Instruire în Argeș, pentru prevenirea tuberculozei bovine

0
  •  TBC se transmite de la animale la om și inversZilele trecute a avut loc o instruire practică a Direcției Sanitar Veerinare Argeș, având ca tematică ,,Metode de testare prin tuberculinare a bovinelor în vederea depistării Tuberculozei și interpretarea rezultatelor.


La această instruire au participat reprezentanți din cadrul Serviciului Control Oficial Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul D.S.V.S.A. Argeș, medicii veterinari oficiali și medicii veterinari de liberă practică din județ, care execută testarea în teren. Cu această ocazie, s-au organizat cinci centre: Mușetești, Arefu, Câmpulung, Bogați, Costești, în care se vor monitoriza bovinele din județ.

Tuberculoza este o zoonoză gravă, care se transmite de la animale la om și invers, produsă de germeni din genul Mycobacterium. Tuberculoza este larg răspândită și se întâlnește mai ales la taurine, păsări, suine, dar și la populațiile de animale sălbatice. La animale,tuberculoza produce pierderi economice prin scăderea productivității și capacității reproductive a animalelor bolnave, restricții de circulație pentru animalele bolnave și pentru produsele obținute de la acestea, pierderi prin măsurile de combatere și asanare a focarelor de boală, etc.

”Pentru menținerea statusului de exploatație oficial indemnă de tuberculoză – conform legislației în vigoare – la nivelul județului Argeș se va demara, începând cu luna mai, acțiunea de testare prin tuberculinare a tuturor bovinelor, atât din exploatațiile non-profesionale, cât și din exploatațiile comerciale,pentru supravegherea tuberculozei bovine. În paralel se execută și recoltări de probe de sânge pentru supravegherea Leucozei Enzootice Bovine si Brucelozei Bovine” ne-a spus directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.