Dacă statul ne va face să gândim toți la fel, atunci democrația va fi vorbă goală

11
 • Din punctul meu de vedere

Este posibil ca scenariul despre care vorbește președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, să fie întemeiat, dar eu rămân sceptic și cred mai mult în opinia ziaristului Dan Tomozei.
”Micuța și fragila Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, se dovedește a fi nu doar naivă și iresponsabilă, ci un pericol pentru propriul popor, pentru propria țară. Într-o singură declarație, Maia Sandu a atacat patru țări și sistemul democratic intern: Rusia, Belarus, Serbia și Muntenegru, doar pentru că actorul sinucigaș de la Kiev, Volodinir Zelensky, i-a trimis un document pregătit de serviciilor de informații ucrainene (sîc!). Potrivit declarațiilor de ieri … “Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, scrie Dan Tomozei.
Am scris marți că înclin să fiu de acord cu Dan Tomozei și mai bine tăceam, fiindcă imediat am fost taxat drept anti-român, putinist etc. Din fericire, tot marți, dar ceva mai târziu, Vasile Dîncu a dat un interviu în care spune că rămâne sceptic față de masajele oficiale în legătură cu situația din Republica Moldova.
Potrivit site-ului Europa Liberă România, sociologul Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării, spune că nu crede în scenariul Maiei Sandu, care susține că Federația Rusă pregătește o lovitură de stat la Chișinău.
El spune că Republica Moldova este un stat aflat în dificultate, care a pierdut în ultimii ani 40% din populația activă, prin migrație, iar partidul pe care îl reprezintă Maia Sandu, PAS, nu stă foarte bine în sondaje.
„PAS a pierdut foarte mult în ultima perioadă prin suprapunerea crizelor și cred că se încearcă în Republica Moldova, în acest moment, o revigorare a simpatiei politice pentru partidul proeuropean al Maiei Sandu, pentru echipa ei”, susține fostul ministru al Apărării.
Întrebat cum vede declarațiile concrete făcute de președinta Republicii Moldova, care vorbește de o lovitură de stat orchestrată de Rusia în țara sa, Vasile Dîncu nu crede că ar fi vorba de un pericol iminent din partea Rusiei. Și aceasta, în ciuda declarațiilor belicoase ale Moscovei împotriva Republicii Moldova.
El susține că, de fapt, Rusia nu ar avea nevoie de o lovitură de stat în Republica Moldova tocmai pentru că influența Kremlinului pe teritoriul țării este foarte mare.
În schimb, înlocuirea premierului de la Chișinău, Natalia Gavrilița – pe care Dîncu o numește „sacrificare” – cu un expert în securitate ar fi de natură tocmai a alimenta scenariul Chișinăului, spune fostul ministru.
„Influența Rusiei în Republica Moldova este foarte mare, este consistentă, și cred că nu au nevoie de lovituri de stat sau de alte elemente pentru asta. În schimb, cred că sacrificarea premierului Gavrilița și aducerea unui om apropiat mediilor de securitate este până la urmă o interpretare a următoarei partituri,” a spus Dîncu.
Apelez din ce în ce mai mult la așa-zisul argument ”ad verecundiam” sau argumentul autorității, citând din alții, pentru a nu primi direct în barbă insultele. De ce se întâmplă ca oameni care nu fac din lectură un obicei să fie extrem de rigizi? A explicat, cândva, tot Vasila Dîncu, într-o postare pe Facebook pe care am copiat-o și v-o dăruiesc și dumneavoastră deoarece mi se pare magistrală:
x
”După trei zile istovitoare, în cele două ore libere rămase pană la avion, regăsesc un loc în care altadată mi-am petrecut multe ore și zile: libraria Filigranes. De câteva luni parcă am uitat că aceste paradisuri mai există pe lume. Aici este cu totul altă lume și o liniște incredibilă. Aici nu se aude vocea idioților, linistea este intreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. Aici cărtile te asteaptă cuminți, aliniate ca soldații în formație. A sta aici este o adevarată terapie, un pansament pe o rană sângerândă. Nici racnetele prostilor și nici soaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici.
De aici îți poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iti dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din carti ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înțelege niciodată cum dincolo de niste amărâte de coperti de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să știe niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar in care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns și niciodată nu vor înțelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există și nu contează.
Aici mediocrii și impostorii nu se vor intâlni niciodata cu victimele lor inocente pentru că nu se pot atinge de arma cea mai tare de pe lume: ideea. Refuzați de idee, ei nu vor avea niciodată cetatenie aici, nici statut de refugiat.
In fine, prietenii tăcuți din rafturi niciodată nu trădează și nu mint.
Fii binecuvântată republică a gândului, cuvântului și tăcerii!”
x
Vasile Dîncu este un om european, devotat ideii de apartenență a României la UE și NATO. Faptul că își permite să gândească liber îi face pe mulți să îl considere putinist.
Situația este îngrijorătoare.
Indiferent de cum se va încheie războiul din Ucraina, vom rămâne cu sechele, în sensul că ne-am obișnuit să îi luăm la pumni, figurat vorbind, pe cei care îndrăznesc să iasă din narativul oficial.
Am scris și acum câteva zile despre același lucru, deoarece în situația în care statul va reuși să-i lase pe cetățeni fără opinii personale, folosind nu amenzile sau pușcăria, ci presiunea unei societăți uniformizate, mancurtizate, atunci viața va fi insuportabilă.
Dacă puterea reușește să ne facă idioți, atunci zadarnic s-a murit pentru democrație. n
Gheorghe Smeoreanu (Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

11 COMENTARII

 1. Domnule ziarist, Vasile Dancu nu este cel pe care l-a urecheat chiar seful sau de partid cand si-a permis sa-si dea cu parerea, ministru fiind, in contradictie cu politica statului in acea chestiune? Nu tot el ne prezenta niste sondaje preelectorale, invalidate de alegeri, doar pentru a gadila orgoliul unui anumit partid? Asa ca as fi mai circumspect, nu l-as mai cita atat de des, istoria ne spune ca nu poate fi un bun exemplu.
  In privinta idiotilor pe care ii tot invocati, v-as pune o intrebare: atunci cand, pe toate canalele posibile, ne indemnati sa o votam pe doamna Dancila, nu ne voiati pe toti idioti?

  • Da, mi-am dorit să o votați pe dna Dăncilă, era mai bună ca președinte decât Iohannis, măcar că mai slugă decât acesta nu poate fi nimeni. Stimă.

   • Sa sustineti, si acum, ca o marioneta si o agramata ar fi fost un presedinte mai bun, arata ca sunteti penibil. Iar despre slugarnicia dumneavoastra nici nu mai are rost sa comentam, va dovediti, a nu stiu cata oara, si ipocrizia…
    Sunteti o mare dezamagire, domnule Smeoreanu!

    • Era o poveste cu niște lăutari pe care un oarecare ii întreabă dacă ei cânta după note? Au răspuns , nu, după bancnote !
     Plus ca nu miros, sau oricum pierd repede mirosul sursei gen: Dăncila, Nicolescu,Pendiuc,Drăghici , Ionica, Gentea in general orice potentat al zilei, dar care are in vârful pixului tot felul de avantaje materiale.Și nu ,serviciile nu se întorc !

     • N-ați găsit decât pușcăriași să-i dați ca exemplu? Se supără Smeoreanu și pe dumneavoastră!
      Și nu numai el…

 2. Cuconița din Moldova gândește cu alte părți ale corpului.
  Sau ca în basme:
  ,,De te-a învățat cineva, rău ți-a priit, iară de-ai făcut-o din capul tău, rău cap ai avut”. (Povestea porcului – Ion Creangă).

 3. Domnule ziarist ,

  Citesc articolul dvs : Inca un fake news cu privire la situatia de la manastirea Frasinei , pe criterii.ro si as vrea sa va raspund , dar nu aveti rubrica de comentarii acolo. .

  Am indraznit sa va scriu aici, pentru ca articolul respectiv a plecat de la un comentariu al meu la un art. dvs din 09.02.23 ( curier.ro)

  Nu voi abuza de acest spatiu , ma voi retrage daca problema asta va irita , dar credeti ma doare cumplit cand citesc fake news si eu stiu bine ca nu este vorba de asa ceva. Poate fi un carlig pentru audienta si atat .

  Ce este un fake news ? o stire falsa sau poate o stire cu un sambure de adevar ce este pus in umbra, iar in lumina apare falsul . In cazul articolulul respectiv este adevarat ca fostul staret a cerut sa fie mutat la alta manastire . Viata devenise insuportabila la Frasinei :
  – descinderi ale mitropolitului care se lasau cu tot felul de acuze si sanctiuni ,
  – despartit de credinciosii carora le era duhovnic,
  – despartit de ucenicul sau care ii era si sprijin,
  – i se cerea sa mearga la Manastirea Bistrita doua zile pe luna( avea program pana la sfarsitul anului , este pe internet) , ori drumul Frasinei- Costesti Bistrita pentru un om la varsta sa (aproape nouazeci ani ) e teribil de greu de suportat.
  – obstea manastirii a fost decimata,
  – lacatul pe manastirea Frasinei vale a fost pus ,
  – liturghia a fost oprita pe vecie intr-o biserica in care dumnealui s-a rugat , a slujit.
  – a fost obligat sa-si puna semnatura pe un document , desi constiinta nu ii permitea si probabil il mustra
  – a fost santajat de faptul ca mitropolitul a fost cel care l-a facut preot staret
  -a fost determinat sa se retraga din functie , pe motiv de varsta ,ori asa ceva nu se face !
  Cand aproape toata viata ti-ai petrecut-o in chilia de la Frasinei , cum sa-ti doresti sa pleci ? O faci de nevoie , probabil nici sa se roage nu mai putea dupa toate acele mizerii care s-au intamplat . O faci ca sa te salvezi , un om la varsta dumnealui nu mai poate lupta cu hienele si sacalii . Ar lupta cu leii , dar nu cu hienele .

  In concluzie : a fost alungat si direct si indirect, prin toate mijloacele ! Daca ar fi ramas , prigoana ar fi continuat . A ales pacea inimii , in loc de razboi cu un superior !

  Un om al bisericii care mai scrie pe net si a citit acel document -blestem ce s-a pus pe poarta manastirii Frasinei a scris un articol ( pe ortodoxinfo,ro) care a inceput cu o propozitie ce pare acum sa aiba sens : in acea zi de ianurie 2023 cerul si pamantul s-au cutremurat !

  Au urmat saptamani de cutremur in sufletele oamenilor , de furie si deznadejde . In ianuarie au cazut ploi ce au surpat drumul proaspat renovat. S- a rupt pomul fructifer ce purta numele sfantului Calinic .

  Si acum se cutremura toata Oltenia !
  Frasineiul era inima ce batea pentru ortodoxie si a fost ales pentru sacrificiu. Inaintea Frasineiului , spun gurile prin targ , mitropolitul si-a facut „incalzirea” la manastirea Tismana . Despre acest mitropolit se spun lucruri teribile , e suficient sa se rasfoiasca ziarele din Oltenia care au scris despre actiunile lui . Nu este chiar asa cum spun cei nedusi pe la biserica, dar dornici de slugarnicie pe langa o fata bisericeasca , membru al academiei . Doamne iarta-ma , pentru ca nu ma pot abtine sa spun raspicat acest lucru.

  Toate cele scrise mai sus sunt niste coincidente pentru unii , pentru altii sunt clar semne ale maniei lui Dumnezeu pentru nasabuita actiune a unui mitropolit ce se vrea in razboi cu credinciosii lui . Acest mitropolit trebuie sa dea inapoi , lucrurile trebuie sa revina la situatia de dinainte de noiembrie 2022 .

  Un indiciu clar pentru noi ca lucrurile nu sunt cum trebuie e atitudinea rezervata a Patriarhului , nu se pronunta, desi a primit petitii pe acest subiect . Inca sta si cugeta , in timp ce in Oltenia este cutremur si la propriu si in sufletele credinciosilor !

 4. Imi cer iertare daca ca am abuzat de acest spatiu si ma voi opri aici , e o vorba populara care spune : fiecare cu ce-l doare !

  dar voi parafraza titlul articolului dvs . : daca biserica ne va face sa gandim toti la fel, atunci credinta va fi vorba goala !

  • Da, dogma a apărut pentru a gândi toți la fel. Voi reveni pe criterii.ro asupra textului dvs. Stimă.

   • Stimabile, spune-le colegilor de la ziar ca au un virus pe site care incearca sa intre in telefoanele sau calculatoarele oamenilor cand este accesat site-ul. Sa nu va treziti cu vreo plangere pe undeva…

Comentariile sunt închise.