Focar de pestă porcină la Ciofrângeni

0



La o distanță de aproape 4 luni de la apariția și la aproape 3 luni de la stingerea ultimului focar de pestă porcină în Argeș, vineri a fost confirmat în județ un nou astfel de caz.


Astfel, la Ciofrângeni a apărut din nou pesta porcină, la o gospodărie, cu 3 porci domestici. Animalele au fost deja sacrificate, iar acum urmează să se aprobe planul de măsuri pentru acest focar, în Centrul Local de Combatere a Bolilor, care este convocat la Prefectură. Iar în astfel de cazuri, măsurile sunt prestabilite, astfel, se va limita mișcarea de efective de animale, pe o rază de 7 km în jurul focarului, pe o perioadă de 30 de zile, fără acordul DSV. Apoi se va face inventarierea pe o rază de 7 km plus alți 3 km de supraveghere, a tuturor porcilor. După cele 30 de zile, se va trece la examenul clinic al porcilor din această rază, iar dacă nu mai apar cazuri se ridică restricțiile iar focarul este închis. În momentul de față se efectuează ancheta epidemiologică, iar din primele informații a reieșit că este vorba despre o exploatație de porci prin reproducere proprie, neexistând contact în afară cu alte animale. Lucrătorii DSV urmăresc acum și analizează cauzele care ar fi putut duce la îmbolnăvirea cu pestă, printre ele numărându-se proveniența furajelor sau a medicamentelor date.

Probele se fac la DSV

”Este primul focar pe 2022. Ultimul focar a fost închis pe 7 ianuarie, fiind cel de la ZOO, iar ultima suspiciune și confirmare de pestă a fost cu o lună înainte, în decembrie. Diferența față de celelalte dăți, este că acum probele le lucrăm noi. Iar asta contează foarte mult în viteza de reacție reducându-se timpul de reacție. Astfel, vineri dimineață am luat probele, vineri seara au ieșit analizele iar sâmbătă dimineață, deja colegii mei luau măsurile în teren. Până acum, într-o astfel de situație, probele veneau de-abia luni. Ori în această perioadă se puteau muta animalele, virusul se putea răspândi, ori puteau fi tăiate și congelate animalele iar apoi să reapară la decongelare…” ne-a spus ieri, directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu. S.M.