Mai bine mai tîrziu decât niciodată, îmi cer scuze public de la Adrian Năstase

25
 • Din punctul meu de vedereRăzboiul din Ucraina are, printre alte definiții, și pe aceea de război moral. Să dă o luptă cumplită între două sisteme de valori împletite într-un nod gordian și tare mă tem că nodul va fi tăiat de sabia ascuțită a intereselor financiare.


Iată de ce simt că acest război m-a obosit, ceea ce sună totuși a blasfemie, deoarece familia mea, prietenii mei, societatea în care trăiesc nu se află sub bombardament și nu plătesc tribut de sânge.
În fine, luați aceste cuvinte nu ca pe o introducere, ci ca pe un fel de codeală, codeala celui care ar vrea să spună ceva ce nu îi convine, iar pentru asta amână clipa adevărului.
Această rubrica are aproximativ o mie de cuvinte, așa încât nu mai pot consuma din ele cu speculații și figuri de stil jurnalistice.
Să trecem la subiect.
Îi poți reproșa unui ziarist că n-are talent, că e vândut, că e lipsit de onoare și demnitate, dar vă spun cu mâna pe inimă că acuzația cea mai gravă este aceea că s-a înșelat, se înșeală și se va mai înșela.
Acuzați-mă și voi recunoaște.
Voi recunoaște fără măcar să aștept acuzația.
A fost o vreme când am greșit cu privire la vinovăția unor oameni, iar cel mai important dintre cei asupra cărora m-am înșelat este fostul premier Adrian Năstase.
De ce spun asta abia acum ? Fiindcă am amânat, m-am codit, cu ziceam mai sus, pentru că am lăsat de pe o zi pe alta, ani după ani. Am evitat să pun pe pagina albă a computerului și pe pagina de ziar recunoașterea faptului că a fost o perioadă a vieții mele, de om și de ziarist, în care m-am lăsat înșelat ca un prost și am comis, fără să vreau, dar cu deplină eroare morală, crime jurnalistice.
Vreau să mărturisesc una dintre ele.
Zilele trecute, am primit un telefon de la Adrian Năstase. M-a întrebat dacă știu care este sursa unui articol apărut în criterii.ro în urmă cu un deceniu, dispărut apoi, dar preluat de ziaruldevalcea.ro și ținut în viața internetului până în zilele noastre.
Am înțeles că era o simplă curiozitate a dlui Năstase să afle de unde și până unde dăinuia în rețea acest articol aberant cu privire la un presupus testament al domniei sale prin care împărțea familiei, înainte de tentativa de a-și pune capăt vieții, bunuri și valori de zeci de milioane de dolari sau euro, nu mai știu precis.
Adevărul iese întotdeauna la iveală, autorul unui omor poate fi descoperit peste ani și ani.
Am rămas mut, am dat din colț în colț.
Nu mai vorbisem de două decenii cu Adrian Năstase și acum vocea domniei sale îmi punea întrebarea simplă dacă acel articol are o sursă, un autor, o semnătură.
N-are !
Articolul este doar un gunoi, preluat acum zece ani din groapa de gunoi a internetului, urmând un trend. Trendul de a crede că Justiția începuse să-și facă datoria, să scoată la lumină averi furate poporului, iar primul mare hoț dovedit s-ar fi numit chiar fostul prim – ministru Adrian Năstase.
Într-un asemenea hal de îndobitocire mă adusese și pe mine sistemul, ca pe atâția alții, dar alții nu contează, grav este că eu trăiam în minciună și, ziarist fiind, propagam minciuna.
Vreo trei ani am stat cu solzii pe ochi.
Nu știu nici acum ce m-a făcut să văd din nou lumina, dar atunci când s-a întâmplat, am înlemnit. Fusesem ceva timp o unealtă a Sistemului, crezusem că, în sfârșit, Justiția funcționează, când în realitatea crudă și cumplită totul era o epurare a țării de tot ceea ce avea elita ei politică mai bun.
Sistemul trebuia să îi bage la pușcărie pe toți cei care, prin inteligență și personalitate, prin experiență și caracter, s-ar fi putut opune deznaționalizării, renunțării la suveranitate, jafului fără precedent în istorie.
Ei știau că Adrian Năstase trebuia băgat la închisoare și, dacă ne gândim bine, nici nu putea fi concepută o Românie în genunchi, în primul rând cu Adrian Năstase dar și cu alții ca el, lăsați în libertate.
Sistemul lucra, iar eu i-am fost complice.
Însă când m-am trezit, m-am revanșat.
Am fost și sunt unul dintre cei mai clari în dezvăluirile despre Statul Paralel și perfidia cu care s-a lucrat pentru distrugerea țării. Sunt în Criterii Naționale, pe net și pe print, sute de articole în care am arătat cum elemente din Justiție și din Servicii au fost combinate pentru a distruge demnitatea clasei politice și capitalul românesc.
Am fost blocat pe net, am suferit atacuri asupra site-ului, am fost pus pe lista neagră de la Sibiu a publicațiilor cenzurate.
Târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată, îmi cer scuze public de la domnul Adrian Năstase.
Articolul acela nu mai există pe Criterii. Sper că din acea ediție print s-a ales praful.
Adrian Năstase nu mi-a reproșat nimic, cred că atunci când m-a sunat era chiar amuzat. Trebuie să-i mulțumesc pentru că mi-a dat posibilitatea să recunosc că la începutul deceniului trecut m-am lăsat înșelat de Sistem.
(Parțial înșelat, fiindcă tot eu am fost acela care a dezvăluit că primarul Mircia Gutău a fost o victimă a Statului Paralel și am propus să primească, în închisoare fiind, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Rm. Vâlcea, ceea ce s-a și întâmplat).
Adrian Năstase m-a rugat să aflu, în cazul în care pot, cum a apărut în Criterii acel mizerabil articol. Nu știu, n-am habar, a fost o producție a Statului Paralel pe care o credeam, pe vremea aceea, autentică.
Era, în fond, un gunoi, a minciună cu spume.
Războiul din Ucraina m-a obosit moral. Știu că adevărul despre această catastrofă va ieși, cândva, la lumină.
Aproape totul iese, cândva, la lumină.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


25 COMENTARII

 1. Tot pupincurist de psd isti, nu se putea altfel, probabil si vecinul Nicolescu este tot un om „de valoare” in opinia batranului smeoreanu.

 2. Mereu cu mâna întinsă cerșind pe la anumite partide, jurnalistul îl care și lui Năstase ceva. Numai că normele de politeţe recomandă ca scuzele să fie prezentate, şi nu cerute. Asta așa, pentru când o să-și mai pună cenușă în cap.

 3. „Această rubrica are aproximativ o mie de cuvinte, așa încât nu mai pot consuma din ele cu speculații și figuri de stil jurnalistice”.
  Nu mai are 2000 de cuvinte, plătite de PSD bineînțeles, cum spuneați mai înainte? Ce scrieți peste nu mai este pe bani, așa că nu mai aveți loc pentru „chestii” jurnalistice?
  Înțeleg că acum asimilați condamnarea lui adrian năstase (exponent al eșalonului al doilea de urmași ai liderilor comuniști, securiști, etc.) cu epurarea elitelor din anii 50-60 ai socialismului…
  Ce „vinovat” trebuie să vă simțiți, afectat fiind de soarta lui adrian năstase și războiul Rusiei contra Ucrainei…
  Pe unde se mai află oare reperele jurnalistice?

 4. Probabil ne asteapta un serial cu alti puscariasi celebri ai PSD, ma refer la Dragnea, Nicolescu, Mitrea, Hrebenciuc si altii, carora propagandistul Smeoreanu le va prezenta scuzele sale.
  Si penibil, si jenant!

 5. O turma de rumegătoare anonime la care se mai adaugă alte câteva personaje notorii cu prezente cvasipermanente la aceasta rubrica, încearcă constant sa-l denigreze pe Smeoreanu ,vărsându-si zoaiele in diverse comentarii care mai de care lipsite de sens.
  In fond, e dreptul lor așa ca, hai sa ne amuzam in continuare pe aceasta tema !

  • În ultima vreme ai cam rămas doar cu injuriile și jignirile, CVititorule, oricine ai fi tu. Ceva decență și (contra)argumente pentru „turmă” și „notorii” nu ai? Sau te lasă nervii… Dar pentru ce obiectiv nobil? Respectă-te măcar pe tine. Dacă înțelegi ce înseamnă asta și are vreo însemnătate pentru tine.

 6. ” se înșeală” / „curat-murdara”-i zisa de … jornalist !
  Cat despre „îmi cer scuze public” , aiasta-i o alta bazaconie/surata cu prima !

 7. Când ajung cititorii să-ți corecteze greșelile de exprimare, sigur e momentul să te opresti, nu poate fi umilință mai mare pentru un ziarist. Asta dacă îl mai considerăm ziarist pe Smeoreanu!

 8. Articol mizerabili dar există în continuare acei k-arici sub diverse nume de vc- uri, de boni-rici, de anonimi, care îl susțin pe acest expirat de Albota.

  • Bai p. bleaga, il sustin multi pe editorialist, pentru ,,vocea si talentul” sau. Pe voi, tembelilor, va conduce si seduce un papagal rufos, sparcait si naparlit, dusman asiduu al lui Smeoreanu fata de care este un pigmeu trist si masturbant. Jigodii bolnave de ura!

   • „mă-ta aia a ta ” !!!!!!!!!!!!
    Bine ca nu e ma-sa lui Stefan cel Mare !!!
    Auzi, ” mă-ta aia a ta ” …si scrie comentarii, bolovanul !
    Vai de „mă-ta aia a ta ” analfabetule !

  • V-a dat Riciu la temelie pana cand s-a plictisit si … a plecat! Iar tu nu esti Tepes ci ala cu teapa in fund.

 9. Observ ca VC-ul si-a rupt lantul si a revenit printre comentatori. Pentru binele nostru si, mai ales, pentru binele sau, mars inapoi in cotet!

  • Ce nume frumos ! Will !
   Ce patruped jegos si lipsit de educație se ascunde in spatele lui !

   PS In cazul in care vrei sa vii la „cotețul” meu, sa ma anunți sa-ti rezerv o camera pe alese: parter, etaj sau mansarda. Ești oricând binevenit.

   • VCititor ești sub orice critică. Cel mai „priceput” ești la injurii și jigniri, de mă mir de nu-ți este rușine de tine.

    • Atât sunteți de prosti încât nu sesizați ca pseudonimul meu est CVititor si nu altfel.
     Mi-e tare milă de voi, cu toate că nu meritați, cât sunteți de răi. Să vi se întâmple vouă, ce-mi doriți voi mie!!!

     • Se pare că sunt „la modă” cei care injură și jignesc.
      Pe de o parte, sub protecția anonimatului, ei nu realizează că își pierd ultimele rămășițe de demnitate.
      Pe de altă parte, cei (cel) care ar trebui să existe și să asigure „medierea” comentariilor nu fac parte din peisaj.
      Oare îi convine cuiva din conducerea ziarului (care ziar ar trebui să fie un for de cultură și informare) această situație?

 10. 1. Din păcate trebuie să le dau dreptate comentatorilor care critică expresia ,,îmi cer scuze” deși utilizarea acesteia este acceptată de lingviști.

  2. Un fapt de viață: când Năstase era premier a primit în vizită o ,,morsă competentă” (nume pus de un marinar sperjur și turnător, inclusiv în multe pahare) care i-a lăudat foarte tare, la Pro Tv, colecția de tablouri, numindu-l iubitor de artă, om de cultură, etc.
  Atunci când a ajuns la închisoare, a fost reluat reportajul și același ,,comentator” a spus niște lucruri mizerabile. C’est la vie!

  3. Se pune întrebarea: de ce Năstase, Smeoreanu și alții ca ei sunt atât de dușmăniți?
  Răspunsul este simplu: pentru că au valoare!
  ,,În pomul care nu dă roade, nu aruncă nimeni cu pietre!”

 11. Îmi pare rău ca am citit comentariile. Mai bine mai ascultam odată zdob și zdub in timpul asta ca îmi place .Articolul este corect.

Comentariile sunt închise.