- Conf. Dr. Adrian Tase
Suntem în vârful valului V, la circa 1000 km est de noi sunt desfășurări masive de forțe armate, iar peste Atlantic șoferii de tir presează guvernul canadian. Combinația acestor multiple amenințări poate avea consecințe incalculabile. Dar să le luăm pe rând.
În România, ofensiva pandemică a ajuns la un platou, după cifrele care atestă cazurile foarte grave, respectiv mortalitatea prin Covid. Infectările, în schimb, sunt în scădere, o dovadă fiind listele cele mai recente ale pacienților argeșeni cu test PCR pozitiv, care arată un trend descendent.
În acest moment, portul măștii rămâne foarte important, mai ales în spatii închise și în aglomerație. Masca întrerupe circulația coronavirusului, acest fapt fiind valabil la toate virusurile respiratorii, ca și la protecția căilor respiratorii față de poluarea atmosferică.
În schimb, vaccinarea, care este o metodă eminamente preventivă, nu mai are aceeași eficiență pe platoul valului V. Recomandăm tuturor celor care doresc să se vaccineze, să-și efectueze mai întâi titrul de anticorpi, pentru că există posibilitatea să se fi ajuns deja la imunizare printr-un episod asimptomatic de boală.
Acest fapt nu scade cu nimic valoarea vaccinului, mai ales că, metoda ARN mesager este o inovație în medicină, fiind primul vaccin din lume care nu conține virus. În aceeași cheie, îl omagiem pe virusologul francez Luc Montagnier, laureat Nobel în 2008 pentru descoperirea virusului HIV care produce boala SIDA, care a trecut recent în neființă.
În sfârșit, robustețea organismului rămâne foarte importantă. Ea se realizează printr-o hidratare corectă, de doi litri pe zi. Mai menționăm alimentația normală cantitativ și variată calitativ, plus suplimente de zinc, magneziu, vitamine (B, C, D, etc.), quercetina, aspirina în doze mici, etc.. Somnul trebuie să fie restaurator, și aici vorbim de somnul de noapte suficient, chiar dacă este segmentat în două reprize de câte patru ore, plus o repriză după-amiaza, somnul de frumusețe, care acum a devenit și somn de imunitate. Nu trebuie să uităm activitatea fizică, o cheie a calității vieții și a longevității.
În țările din vestul Europei, cu rate de vaccinare de peste 90%, multe restricții au fost deja ridicate. În contrast, în Africa, unde rata de vaccinare este de doar 10%, oamenii trebuie să se obișnuiască a trăi cu virusul.
Pe plan beligerant, unii așteaptă semnale de deschidere din parte Rusiei, respectiv de concesie din partea Ucrainei, dar situația este foarte fragilă. Înarmarea Ucrainei, coordonarea perfectă a NATO, ca și amenințările cu sancțiuni au surprins și deconcertat Rusia. Recenta retragere a unui contingent de trupe rusești este salutată de oficialii Uniunii Europene dar, din punct de vedere epidemiologic este îngrijorătoare, deoarece pe meridianul respectiv valul V este în ofensivă. Pe plan diplomatic, remarcăm doar întâlniri formale de genul „dialogul surzilor”. Războiul informatic e în toi, creând panică în Ucraina, iar infodemia face victime la nivel global de peste doi ani. Sperăm că amenințările pandemică, informatică, militară, economică, să nu producă suferințe majore.
În Canada, unde valul V este pe final, a apărut o nouă provocare: asaltul camionagiilor asupra instituțiilor statului. Autoritățile tocmai au deblocat un pod și anunță măsuri severe asupra organizatorilor.
Jocurile Olimpice de iarnă, o competiție globală civilizată, se desfășoară în condiții excelente și ne bucurăm de evoluția foarte bună a sportivilor europeni la Beijing. Din punct de vedere epidemiologic, strategia zero-Covid funcționează impecabil în „bula olimpică” și are toate șansele să meargă foarte bine până duminică.
Dincolo de pandemie, există și alte probleme de sănătate publică, de exemplu supradozele de medicamente în scop suicidar, care în SUA ucid mai multe persoane decât accidentele de circulație și cele cu arme de foc luate împreună, respectiv probleme digestive de la hamburgeri insuficient preparați („undercooked”).