Salariul mediu net a scăzut în ianuarie cu 4,7%

1Potrivit ultimelor date furnizate de Insitutul Național de Statistică, câştigul salarial mediu net s-a ridicat în luna ianuarie la 3.698 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 181 lei (-4,7%). 


Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (8.940 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.047 lei), arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În IT se câștigă cel mai bine

”În luna ianuarie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.031 lei, cu 296 lei (-4,7%) mai mic decât în luna decembrie 2021. Câştigul salarial mediu net a fost 3.698 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 181 lei (-4,7%). Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.940 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.047 lei)”, arată datele INS.
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%. Indicele câştigului salarial real a fost 100,5% în luna ianuarie 2022 faţă de luna ianuarie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 93,9% în luna ianuarie 2022 faţă de luna decembrie 2021. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 225,4%, cu 14,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna decembrie 2021.

Veniturile influențate de primele de sărbători

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.
În luna ianuarie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării în luna decembrie 2021 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Sectoarele în care s-au înregistrat scăderi

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
-cu 32,8% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 31,9% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
– între 15% şi 25% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi pe apă, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);
-între 10,5% şi 14,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, cercetare-dezvoltare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi;
-între 7% şi 10% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare.

Ușoare creșteri în sectorul bugetar

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, aplicării prevederilor legale, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte). Creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în activităţi de editare (+11,4%), hoteluri şi restaurante (+6,5%), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (+4,8%). În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3,1% ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), sănătate şi asistenţă socială (+1,7%), respectiv în administraţia publică (+0,5%). M.D.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.