Marți, la Centrul la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, a avut loc lansarea unui proiect potrivit căruia pot fi testate gratuit persoane cu vârste între 50-74 ani, pentru depistarea cancerului colorectal. Beneficiarii vor primi teste fit, non invazive. Proiectul este derulat în parteneriat cu Fundația “Renașterea”.
Proiectul de screening al cancerului colorectala început la sfârșitul anului trecut, dar, la acel moment, era pandemie și nu s-a putut face prezentarea oficială. De aceea marți, la Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, a fost lansat proiectul ROCCAS II – Furnizarea serviciilor de sănătate din Programele de Prevenție, Depistare Precoce, Diagnostic si Tratament Precoce al leziunilor precanceroase, colorectale – Regiunea Sud Muntenia” , finanţat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman. La eveniment au fost prezenți medici de renume ai Institutului Clinic Fundeni, Prof. Dr. Mircea Diculescu – Directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, Șef de secție – Institutul de Boli digestive si transplant hepatic și Conf. Dr. Mircea Manuc, Dr. Carmen Ungurean – Institutul Național de Sănătate Publică, Dr. Mihaela Udrescu – coordonator Medici de Familie, Dr. Tabita Stănoiu – coordonator județean Medici de familie, Dragoş Iorga – director executiv – OIR POSDRU, București-Ilfov. De asemenea a fost prezentă și Mihaela Geoană, președintele fondator al Fundației “Renașterea”.
Începe testarea şi în Piteşti
„Astăzi (n.r marţi) a avut loc evenimentul de lansare a proiectului de screening al cancerului colorectal. Testările au început la sfârșitul anului trecut, dar, la acel moment, era pandemie așa că nu am putut face această prezentare oficială. De luni începe testarea în Pitești pentru depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul leziunilor precanceroase colorectale. Este o premieră care mă bucură și sunt convins că screeningul în mediul urban va ajuta mulți argeșeni. Medicul de familie Natalia Becheanu se va ocupa de testări. Vă puteți adresa cabinetului din strada Stroe Leordeanu, nr.1, lângă Piața Găvana. Foarte important! Testarea este gratuită și o pot cere și piteșteni care nu sunt înscriși pe lista medicului de familie. Medicii care au venit astăzi în Pitești au un mesaj puternic. Este păcat să nu aflăm din timp de o boală ce poate fi tratată dacaă este diagnosticată în fază incipientă. Este un lucru pe care l-au transmis astăzi specialiștii. ” a precizat prefectul Radu Perianu după prezentare.
Cancerul nu mai este o sentință la moarte
“Toți suntem parteneri în acest proiect. Nimic din ceea ce se întâmplă nu ar fi fost posibil fără acest parteneriat extins. Progresele medicale au fost spectaculoase în ultimii 50 de ani, iar în domeniul oncologiei au fost rezultate remarcabile și neașteptate. Am ajuns astăzi să spunem că în prezent cancerul nu mai este o sentință la moarte. Este o afecțiune care poate fi prevenită și chiar tratată. Este o afecțiune care poate fi privită și cu optimism. Aici vorbim de un cancer despre care se știe de 30 de ani că poate fi depistat și poate fi tratat. Prevenția nu este ieftină ca atare, dar este mai ieftină comparativ cu tratarea. Avem datoria să lăsăm generațiilor viitoare o povară mai mică a bolii și putem face acest lucru prin prevenție și servicii curative de calitate.” a declarat Carmen Ungurean, de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Angajaţii Prefecturii au discutat cu cetăţenii, în teritoriu
Tabita Stănoiu, medicul coordonator al proiectului în județul Argeș a spus: „Medicii de familie au un rol foarte important pentru că vin în contact direct cu cele mai diverse categorii de populație. Intră în contact și cu populația sănătoasă a cărei educație este chiar mai importantă decât cea bolnavă. Asta face primordială creșterea nivelului de cultură a educației sanitare. Ceea ce se întâmplă în acest proiect este un deziderat al medicilor de familie.” Prefectul Perianu a menţionat că sunt zone în care reacțiile au fost sub aşteptări.” De aceea sunt foarte importante întâlniri precum cea care a avut loc astăzi. Sper ca mesajul medicilor să ajungă la toți oamenii care pot fi incluși în testare. Vreau să mai organizăm astfel de discuții și în teritoriu. Proiectul va fi lansat și în zona urbană ca să poată beneficia de el cât mai mulți argeșeni. Instituția Prefectului sprijină activ acest proiect. Colegii mei au mers în localități, au fost alături de medicii de familie, de asistenți sociali. Au încercat să schimbe mentalități și vă asigur că vom face asta în continuare.”
Medicii la care pot fi făcute înscrieri
Până în prezent, 3.115 argeşeni au fost înscrişi în program, iar dintre acestea, 2.716 au primit teste FIT.
Pentru persoanele cu test pozitiv, adică risc de cancer colorectal, Fundația Renașterea va asigura consilierea pacienților și transportul gratuit până la Institutul Fundeni din București, în vederea efectuării colonoscopiei.
În prezent sunt 18 medici de familie din Argeș la care se pot face înscrieri pentru efectuarea testelor.
Medicii de familie înscrişi în proiect desfăşoară activitatea pe o perioadă de 6 luni, după care vor fi înlocuiţi de alţi medici. Iată lista cu medicii la care se pot face înscrieri în prezent: ● Dr. Mihai Nistor-Rucăr ● Dr. Doina Ciulcu – Rucăr ● Dr. Valentina Cazangiu – Dragoslavele ● Dr. Elena Sârbu – Lerești ● Dr. Magdalena Vrânceanu- Câmpulung ● Dr. Carmen Fătu- Mioarele ● Dr. Carmen Stancu- Poenari de Muscel ● Dr. Ioana Predoiu- Godeni ● Dr. Gabriel Stanoiu- Godeni ● Dr. Elena Rădulescu- Berevoești ● Dr. Mihai Udriște- Săpata ● DR. Liliana Călinescu- Căteasca ● Dr. Mihaela Dragnea- Mozăceni ● Dr. Maria Hreniuc- Slobozia ● Dr. Alexandru Niculescu- Ștefan cel Mare ● Dr. Natalia Becheanu- Pitești ● Dr. Mihaela Bondoc- Mioveni ● Dr. Magdalena Marin- Curtea de Argeș
Statistica pentru cele mai multe cazuri de cancer ● 2019 – s-au înregistrat 1925 de cazuri noi de cancer distribuite astfel: cancer de sân: 183; cancer de colon: 172; cancer bronhopulmonar: 140 ● 2020 – s-au înregistrat 1152 de cazuri noi de cancer distribuite astfel: cancer de colon: 184 în creștere (locul 1.); cancer de sân: 139; cancer bronhopulmonar: 111. M.Sandu