- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Localizarea crapilor în funcție de condițiile atmosferice”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, campion național la crap, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Cum influențează condițiile atmosferice pescuitul
Condițiile atmosferice au o influență ridicată asupra localizării crapilor. Vi s-a întâmplat ca, după ce ați prins bine pe un anumit loc de pescuit, să vă întoarceți la scurt timp acolo, în ideea că veți prinde și mai bine cunoscând deja locul, și să prindeți mai slab ca prima oară sau poate chiar deloc? Ce s-a schimbat?. Orice schimbare de vânt, temperatură, presiune, ori existența unor precipitații vor fi resimțite de către pești și îi vor determina să reacționeze diferit în funcție de situație.
Pe baza cunoștințelor legate de comportamentul crapilor putem anticipa modul în care mustăcioșii vor răspunde.
De aceea, nu strică să ținem cont și de vreme. Precum ne îmbrăcăm în fiecare zi conform prognozei meteo, așa putem pregăti și o partidă de pescuit, crapii fiind afectați de vreme precum oamenii.
Localizarea în funcție de vânt
Direcția și intensitatea vântului sunt factori care influențează fără doar și poate localizarea crapilor. Așa cum am menționat pe parcursul acesui articol, crapii se deplaseză în funcție de direcția vântului în cautarea hranei. Regula este că peștii se vor îndrepta către porțiunea bălții, lacului, șamd. bătută de vânt. Excepție de la această premisă poate interveni în perioada rece. Spre deosebire de perioadele calde în care crapii caută apele oxigenate de vânt, în anotimpurile reci crapii se pot poziționa sub vânt la adăpost, unde temperatura apei va fi constantă.
Dacă vântul suflă din direcția N – S, șansele cel mai mari de a găsi crapii vor fi pe malul de nord al apei pe care pescuim. De asemeni și confortul temic pentru pescari va fi unul mai plăcut. Din punctul meu de vedere, vântul nu este benefic iarna, primăvara devreme și toamna târziu deoarece accentuează răcirea apei.
Localizarea în funcție de temperatură
Temperatura mediului exterior se află în strânsă conexiune cu temperatura apei pe care o pescuim. Diferențele de temperatură pot determina o localizare diferită a crapilor după caz. Spre exemplu, dacă vremea se află într-o răcire constantă crapii vor avea tendința de a părăsi locurile cu apă mică, mutându-se către zonele mai adânci și invers, în cazul încălzirii.
În funcție de anotimp, crapii vor răspunde diferit la alternanța zi – noapte. Dacă vara crapii se retrag în timpul zilei pe ape adânci iar noaptea urcă către zonele cu apă mică, în anotimpurile mai reci se va întâmpla exact opusul. Crapii vor căuta pe durata zilei zonele cu apă mică încălzite de soare, iar noaptea se vor retrage pe porțiunile mai adânci.
Așadar, una din cheile localizării crapilor o reprezintă confortul termic.
Peștii vor căuta în permanență acest confort iar în momentul în care acesta dispare se vor hrăni mult mai slab. Răcirea sau încălzirea bruscă a apei pot fi în opinia mea o lamă cu 2 tăișuri.
Aceste schimbări pot determina ca partida noastră de pescuit să fie ori una excepțională ori una foarte slabă. Dacă vara ne dorim o răcire a apei în zilele caniculare, cu siguranța nu vom aprecia dacă acest lucru se întâmplă toamna târziu, când de fapt opusul ar fi benefic.
Localizarea crapului în funcție de precipitații
Precipitațiile, aflate în strânsă legătură cu temperaturile determină anumite modificări în ce privește localizarea crapilor. Așa cum am arătat și mai sus, singurele precipitații benefice sunt ploile calde de vară. Ploile reci, zăpada, grindina șamd. nu sunt plăcute nici pentru pești, dar nici pentru pescari. Tendința crapilor în aceste situații va fi un clară : retragerea către zonele adânci ce oferă adăpost și confort termic.
Un alt aspect ce poate fi influențat de precipitații este nivelul apei. Creșterea sau scăderea nivelului apei pot influența localizarea crapilor, deoarece există posibilitatea ca peștii să se mute pe alte zone față de unde erau localizați inițial. Spre exemplu dacă are loc o scădere bruscă a nivelului, crapii se vor refugia către zonele mai adânci. În schimb dacă creșterea nivelului are loc pe durata unei perioade calde a anului, cu siguranța crapii vor patrula zonele cu apă mică, în căutarea hranei, explorând astfel noi teritorii.
Localizarea în funcție de presiunea atmosferică
Presiunea atmosferică și constanța sunt 2 termeni inseparabili când vine vorba despre pescuitul la crap. Nivelul presiunii atmosferice trebuie să fie unul mediu sau scăzut și de preferabil constant.
Variațiile de presiune au un impact negativ asupra pescuitului. Singura posibilitate ca o fluctuație să fie una benefică constă în scăderea presiunii pe durata zilelor caniculare de vară. Scăderea presiunii este sinonimă cu existența precipitațiilor și vremea înnorată, în timp ce creșterea se află la polul opus fiind specifică zilelor senine.
Valorile înalte ale presiunii pot determina peștii ca în anumite momente să urce de pe substrat în masa apei, către suprafață. Acesta este un exemplu standard de influență a presiunii asupra localizării crapului. Adesea în astfel de situații, crapii nu vor coborî pentru a se hrani pe substrat, singura modalitate de a-i prinde fiind pescuitul între ape – zig rig.
~Concluzii~
● Sper că acest articol va ajuta cât mai mulți pescari în viitoarele partide de pescuit. Tot ce am scris se bazează pe experiențe personale, raportându-mă la situații reale întâlnite pe parcursul anilor.
● Deși s-ar putea redacta o carte despre localizarea crapilor, în cuprinsul articolului de față am încercat să conturez un scurt ghid, cu informații cât mai complete legate de acest subiect.
● Baza articolului a fost una clară și anume cum se face localizarea crapilor în aproape orice scenariu posibil, pe principiul parelelei între trio-ul: anotimp – tipul de apă pe care pescuim – condiții atmosferice. M.D.