Ce trebuie să se întâmple la F.C. Argeș pentru a nu ajunge ca Echipa Națională

25
  • Din punctul meu de vedere

Ceea ce a jucat F.C. Argeș în play-off și în semifinala Cupei a fost depășit în urâțenie și slăbiciune doar de Echipa Națională. Andrei Prepeliță poate fi scuzat, l-a întrecut în contraperformanță pe însuși Edi Iordănescu, antrenorul zis al Tricolorilor.
În această situație, întrebarea care se pune este: ce trebuie să se întâmple la F.C. Argeș pentru a nu ajunge ca Echipa Națională ?
În primul rând, consider că F.C. Argeș are un avantaj față de reprezentativa FRF prin aceea că primarul Cristian Gentea este mai deștept, mai matur și mai manager decât Răzvan Burleanu.
Problema este că primarul a fost îndepărtat de la echipă printr-o serie de manevre mediatice. Sper că vă mai amintiți cum urlau niște gazete de sport că edilul a intrat în vestiarul echipei, la Craiova, ca să îi ia la bătaie pe jucătorii care, de frică, au sunat la 112. S-a scris asta, chiar dacă primarul era în acel moment la Londra. În sezonul care s-a încheiat, am auzit și citit de nenumărate ori că un primar are altceva de făcut decât să se implice la echipa de fotbal.
În aceste condiții, între club și primar s-a creat o anumită distanță, iar rezultatul s-a văzut în scurt timp: 1 gol în 10 meciuri sau cam așa ceva.
Principiul neamestecului părții adminstrative la echipa de fotbal are sens doar strict în ceea ce privește fotbalul în sine, dar performanța presupune o mulțime de alte aspecte care țin de management.
Primul lucru care trebuie să se întâmple la F.C. Argeș este ca primarul Cristian Gentea să se apropie din nou de echipă, să își dea avizul pe chestiuni manageriale, iar domnii Prepeliță și Vlădoiu să accepte bucuroși, ba chiar să își dorească acest lucru.
Evident că această apropiere presupune un risc pentru primar, fiindcă balonul e rotund și tribuna este ingrată, dar îl rog să își asume 100% situația dacă nu vrem, repet, ca F.C. Argeș să ajungă ca Echipa Națională.
Un alt aspect ar fi implicarea socială a lui Vlădoiu și a lui Prepeliță. Cei doi maeștri trebuie să coboare din turnul de fildeș și să aibă întâlniri periodice cu suporterii. Este nevoie de o tradiție în acest sens, una la care să achieseze toți președinții și antrenorii de acum și de acum încolo. Cred că de minim patru ori pe an, trebuie organizate astfel de întâniri.
Propun, de asemenea, organizarea unui grup de ziariști sportivi din Argeș care, de asemenea, să aibă întâlniri periodice de documentare cu antrenorii și jucătorii. Dincolo de libertatea presei, ziariștii sportivi trebuie să facă legătura dintre echipă și comunitatea piteșteană și argeșeană.
Primarul are dreptul la un număr de consilieri personali și nu cred că a completat întreaga schemă. Ar putea să își ia un consilier pe sport dintre specialiștii acestui domeniu. Unde sunt specialiștii ? Printre cei care au absolvit facultăți de profil și au făcut performanță în pedagogie sau chiar în sport. Sunt sigur că există în Pitești asemenea oameni.
Nu credeți că pregătirea echipei F.C. Argeș trebuie să capete și aspecte științifice, dincolo de empirismul unui președinte și al unor antrenori ? Eu cred asta.
Mai cred că la F.C. Argeș este nevoie de un psiholog specializat pe psihosociologie și, dacă se poate, pe psihologia sportivă. Acest om, care trebuie să fie neapărat acreditat de Colegiul Național al Psihologilor, poate fi găsit, dar trebuie căutat.
Consilierul, întâlnirile cu suporterii, întâlnirile cu presa, psihologul ar costa nu mai mult de 20% din salariul antrenorului principal.
Dacă am observat bine, primul autobuz electric dintre cele care vor circula în Pitești a fost vopsit în culorile clubului. Excelentă idee, dar trebuie continuată printr-un program de imagine, în colaborare cu o agenție de publicitate. Targetul ar fi ca oamenii să fie și mai atașați de echipă și să vină în număr cât mai mare la stadion. Este și aici știință, nu improvizație, iar costurile s-ar recupera din vânzarea biletelor de meci.
Pentru ca toate acestea să se întâmple și să funcționeze este nevoie de implicarea primarului Cristian Gentea, adică de ridicarea nivelului managementului deasupra domnilor care lucrează acum la club și care se simt bine dacă sunt lăsați în pace.
Am remarcat cu surprindere că după meciul Echipei Naționale cu Muntenegru, a scris un comentariu pe blog chiar și Adrian Năstase. Vă place sau nu vă place de el, ar merita să îl citiți. În final, Adrian Năstase spune un lucru de bun simț:
” Nu cred ca mai putem accepta declaratiile puerile ale antrenorilor de dinaintea meciurilor: „trebuie sa ramanem concentrati”, „trebuie sa fim rai in sens bun”, „ne intalnim cu o echipa foarte puternica”.
Ceea ce cred că sugerează autorul este că trebuie o altă abordare, mai atentă, mai minuționasă, iar eu aș spune că este nevoie de o abordare științifică, înțelegând prin asta că trebuie să se împletească managementul cu sociologia și psihologia sportivă.
La Echipa Națională nu cred că se va întâmpla nimic bun pe termen scurt și mediu.
La F.C. Argeș, aceste lucruri ar trebui să se întâmple urgent.
De ce ?
Pentru a nu ajunge ca Echipa Națională.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)