Argeșenii pot primi ajutor lunar pentru încălzire

1

Ajutorul lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece se acordă și în acest an argeșenilor. Acesta se va da în acord cu prevederile unei noi legi, respectiv Legea consumatorului vulnerabil. 
Pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați trebuie să depună cererile până în data de 15 octombrie.Conform avocatnet.ro, legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru acest sezon rece. Potrivit legii, ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat. Apoi, pentru acordarea ajutorului pentru încălzire, indiferent de sistemul de încălzire utilizat, cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria localității de domiciliu, de regulă, până la data de 15 octombrie.

Plata se face diferențiat

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:
● în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
● în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
● în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
● în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
● în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
● în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
● în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
● în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
● în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
● în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Tipuri de ajutoare

Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei, care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile.
În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:
● ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
● ajutor pentru gaze naturale;
● ajutor pentru energie electrică;
● ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Valoarea de referință

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:
● 250 lei/ lună, pentru gaze naturale;
● 500 lei/ lună, pentru energie electrică;
● 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.
În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației. În plus, pe lângă bani pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei. n
Acesta se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.

1 COMENTARIU

  1. Un reportaj pentru recuperarea taxei de timbru, cand puteti face? Ca s-a publicat in Monitirul Oficial posibilitatea recuperarii taxei, iar in 60 de zile trebuiau sa apara normele de aplicare. Deja se apropie de 90 de zile si nu stiu nimic cei de la ANAF. Ca cica n-au normele gata. Pai ce asteapta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.