- Mâncare sănătoasă pregătită acasă, pentru turişti
Punctele Gastronomice Locale sunt o nouă oportunitate pentru locuitorii din arealul munţilor Făgăraş de a-şi vinde produsele şi de a avea un venit suplimentar. Fundaţia Conservation Carpathia oferă consultanță gratuită micilor antreprenori care vor să primească autorizație de la DSP Argeş, pentru înființarea acestora. Cei autorizaţi pregătesc pregătesc mâncare pentru turişti cu produse din propria gospodărie, exact ca atunci când gătesc pentru familie. O condiţie impusă este ca localnicii care înfiinţează Puncte Gastronomice Locale să fie deţinători de animale.
Comunele vizate de programul de consultanță sunt: Dâmbovicioara, Rucăr, Dragoslavele, Stoenesti, Valea Mare Pravăț, Bughea de Sus, Lerești, Nucșoara, Albestii de Muscel, Arefu, Sălătrucu, Cetățeni. Fundația oferă consultanță gratuită micilor antreprenori care vor să primească autorizație pentru înființarea lor. „Este un proiect derulat în parteneriat cu DSVSA Argeş. În principiu se adresează localităților din arealul Munților Făgăraş și pe partea de nord şi pe partea de sud. Se va derula până în martie 2023. Vrem să organizăm, o colaborare cu primării pentru întâlniri mai largi, cu mai multe perosane. Punctul Gastronomic Local trebuie să servească maxim 12 oameni. Este o sursă suplimentară de venit pentru fermierul respectiv. Practic, localnicii invită la masa lor musafirii veniți în vacanță în sat, oportunitate care poate reprezenta o sursă de venit importantă pentru aceștia. Este intersul lui să aibă măcar o dată pe săptămână oaspeți care să-i treacă pragul. Nu fac eforturi suplimentare, pot folosi toate ingredientele din gospodăriea lor și pot intra în colaborare cu alţi fermieri autorizați de la care să cumpere produse. Pe lângă mâncarea oferită, pot să le vândă oaspeţilor, pentru acasă, diverse produse”, a spus Cosmin Vorovenci, reprezentantul fundaţiei . Se gătesc cel mult două feluri de ciorbe sau supe, două feluri principale și eventual două feluri de desert, după specificul local al zonei în care este înființat Punctul Gastronomic Local.
Nu foloseşte produse din comerţ
Din acest an, în gospodării din zona Dâmbovicioara deja au apărut Puncte Gastronomice Locale în care localnicii oferă mâncare turiştilor. Preparatele sunt făcute în casă, de membrii familiei, după reţeta locală, exact cum sunt pregătite pentru ei. „Actele au fost depuse anul trecut prin decembrie, iar autorizarea am obținut-o anul acesta, prin aprilie. Trebuie depuse puţine acte. Merge repede, dar este obligatoriu să ai exploatație pentru animale şi teren ca să obții aprobarea de la DSVSA. Noi avem vaci! Este o afacere de familie, nu ai voie să ai angajați. Mâncarea o faci tu, cel al casei, soțul, soția, copiii. Se fac toate în familie. Preparăm ca pentru noi: ciorbă de afumătură, de perișoare, de cocoș, găină, porc. Avem toate brânzeturile de la vacile noastre: cașcaval afumat, telemea, brânză de burduf, jintiță. Facem pomana porcului, găină la tuci cu usturoi, vițel. Mulţi dintre clienţi noştri vin pentru copii, ştiu că sunt produse naturale. Nu facem cu nimic din comerț. Pe timp de vară avem solar cu legume din care luăm să pregătim. Punem şi pentru iarnă murături, facem dulceață, zacuscă de vinete, cu gheme cu ciuperci. Punem ghebe şi hribi la congelator să avem ventru vegani” a declarat Luiza Burnea Țigău, proprietar de Punct Gastronomic Local.
Vor să simtă gustul copilăriei prin bucate simple
Și pensiunile îşi pot autoriza bucătăriile în cadrul acestui proiect. „Una este să le oferi o brânză sau o carne de la animale crescute în gospodărie alta este să o iei din comerț şi să o prepari. Noi folosim totul de la animalele pe care le creştem. Cei care ne trec o dată pragul, cu siguranță revin. Apoi, le spun şi prietenilor de experienţele plăcute pe care le-au avut. Cea mai bună reclamă este din gură-n gură”, a spus la rândul Mihalea Secăreanu proprietar de pensiune. „În cadrul proiectelor organizate de Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara am avut contact cu turişti care preţuiesc simplitatea, poveştile, tradiţiile şi interacţiunea cu oamenii din comunitate. Au început să caute experienţe, care să le rămână în suflet, să exploreze, să simtă gustul copilăriei prin bucate simple, autentice, gătite ca la bunici. Acest lucru s-a intensificat în perioada pandemiei, mai ales că mulţi dintre turişti au căutat locuri liniştite, aşa cum este Dâmbovicioara” , explica Raluca Busioc, agent de turism.
Citiți, de asemenea, pe curier.ro