Campanie de vaccinare, desfășurată de DSP Argeș

0Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului ARGES desfășoară în luna aprilie 2022 activități de implementare a Campaniei Luna Națională de Informare despre VACCINARE și celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării, 24.04-01.05.2022.  


Vaccinarea împotriva COVID-19 continuă să facă titluri în întreaga regiune, pe măsură ce mai mulți oameni sunt vaccinați împotriva bolii. Dar, pe lângă COVID-19, mai rămân multe alte boli prevenibile prin vaccinare care necesită o atenție continuă, cum ar fi rujeola și poliomielita. Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei și incidența înregistrată prin supraveghere sunt semne ale forței programelor de vaccinare, indicând comunitățile și grupurile de vârstă care sunt neimunizate sau subimunizate și unde este nevoie să se pună mai mult accent. În Europa și în România, s-a constatat o scădere accentuată a cazurilor de rujeolă în timpul pandemiei de COVID-19. Conform INSP-CNSCBT/CNSISP, deoarece din luna iunie a anului 2020 nu a mai fost raportat niciun caz confirmat de rujeolă și nu s-a mai înregistrat niciun deces prin rujeolă, începând cu luna august 2020 a fost sistată campania suplimentară de vaccinare cu ROR (vaccin rubeola-oreion-rujeola).

Viirusul polio

O campanie de vaccinare împotriva poliomielitei pentru copii cu vârste între 6 luni și 6 ani care nu au primit dozele polio în trecut a început în Ucraina, în data de 1 februarie 2022. Această campanie de tip catch-up este parte a unui răspuns cuprinzător pentru stoparea unui focar de poliovirus, depistat în Ucraina în octombrie 2021. Scopul imediat al campaniei este atingerea nivelului recomandat de OMS de acoperire de vaccinare de 95% a copiilor eligibili. Înainte de începerea conflictului, se preconiza o campanie de vaccinare care să cuprindă 140000 de copii din Ucraina. În România, în ultimii ani s-a menținut Urgența de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) privind riscul de răspândire a virusului polio, pentru care s-au instituit măsuri suplimentare: intensificarea supravegherii cazurilor de PAF (paralizie acuta flasca), recuperarea la vaccinare a copiilor în vârstă de până la 5 ani cu mai puțin de 3 doze de VPI (vaccin poliomielitic injectabil) și intensificarea supravegherii de mediu în județele de la granița cu Ucraina: Satu-Mare, Maramureș, Suceava și Botoșani.

Vaccinuri disponibile

Până la data de 06.02.2022 au fost vaccinate antigripal 1360995 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. Săptămâna Europeană a Vaccinării se orientează pe sensibilizarea și informarea personalului medical și populației despre Agenda de Vaccinare 2030, despre vaccinurile disponibile și rolul Organizației Mondiale a Sănătății în asigurarea distribuției echitabile a acestora. Campania IEC națională este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.