Un IAD vopsit în culorile RAIULUI

16
 • Din punctul meu de vedereRăzboiul din Ucraina mi-a demonstrat faptul că Uniunea Europeană nu are încredere în cetățenii săi. Era să zic în supușii săi. Nici NATO nu are încredere în cetățeanul care plătește taxe și impozite pentru înarmare. Spun asta deoarece sursele de informare rusești au fost suspendate.


Nu s-a întâmplat mare lucru din punct de vedere informațional, deoarece site-urile lui Putin sunt oricum precare, prezintă informații cu întârziere și într-un stil neinteresant.
Totuși, simplul fapt că accesul la astfel de surse a fost limitat mi s-a părut jignitor.
Frumusețea democrației și a libertății constă tocmai în respectarea dreptului de a judeca și a alege. În mod absolut sigur, europenii și americanii ar fi ales să condamne războiului Federației Ruse chiar dacă CNN ar fi transmis în mod egal știri din surse ucrainiene și rusești. Condamnarea ar fi fost chiar mai convingătoare, ar fi venit din străfundurile minții și sufletelor. În această situație, se naște întrebarea:
– De ce informațiile au fost cenzurate, de ce am avut cu toții impresia că propaganda ne sufocă ?
Răspunsul nu poate fi decât unul singur:
– Pentru că cineva a avut ceva de ascuns.
Din câte mi-am dat seama, în toate țările UE presa a făcut pe dracul în patru să formuleze știrile doar în favoarea Ucrainei, adeseori fake-news-urile sărind în ochi. Lipsa preocupării pentru echilibru și imparțialitate, înlocuite cu tupeul de a prezenta situația doar dintr-un anumit unghi, mi-a semnalat faptul că principalele canale de comunicare ale societății occidentale au devenit atât de dependente de jocurile de interese politico – economice încât au renunțat la ideea de adevăr.
Ca să o spunem direct și fără ocolișuri, presa noastră și-a impus autocenzura.
Seamănă situația cu aceea din vremea comunismului, ori cu ceea ce se întâmplă acum în Rusia ? Nu seamănă, în sensul că, în Vest, nimeni nu merge la închisoare dacă scrie sau vorbește împotriva curentului oficial. Totuși, teama că dispar sursele de finanțare a făcut ca presa să fie părtinitoare.
A fost rău că presa Occidentului a fost părtinitoare cu Ucraina ? În niciun caz, chiar așa trebuia să fie, dar la nivel de comentarii, nu în ceea ce privește știrile.
Această situație în care presa unui întreg continent, ca să mă refer doar la Europa, se străduiește din răsputeri să fie de partea oficială, renunțând total la echilibru, este îngrijorătoare și naște o întrebare legitimă:
– Oare și până acum presa a făcut la fel, de pildă în războiul cu pandemia ?
O întrebare chiar mai neliniștitoare apare imediat:
– Oare pe viitor presa va prezenta doar punctul de vedere al guvernelor, al Bruxeless-ului?
Probabilitatea ca la ambele întrăbări răspunsul să fie unul afirmativ este uriașă. În consecință, tare mă tem că putem spune cu certitudine că:
– Marea presă europeană, presa considerată până acum liberă, ba chiar idolatrizată pentru independența ei, nu îi mai slujește pe cetățeni.
Cu regret o spun, dar fiindcă întotdeauna sau aproape, mica presă se ia și ea după marea presă, tare mă tem că pe cetățeni nu îi mai apără nimeni.
Aproape nimeni, asta ca să fiu mai indulgent.
Zilele acestea, a apărut un scandal românesc pe tema propagandei. Iulian Bulai, de la USR, a cerut demisia ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, pe motiv că nu a luat măsuri atunci când într-o sală de spectacole a Teatrului Național a fost distribuit un ziar zis de propagandă rusească. USR a considerat că ministrul trebuie să plece deoarece a permis paopagandei anti UE și anti NATO să își facă de cap la Teatrul Național din București.
Ideea este că spectatorul, iubitorul de teatru, presupus a fi un om cult, nu are suficient discernământ pentru ca nici cea mai perfidă propagandă să nu îl poată sminti.
Nu știu dacă ”Certitudinea” ( ce titlu tembel ”) este un ziar de propagandă rusească, dar știu că atunci când vociferezi de la tribuna Parlamentului împotriva unui anumit tip de propagandă, faci tu însuți alt tip de propagandă.
Ideea este că cetățeanul cult din România nu are suficient discernământ pentru a fi imun la orice fel de propagandă anti UE și anti NATO.
Mai grav, dacă nu are acest discernământ, înseamnă că în locul cetățenului trebuie să judece ce e bine și ce e rău domni precum domnul Iulian Bulai.
Vedeți ce ușor ajungem la ideea că noi suntem proști, iar cei care ne conduc sunt deștepți?
Am scris aceste rânduri pentru a atrage atenția că dacă statele din UE, oficialitățile din UE, Sistemul din UE au ajuns la concluzia că au cetățeni slabi de cuget, care trebuie feriți de propagandă precum copiii mici sunt feriți de focul de la aragaz, atunci am ajuns într-o situație extrem de gravă împotriva căreia trebuie să luptăm cu toată energia posibilă.
Ne flăm într-un moment de cotitură. Dacă vom accepta că doar anumite puncte de vedere sunt permise, înseamnă că renunțăm de bună voie la libertatea de exprimare, de fapt la orice fel de libertate.
Iar dacă renunțăm la libertate, păstrând doar concurența acerbă și consumul obsesiv, atunci vom face din Occident un IAD vopsit în culorile RAIULUI.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


16 COMENTARII

 1. Astazi, ziaristul rusofil Smeoreanu vrea sa ne convinga ca n-ar fi rau sa avem acces si la propaganda rusa, cea care nu vorbeste deloc de razboi, ci de interventii speciale sau denazificare (???) Probabil ar fi urmarit cu ochii umezi de emotie spectacolul grotesc cu Putin erou principal, de pe cel mai mare stadion din Moscova.
  I-ar fi amintit de un alt spectacol similar de pe la noi, tot de pe stadion, cu Ponta in rol principal, aruncat acum la gunoi de catre cei care atunci aplaudau cu frenezie…Era sa amintesc si de alt episod, petrecut pe acelasi stadion de la noi, cel cu madam Firea, dar acolo a fost ceva special, diferit de exemplele date.
  Tataie, daca s-a hotarat (pe buna dreptate, rezultatele o dovedesc) un boicot total in privinta Rusiei, atunci presa nu putea fi exceptata. Vrei matale sa te documentezi si sa vezi ce se intampla in interiorul Rusiei, unde au fost taiate si suprimate toate sursele de informare care puteau arata atrocitatile din Ucraina? Fa asta si scrie un editorial!
  Ca de astea pe care le scrii acum ne-am saturat!

 2. Azi voi fi abrupt. De necrezut in urma cu doar câteva săptămâni. Nu voi mai folosi formule de politețe ci ma voi adresa direct: Gh. Smeoreanu , mi-ai produs cea mai mare deziluzie ! sa fiu in consonanta cu veșnicul tau contestatar Coco !
  Ești intr-un derapaj permanent Gh. Smeoreanu in ultimele editoriale !
  Viitorul va decide de partea cui este adevărul dar, pentru moment ești sub orice critica !
  Nu voi ezita sa-mi declar neputința/prostia daca viitorul ne va demonstra contrariul.
  Pana atunci te rog doar atât : sois sage, mon cher !

  • De ce bre nea’ Mișule te-ai ofuscat atât de tare încât ai ajuns în tabără cu papagalul tarat și impotent. Nu obișnuiești dimineața? Uite că noi obișnuim; bă, Bălosule, spune-i lu’ fi-ta să mai aducă o țuică!
   Deși aș fi preferat o vodcă…

 3. Francezul ar spune „à la guerre comme à la guerre”.
  Editorialistul cere presei echidistanță totală. Parcă am fi țară neutră și situată geografic la fel ca Elveția. În schimb, ca și campion al adevărului nu ne amintește de „echidistanța” sa din campaniile electorale (și dintre ele), bazată pe contracte cu un partid. Sunteți tot timpul patriot, domnule ziarist?

 4. Hopa și Boni, individul care nu are idei, e doar pe modul auto: cu o mână se autosatisface, cu alta se autoasmute pe câte unul care nu e de acord cu Smeoreanu.
  Ești o jigodie, rahatule!

  • Manca-l-ai de dimineață pe stomacul gol, putregaiule !
   Poate așa găsești si tu o sursa de inspirate si nu te mai lingi pe degete dupa ce te ștergi „in dos” !

   • Ai auzit si tu, mutantule, de „creiere” ?
    E materia aia speciala pe care ar fi trebuit s-o conțină cutia ta craniana.
    Ar fi trebuit…din păcate…tigva goala !

    • Bă, boule, ești prea prost pentru mine, tu, un impotent notoriu și frustrat! Îți trebuie ani-lumină să mă ajungi, rahat cu ochi! Îți propun o întâlnire directă dar n-ai cum să accepți, jeg perpetuu!

     • Oare cat oi fi tu de deștept, fiul vacii, încât ii crezi pe alții prosti in raport cu tine ? Din cele ce scrii nu prea reiese. Ani lumina stau intre creierul tau de broscoi râios si ființa nobila ce se numește OM.
      Întâlnire directa ? Te fac la toate capitolele la care ne-am putea confrunta, gibonule !

 5. Mă amuză teribil ultimii doi comentatori: Will T și John Brad au vrut să-l injure pe Will S dar, fiindcă inteligența nu e punctul lor forte, au crezut că se jignesc între ei. Și dă-i cu înjurături de la unul la altul, când de fapt ținta lor era alta! Mare e grădina…

 6. Will T. 6.2.1.1.1. ne facem de râs? N-auzi, ești orb, că nu e vorba de matale (băiat gigea!) ci de Will S. (Sordidul)? Am scris/clarificatl la 7.1. Rezon!
  P.S. Cu ,,făcutul la toate” las-o mai ușor, nu mă cunoști, habar nu ai! Asta dacă tu ai fi fost ,,adrisantul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.