Primarul Zamfir condamnat la 13 ani închisoare!

0O pedeapsă de 13 ani şi 6 luni, închisoare cu executare, a primit Costel Zamfir, fost primar al comunei Bradu. Sentinţa vine ca urmare a faptului că în timpul mandatului său, a emis acte de proprietate pe circa 150 de hectare de teren aflat în apropierea autostrăzii Bucureşti- Piteşti deşi terenurile respective erau atribuie unor cetăţeni din Oarja care aveau emise titluri de proprietate. Pe lângă anii pe care îi va petrece în închisoare, fostul primar are obligaţia să achite 5,1 milioane de euro daune materiale şi daune morale.


Costel Zamfir a fost acuzat de procurorii DNA că, în perioada în care a condus comuna, a emis acte de proprietate pe 150 de hectare de teren în apropierea autostrăzii Pitești – București, suprapunând suprafeţele cu cele ale unor cetăţeni din Oarja care aveau deja emise titluri de proprietate pe terenurile respective.„Inculpatul (…), în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din funcția de președinte al comisiei locale de fond funciar, în perioada iunie 2000 – mai 2007 ar fi încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal, dreptul de proprietate al unor persoane pe suprafețe de teren situate pe raza teritorial – administrativă a comunei Bradu (lângă autostrada București – Pitești). Toate suprafețele de teren retrocedate (ce însumează 1.508.903 mp) ar fi fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, care dețineau titluri de proprietate anterioare, valabile.

În acest sens, inculpatul ar fi întocmit înscrisuri oficiale ori ar fi alterat astfel de înscrisuri care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate prin încălcarea dispozițiilor Legii nr.18/1991, în sensul inexistenței dreptului la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate ori cu privire la nerespectarea amplasamentelor (159 acte materiale)”, se arăta la vremea respectivă în rechizitoriul procurorilor Anticorupţie. Altfel spus, suprafeţele de teren retrocedate – 159 ha – au fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, aflată lângă Bradu. Aceştia deţineau titluri de proprietate anterioare, valabile.

În acest sens, Costel Zamfir a întocmit şi falsificat mai multe documente care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate emise pe numele unor persoane care nu au avut niciodată drept la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate. Prejudiciul adus este de 8,8 milioane euro, suma reprezentând paguba adusă persoanelor respective, prin suprapunerea terenurilor.

180 de persoane s-au constitutit părţi civile

Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Argeş şi în timpul procesului 180 de persoane s-au constituit părţi civile cerând daune materiale sau morale. Judecătorii au amânat de trei ori pronunţarea, sentinţa fiind dată la sfârşitul săptămânii trecute. În urma deliberărilor s-a dispus o condamnare la 13 ani şi 6 luni. Din această pedeapsă urmează să fie scăzută perioada de 1 an şi 9 luni executată de fostul primar în perioada ianuarie 2014-octombrie 2015 dintr-o altă condamnare tot pentru abuz în serviciu, cele două sentinţe fiind contopite, fiind infacţiuni concurente. Acesta este obligată să achite daune materiale şi daune morale în valoare de 5,1 milioane de euro.

Suma ar fi fost cu mult mai mare dacă instanţa nu ar fi respins o parte dintre cererile părţilor civile. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Ieri au fost depuse două contestaţii, dar numărul ar putea creşte având în vedere că sunt foarte multe părţi în proces. M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.