Le dau dușmanilor mei o veste bună și o veste rea

36
 • Din punctul meu de vedere

Le dau celor care mă vor dispărut din peisaj o veste bună și una proastă. Vestea bună pentru ei este că am făcut cea mai dură bronșită cu putință și iau antibiotice. Vestea rea este că începe să îmi treacă și nu voi ajunge nici de data asta la spital, așa cum nu am ajuns niciodată în viață.
Dar dacă mă înșel și nu există oameni care mă vor dispărut din peisaj ? Ba există, e suficient să citiți rubrica de comentarii pentru a vedea că am dușmani adevărați (sună cam manelistic) care s-ar simți tare bine aflând că am mierlit-o.
Să mai aștepte ! Să fie atenți la sănătatea lor, pe care le-o doresc, fiindcă trebuie să trăiască foarte mult dacă vor să mă vadă mort.
Să trecem la discuții serioase, ce-am spus până acum a fost doar o introducere de încălzire, o uvertură, mai glumesc și eu, dar în continuare am de gând să pun în pagină câteva arii din opere importante.
X
Apropo de corectitudinea politică și de discursul oficial despre Ucraina pe care unii dintre voi îl preluați și îl repetați ca papagalii, aflați că psihiatrul și scriitorul englez Theodore Dalrymple a scris următoarele:
”Corectitudinea politică este ca propaganda comunistă scrisă cu un corp de literă mic.
În studiile mele asupra societăților comuniste, am ajuns la concluzia că scopul propagandei comuniste nu a fost acela de a convinge și de a informa, ci de a umili.
Prin urmare, cu cât aceasta corespunde mai puțin cu realitatea, cu atât este mai bine.
Atunci când oamenii sunt forțați să rămână tăcuți, când li se spun minciunile cele mai evidente sau chiar mai rău, atunci când sunt forțați să repete aceste minciuni, ei își pierd pentru totdeauna simțul probității.
A consimți la minciunile evidente înseamnă să cooperezi cu răul și, într-un fel, să devii tu însuți rău.
Astfel, atitudinea de a te opune și a rezista este erodată și chiar distrusă.
O societate de mincinoși emasculați este ușor de controlat.
Cred că dacă examinați corectitudinea politică, are același efect, ceea ce se și intenționează.”
X
Fiindcă am stat în casă din cauza febrei, am putut citi și reciti mai mult decât în mod obișnuit. Am comandat pe net un nou exemplar din zguduitoarea carte a lui Tom Nichols – ”Sfârșitul competenței”, vechiul exemplar fiind deja urcat, cu alte sute de volume cumpărate în ultimii ani, în biblioteca de la cabană. Mai bine fac rost de un exemplar nou decât să caut o carte acolo. Ei bine, Tom Nichols se referă, încă din 2017, când a scris lucrarea, la războiul (posibil) din Ucraina și la modul în care îl percepe națiunea americană.
Fiți atenți !
Aflu că în 2014, Washington Post a făcut un sondaj printre americani cu privire la oportunitatea unei interveții militare a SUA în Ucraina ca urmare a faptului că rușii au preluat Crimeea. Americanii au zis că da, țara lor trebuie să intervină, chiar dacă ziarul specifica faptul că aceasta intervenție ar putea dece la un război mondial și chiar nuclear.
Washington Post observă cu mirare că dintre respondenți, doar unul din șase reușea să plaseze corect Ucraina pe hartă, iar unii credeau că această țară se află în America de Sud sau chiar în Australia. Nebunia este că aceia care plasau Ucraina cât mai greșit pe glob erau și cei mai înverșunați susținători ai unui război NATO – Rusia.
X
V-am spus că bolnav fiind am citit mai mult, printre altele o carte care ține de competențele mele, scrisă de fostul meu profesor, Mircea Flonta, cu privire la înțelegerea filosofică a fizicii cuentelor la Niels Bohr și Werner Heisenberg. Mare mi-a fost mirarea dar și bucuria când am dat, la pagina 209, peste o opinie a lui Bohr despre războiul nuclear.
Niels Bohr considera că apariția blombei nucleare ”creează o sotuația cu totul nouă în relațiile dintre state. Posibilitatea de a rezolva prin război conflicte de interese care pot apărea în relațiile dintre state ce dețin arme atomice este, în acest fel, drastic limitată. Compromisurile, oricât de greu acceptabile ar fi ele, devin astfel singura alternativă rezonabilă în politica internațională”. ”Nu există alternativă la căutarea unui echilibru bazat pe concesii reciproce. Căci miza este însăși supraviețuirea omenirii”.
Când eu scriam același lucru, mă înjurați și spuneați că sunt plătit de Putin, să văd dacă aveți acum curajul să îl înjurați pe Niels Bohr. Vă sfătuiesc totuși, dacă vreți să faceți asta, să vedeți cine e omul căutând pe Google.
X
Cam atât pentru astăzi, ca să nu îi pun la grea încercare pe ”competenții” anonimi care simt nevoia să mă ia la mișto. Am scris ceva mai puțin pentru a le da timp să scrie ei, la subsol, mai mult.
Mai mult și mai bine, evident, fiindcă ei asta cred, că sunt cei mai deștepți din cartier.
Vorba lui Isaac Asimov, toți inculții au cultul inculturii.
Ne revedem, la revedere.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

36 COMENTARII

 1. Multă sănătate, domnule Smeoreanu. Eu cred că marea majoritate a oamenilor își doresc sănătatea proprie și pe a celorlați și gandesc că orice viață de om are valoarea ei.
  Personal, nu văd atâția dușmani în jurul dv., ci oameni care își exprimă o opinie. Așa cum dv. ați redefinit rubrica dv. de ziar de la „editorial” la „punct de vedere” și doriți ca scrierile dv. să fie văzute ca opinii personale, chiar subiective, supuse greșelii. Cititorii nu au dreptul la același tratament privind opiniile lor?
  Cititorii doresc mai mult o dezbatere onestă, cu păreri pro și contra, bazată pe argumente, dezinteresata din punct de vedere material (nu publicitate), adevărată.
  Dv. nu doriți să fiți jignit, insultat(sau „înjurat” cum vă place să spuneți). Dar, după ce faceți turul obișnuit al „cuentelor”, „blombei nucleare” și definiți „sotuația”, provocați primul cititorii („competenții” anonimi care mă iau la mișto, „cei mai deștepți din cartier”, „toți inculții au cultul inculturii”). Și îi băgați pe toți la un loc, generalizați.

  • Mulțumesc pentru comentariu. Nu am vrut sa generalizez. Apoi , pentru a „vinde” trei idei bune, sunt nevoit sa la ambalez în câteva idei maneliste, sunt sigur ca ati remarcat. O zi buna va doresc.

   • Când folosiți pluralul (cititorii, comentatorii, deștepții, etc.), ci nu unii/mulți/puțini cititori, pare evidentă generalizarea.
    Țintiți publicul larg, domnule Smeoreanu, cu „ambalaje de idei maneliste”, pentru a împacheta, în general, „trei idei bune” (roșii, rușii și filozofia fizicii cuantice). De ce trebuie neapărat să „vindeți”? Nu este destul să convingeți? Nu ignorați publicul larg, domnule Smeoreanu, cei mai mulți dintre cititori pot înțelege foarte bine onestitatea, transparența, argumentația cinstită logica, blazonul curat.

     • Părerea mea este că atâta timp cât exprimă și dezbate opinii sau idei cu sinceritate și decență, nu ar trebui nimeni considerat dușman al cuiva. O critică corectă este mai bună decât o laudă nefondată. Și, acceptată, ne-ar ajuta pe toți să ne dezvoltăm pe un teren solid.

 2. domnule Smeoreanu, foarte buna analiza, parerea mea este ca doar un idiot, un incostient, alege calea razboiului in locul diplomatiei, negocierilor, a avea alta parere nu inseamna ca esti putinist sau platiti de Rusia cum susutin o gramada de tampiti! Felicitari pentru articol, Sanatate va doresc!

  • Vă mulțumesc mult, sunt bucuros că gândim la fel, asta mă încurajează să insist pentru adevăr si, sincer, chiar e nevoie de curaj în ziua de azi pentru a spune adevărul.

 3. Se pare că bronșita a produs și alte daune in organismul dumneavoastră.Altfel nu-mi pot explica cum vă imaginați că cineva și-ar dori „să vă vadă mort”! O trec, și pe ea, la idei „maneliste”!
  Despre înjuraturi, nu vreți să recitiți comentariile celor 1-2 (gurile rele spun că ar fi doar unul)admiratori ca să va lămuriți cine le folosește?
  De ce-i considerați dușmani pe cei care vă cer să specificați un singur articol în care criticați un lider PSD aflat in timpul exercitării unui mandat, oricare ar fi el? Sau pe cei care, pe buna dreptate, vă reprosează slugărnicia și ipocrizia, de neiertat pentru un ziarist?
  În concluzie, v-aș ruga să încetați să mai vedeți dușmani acolo unde nu există. Luați în considerare că există și cetățeni informați, care au vazut orașe bine administrate, care nu se simt confortabil în orașul lor, unul urât, cenușiu, condus doar de incompetenți, toți de la același partid?
  În incheiere, îmi permit un sfat: poate mai renunțați la citate, deja sunt prea multe, prea antice și, unele dintre ele, prea pe lângă subiect. Dacă vă e greu să găsiți cele 1.000 de cuvinte, pentru care aveți contract, faceți o rubrică mai mică, mai concisă, dar care să cuprindă doar propriile idei. Oricare ar fi ele!
  Sănătate!

 4. Pentru că am fost pomenit de anonimul de la poziția 3 (chiar anonim!) mă văd silit să revin:
  – eu nu sunt un admirator necondiționat al dlui Smeoreanu, dimpotrivă:
  – i-am reproșat povestea neconfirmată (am cercetat foarte mult) a fetiței de la abator (știe dumnealui la ce mă refer);
  – m-a deranjat afișarea pe chipul său a drapelului Ucrainei, la începutul ,,invaziei” care denotă înscrierea în trend, pe urmă s-a trezit;
  – nu am fost de acord cu susținerea necondiționată a vaccinului anticovid care se vede acum ce hram poartă; i-a ieșit pe nas, s-a îmbolnăvit, vaccinat fiind iar acum, cine știe…(multă sănătate!);
  – în rest, consider corecte în totalitate susținerile din articole;
  Contractul devoalat (mai bine tăcea!) nu îl încorsetează cu nimic, este un om liber. De acord însă cu poziția acelora care vor să vadă și o poziționare critică la adresa PSD, doar n-or fi ăștia spuma mării, dimpotrivă!
  Altfel, îl simpatizez pe acest domn și-mi este perfect perpendicular de lătrătorii care mă vor critica…cunosc marfa…

  • Să faci legătura între bronșita ziaristului și vaccinul efectuat, ne arată limitarea ta intelectuală. Adică eu, dacă m-aș lovi la tenis, e tot din cauza vaccinului?
   Iar de pomenit, eu știu că nu o face decât popa, în anumite circumstanțe!

   • Mai cititi despre ,,pomenit”.
    Eu nu am vazut ca se refera la o legatura directa intre vaccin si bronsita.
    In plus i se ureaza sanatate maestrului Smeoreanu; la randul meu ii urez la fel.

    • Vă dau citatul: „s-a îmbolnăvit, vaccinat fiind”. Poate reușiți să „vedeți” din a doua încercare…

     • Eu stiu ca dumnealui a spus intr-un articol anterior, cred, ca s-a imbolnavit mai demult de Covid dupa ce se vaccinase, nu rezulta ca e vorba de aceasta bronsita.
      ,,s-a imbolnavit, vaccinat fiind iar ACUM, cine stie…”
      Sanatate grabnica dumnealui dar si noua, tuturor comentatorilor, ca ne asteapta vremuri grele…o sa uitam si de Covid si de vaccin.

 5. ” Dar dacă mă înșel și nu există oameni care mă vor dispărut din peisaj ? ” Buna intrebare, raspunsu-i : da !

 6. Băi, aceștia, n-o mai dați bara-bara cu vaccinul. Ați făcut trei doze, e nasol! Voi nu vedeți ce apare acum pe strasse? Dracu v-a pus? V-a fost frică de moarte și ați vrut să intrați peste tot, ca boierii. Noi am înghițit în sec, umiliți, obidiți, batjocoriți! Dumnezeu a făcut dreptate! Unde sunt ziariștii și medicii vânduți care infestau populația cu ideile lor plătite? Îi știm, nu-i uităm! Rușine!

  • Băi, ăsta, du-te și spune asta familiilor unora de 40 de ani, perfect sănătosi până la infectare, nevaccinați și care acum zac în cimitire.Găsești mărturii ale rudelor peste tot. Doar un idiot le ignoră!
   Băi ăsta, îți mai spun că am în familie o bunicuță de 89 de ani, vaccinată la dorința ei expresă, care a avut ghinionul de a face boala la vreo doua luni de la a doua doză.Din cauza vârstei și a bolilor cronice de care suferă a ajuns la ATI, a fost în stare gravă dar a scapat. Inutil să-ți mai spun, deșteptule, că toți medicii care au tratat-o mi-au spus că vaccinul a salvat-o!
   Nu e vina mea că îți place să înghiți in sec, să fii obidit sau batjocorit. Dacă atât te duce mintea, nu te mai văita!
   Da, sunt de acord că au fost reacții adverse ale vaccinurilor, unele tragice, însă ele sunt insignifiante pe lângă beneficiile aduse în lupta cu pandemia. Și un banal antinevralgic a avut, în timp,la administrare, reacții alergice care au dus la decese.
   E dreptul tău să refuzi vaccinarea dar nu mă fă pe mine tâmpit că m-am vaccinat.
   Concluzia? Bunicuța mea este o deșteaptă, pe când tu…

   • Au inceput sa moara acum, inexplicabil, vaccinatii de 40 de ani. Pfaizer a recunoscut ca nu au stiut daca vaccinul opreste infectarea desi eram sfatuiti sa ne vizitam bunicii doar vaccinati, daca tinem la ei. Ce gluma…
    Mortii au fost ingropati in saci de plastic, fara alai, ca niste caini, ca in vremurile de ciuma si holera.
    Ce batjocura!
    ,,Forma usoara” este o himera, nimeni nu stie daca, fara vaccin, ar fi existat sau nu. Nici daca infectarea de turma ar fi oprit mai repede (si muuult mai ieftin) pandemia.
    Sigur ca oftica vaccinatilor e mare, au ramas in suflet cu o dilema, la orice imbolnavire se gandesc ,,dar daca…”.
    Pana la urma sunt de inteles.
    Asa ca, usor cu covidul pe scari, nu detine nimeni adevarul absolut.
    Sa fim sanatosi cu totii!
    P.S. Virusul a avut la început o formă agresivă. Asa o fi fost programat? Pe urma a devenit mai prietenos, pana cand, in final, s-a banalizat. Am trecut noi peste multe…

     • Romgleza, domnu’, etimologie si adaptare pentru voi, lasa vrajeala, zii pe fond ceva…am dreptate sau nu?
      Visezi pseudonime, vreti doar voi, criticii lui Smeoreanu si lingaii globalizatori sa fiti detinatori ai adevarului absolut.
      Nu mai tine, se trezeste populatiunea, si aici suntem din ce in ce mai multi. Gata, ciocu’ mic, vorba unei pramatii din sleatha voastra.
      E adevarat, tu nu te faci de rahat, esti o intruchipare…

  • Daca tot ai deschis subiectul (n-aveam de gand s-o fac) mai taie un „i” de la ‘zii”-ul ala, daca tot te dai destept gramada!

   • Corect, l-am ras si pe i, ramane insa fondul problemei, dle Gramada Vaccinata. Cand nu aveti argumente, va legati de erori datorate, in principal, grabei (eu nu ma leg de ghilimelele tale alandala).
    Iar daca ziaristului ii scapa ceva, desi presupun ca are corector, nu va mai tace gura.

    Vad ca dl Smeoreanu nu mai raspunde la comentarii, desi promisese.
    Bine face ca nu se mai coboara la subsol. A tinut cont de sfatul cuiva, mai demult, dar cred ca a gresit.
    Maestre, este prea mare deranjul…consum nervos inutil…nu aveti pentru ce/cine!
    Sanatate!

 7. Când prinde un comentariu laudativ, domnul Smeoreanu, în cel mult 15 minute, multumește și se înclină până la pământ, de zici că s-a întâlnit cu Gentea…
  Când comentariile (decente, fără jigniri, dar care aduc în atenție probleme ale urbei) nu-i plac, bagă capul în nisip ca struțul, asta după ce are tupeul să le spună că le va răspunde, îl citez, „pe larg” și „negreșit”!
  Ăsta este modul de a face presă al acestui personaj care încă se mai crede ziarist, care vede dușmani în cei care nu-i împărtășesc ideile.
  Dacă ați ales să faceți asta premeditat, sunteti un ticalos!

  • Stimate domn!
   Dvs., în comentariul ,,decent și fără jigniri”, spuneți despre ziarist că este un potențial ticălos, adică netrebnic, abject, mârșav, nemernic, josnic, infam. Hmm…
   Eu l-am sfătuit (greșit!), mai demult, să intre în dialog cu comentatorii, să se justifice.
   Tot eu, acum îl felicit că s-a retras, este un om de mare calitate, demersul nu-și mai are rostul.
   Dacă va fi cazul, cei unu, doi (cum suntem inventariați de necunoscători; de fapt suntem mai mulți ) care-i împărtășim ideile (nu toate!) vom reveni cu comentarii adecvate situațiilor.
   Știuuuuu, veți spune că nu mă astâmpăr…multiple retrageri, reveniri, etc.
   Pai dacă o (mă) cereți?!
   Sănătate tuturor!

   • A fost rece berea aia promisă de ziarist? Să nu-mi spuneti că, din nou, ați primit un șut în dos de la maestru…
    P.S. Pe cuvânt de onoare, NU vă cere nimeni, fiți barbat și țineți-vă de cuvânt, chiar dacă nu obișnuiți!

Comentariile sunt închise.