în noiembrie s-a înregistrat un avans de 2,4% în zona euro şi de 2,6% în Uniunea Europeană.

Unde s-au înregistrat creșteri

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în decembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Irlanda (10,3%), Lituania (6,2%) şi Luxemburg (5,1%), iar cele mai semnificative scăderi în Cehia (minus 2,9%), Austria (minus 1,1%) şi Italia (minus 1%). România a înregistrat în decembrie o creştere lunară de 1,2% a producţiei industriale, după un avans de 3% luna precedentă.
În cazul UE, producţia de bunuri de capital a urcat cu 1,8%, cea de energie şi de bunuri intermediare a crescut cu 0,2%, producţia de bunuri de folosinţă imediată a urcat cu 0,1%, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă îndelungată a rămas stabilă. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.