Cea mai mare nenorocire care ne-a lovit vreodată

18
 • Din punctul meu de vedere

Presupunând că Ucraina ne dă dreptate, că UE ne dă dreptate, că însuși Joe Biden ne dă dreptate în legătură cu crima ecologică de pe canalul Bâstroe, întrebarea care se pune este:
Îi vedeți pe ucraineni aducând pământ și aruncându-l în canal să repare ceea ce au stricat ?
Cred că orice om normal la cap va spune că nu, nu va repara nimeni nimic.
Există așadar un risc imens să constatăm că, după 10.000 de ani, de când specialiștii spun că s-a format Delta, aceasta să fie transformată de ucraineni într-un ținut pustiu al noroiului.
Se spune că războiul i-a determinat să își piardă cumpătul și să nu mai țină seama de nimic. E o minciună.
Proiectul ucrainean privind construcția canalului Bâstroe a pus probleme în relațiile dintre România și Ucraina încă de acum 19 ani, fiind reclamat de țara noastră la nivel internațional în contextul în care poate avea un impact puternic asupra mediului și Deltei Dunării.
Construcţia în cadrul canalului, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră, a început în anul 2004. Potrivit informațiilor transmise de Ministerul român de Externe, autoritățile ucrainene au demarat lucrările la canal pe data de 11 mai 2004, proiectul urmând să ofere navelor maritime o cale alternativă de acces la porturile Dunării de Jos.
România a cerut Ucrainei să oprească acest proiect, având în vedere că noua legătură dintre Dunăre şi mare trece prin mijlocul Deltei Dunării, lucrările încălcând astfel o serie de convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului.
Primele informaţii tehnice despre acest proiect au fost oferite însă părţii române abia în luna aprilie 2007, Kievul ignorând avertismentele autorităţilor române, dar şi pe cele ale organizaţiilor internaţionale de mediu.
Compania care gestionează proiectul anunţa în urmă cu câțiva ani că intenţionează să termine lucrările de amenajare la Bâstroe până în 2011, lucrările au fost însă întrerupte, iar în 2020, Ucraina anunța că renunță la finalizarea proiectului inițial, în urma mai multor ani de de dezbateri și condamnări din partea mai multor Convenții la nivel internațional.
Minciuna continuă până în ziua de astăzi.
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Ucraina a comunicat Comisiei Europene că lucrările de pe canalul Bâstroe sunt realizate ”în colaborare cu partea română”, ceea ce este un neadevăr strigător la cer.
(Sau, cine știe, poate că Iohannis și Ciucă au fost puși la curent și au acceptat, ceea ce ar fi caz de trădare națională).
Este de remarcat că ucrainenii nu au nicio jenă atunci când este vorba să producă deranj vecinilor, iar asta nu de acum, ci dintotdeauna, situație în care îmi permit să mă întreb dacă nu cumva la fel au procedat și în Donbas, după Revoluția Portocalie, cu deosebirea majoră că acolo s-au dedat la crime umane.
Acolo, crime umane, la noi, crime ecologice.
Sunt români care și-ar risca viața pentru a apăra Delta Dunării, numai că nu au posibilitatea să o facă.
Evident că dacă SUA nu s-au sfiit să îngroape economia Germaniei, cu atât mai mult n-ar avea o problemă să constate că a treia deltă a lumii ca întindere și număr de specii va fi îmbolnăvită mortal.
Mai mult ca sigur, ministrul ucrainean al transporturilor nu l-a întrebat pe Zelenski, iar Zelenski nu l-a întrebat pe Biden dacă au voie să nimicească Delta Dunării, pentru simplul motiv că suntem prea mici pentru un război atât de mare.
Este interesant că toți politicienii români care s-au exprimat cu privire la acest dezastru s-au ferit ca dracu de tămâie să vorbească despre eventuale răspunsuri din partea României. De pildă, europarlamentarul PNL Marian – Jean Marinescu a spus:
”Nu cred că trebuia să se ajungă aici, trebuie să apărăm patrimoniul UNESCO dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că este un stat în plin război cu toate problemele pe care le implică acest război”.
Se observă cu ușurință absurditatea acestui gen de declarații. Cum să apărăm patrimoniul, în primul rând național și abia apoi al UNESCO, dacă înțelegem că agresorul, fiindcă despre agresiune este vorba, ”este un stat în plin război” ?
Bine spunea cineva că dacă Zelenski decide că , din cauza deficitului demografic provocat de război, ucrainenii trebuie să ne violeze toate femeile pentru a naște ucraineni, nu avem decât să fim de acord, fiindcă altfel nu se poate.
Nu vreau să fiu patetic și să îmi rup hainele de pe mine în scris, dar a ucide Delta Dunării este la fel de grav cu a invada militar Delta Dunării pentru a o alipi Ucrainei.
Ucraina nu și-ar fi permis așa ceva cu Ungaria sau cu Polonia, dar o simplă analiză le-a arătat că la București sunt lideri politici suficient de lași încât să accepte această situație, după câteva declarații sforăitoare.
Mă tem că nu se mai poate face nimic, absolut nimic. Nimeni nu îi va putea determina pe ucraineni să repare ceea ce au stricat, nici dacă vom vedea cum se usucă pădurea Letea, nici dacă vor aduna milioane de păsări moarte.
Dacă se va întâmpla acest lucru, adică foarte probabil, după cum ne nunță specialiștii, atunci aceasta este cea mai mare nenorocire care ne-a lovit vreodată, cu mult peste dictatele de la Moscova sau de la Viena, pentru că poți spera să îți recuperezi în istorie teritorii furate, dar teritoriilor pustiite nu ai ce să le mai faci în istorie.
În zilele următoare veți putea asista la încă o serie de declarații care par a spune totul, dar în fond nu spun nimic. Chiar când scriu aceste rânduri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, declară:
”Măsurătorile, din câte ştiu, durează ceva vreme, pe urmă există, iarăşi, o perioadă în care aceste măsurători trebuie să fie interpretate din punct de vedere ştiinţific. Prin urmare, trebuie să aşteptăm să vedem care sunt rezultatele acestor discuţii tehnice şi, respectiv, ale acestor măsurători şi, pe urmă, sigur că vom lua, în modul cel mai prompt, toate măsurile diplomatice care sunt necesare”.
În tot acest timp, apa Deltei Dunării se strânge în Bâstroe, în Ucraina.
Delta se necrozează ireversibil.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi

18 COMENTARII

 1. N-am comentat in ultimul timp, am mai spus-o, n-am mai citit editorialele. Am facut-o astazi pentru ca, recunosc, m-a pacalit titlul.
  Recunosc si ca, din nou, editorialul m-a dezamagit. Sa afirmi ca Bastroe trece prim mijlocul Deltei, e o tampenie. Domnule, canalul Sulina taie Delta in doua. Care este, in cea mai mare parte, un canal artificial, facut de Romania acum foarte multi ani. Si care, trebuie sa recunoastem, a schimbat radical configuratia Deltei Dunarii.
  Canalul Bastroe (care are 11 km lungime, fata de cei peste 70 km cat are canalul Sulina) a avut initial o adancime de 6-6,5 m, acceptata de toti, inclusiv de Romania. Problemele au aparut cand au vrut sa aduca Bastroe la 8,5 m, lucrare extrem de complexa, care implica inaltarea malurilor, sapaturi complexe, etc. Aceste planuri au fost interzise prin conventii internationale.
  Deocamdata, ucrainienii afirma ca doar decolmateaza canalul pana la adincimea agreeata de toata lumea, respectiv cei 6-6,5 m (nimeni n-a adus nici o dovada ca lucrurile ar sta altfel)
  Stiti ca, din volumul total al Dunarii, de la Tulcea pana la varsarea in mare, pe canalul Bastroe ajunge doar 5% (adica a douazecea parte) din acest volum?
  Iar daca noi reuseam sa facem din portul Sulina unul competitiv, care sa poata prelua un volum mai mare de marfuri (sunt zeci de nave care asteapta cu zilele sa poata intra in port) in mod sigur altfel ar fi stat lucrurile. Dar, nu-i asa, de vina este Iohannis!
  Nu vreau sa ma lungesc, inchei prin a va felicita, ati reusit ca, dupa cateva incercari esuate, sa scrieti corect numele regiunii Donbas. E adevarat, la insistentele altui comentator, in mod cert mai inteligent!
  Sper ca nu voi fi iarasi acuzat ca v-am insultat!

  • Avansați o idee pe care nu știu de unde ați scos-o (adincimea agreeata de toata lumea, respectiv cei 6-6,5 m)) și postați un text care probabil vrea să disculpe înalta autoritate preziențială. Comentariile de acest gen vor prolifera în zilele următoare pe tot netul. Concluzia ar fi să abandonez subiectul. Sugerez să încercați metode mai subtile decât aceasta prin care puneți în față unele cifre pentru a acoperi fondul problemei.

 2. Pescajul de trecere a navelor (adâncimea) în tronsonul de la kilometrul 0 al gurii Bâstroe a Dunării până la kilometrul 77 al gurii Kilii este de 6,5 metri, iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului Kiliysky – 7 metri. La începutul invaziei, pescajul maxim era de numai 3,9 metri, transmite Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Ucraina. Potrivit sursei citate, lucrările sunt realizate „în cooperare cu România”, deși România a reclamat la Comisia Europeană operațiunile ucrainene de adâncire a canalului.

  • Domnule, daca ati face un minim efort si v-ati uita pe o harta, ati observa ca ceea ce prezentati reprezinta pescajul bratului Chilia pana la varsarea in mare, care este si granita cu Ucraina. Aici nu este nici un fel de problema, granita imaginara trece prin mijlocul cursului de apa, nu pot fi facute lucrari ilegale din motive pe care, presupun, le deduceti.
   Problemele invocate de dumneavoastra in editorial se refera la canalul Bastroe, adica acel canal artificial lung de 10-11 km, aflat exclusiv pe teritoriul Ucrainei. Acest canal avea, initial, aproximativ acelasi pescaj ca si bratul Chilia, din motive pe care, din nou banuiesc, le deduceti.
   Deocamdata, fara a se putea dovedi contrariul, Ucraina sustine ca doar decolmateaza canalul pentru a-l putea folosi pentru nave cu tonaj mai mare. Asta pentru ca nenea Putin le-a blocat alte porturi pe care le foloseau…
   Nu strica, domnule Smeoreanu, ca inainte de a va lansa in acuzatii, sa faceti o minima documentare. Ati pornit de la o concluzie, ca Iohannis este de vina, si ati inventat motive! Nu va pasa deloc ca va faceti de ras?
   V-as recomanda sa cititi un interviu cu un renumit profesor de geografie de la Universitatea Bucuresti, aparut pe SPOT, despre acest subiect. Ati afla multe lucruri interesante, in contradictie cu unele aberatii din editorial.
   Si da, solutia corecta ar fi sa abandonati subiectul! Lasati-i pe cei care se pricep!

 3. Nene Smeorene, te facuși de cacao. Iarăși! Nu mai bine ne povesteai în editorial că te ustură palmele de la cât ai apludat discursurile lui Putin, că ți-au dat lacrimile de emoție când ai văzut atâta lume venită de bună voie, și că, atunci când Putin a strigat de trei ori „Ura”, te-ai scăpat pe tine?

 4. Băi aceștia, postările voastre rămân. Eu pe ăla de la Cotroceni nu dau doi bani. Ați văzut/citit ce a declarat la Varșovia? Să nu dea dracul să vă înșelați și să vindeți gogoși că ați încurcat-o. Flerul îmi spune că Smeoreanu are dreptate. O să vedem.
  P.S. Moș Tăgârță, nepotul flatulent al unchiului Sam iar s-a împiedicat pe scara avionului. Semn rău!

 5. Observ cu stupoare că există un individ care mi-a copiat pseudonimul pentru a comenta. Dacă mă întrebați, este un gest de nesimțire! ȘI da, se pare că și-a făcut un obicei din a folosi mai multe pseudonime. Îl da de gol limbajul!

 6. Ha,ha,ha…gogoșile au început să se fleșcăiască, așa cum au anticipat oamenii cu capul pe umeri. ,,Șeful (?) statului” o dă la întors iar premierul spune lucrurilor pe nume. Cum rămâne cu papagalii atotștiutori?

  • Papagalii care ascund gunoiul sub preș trebuie sa țină tot Postul, ca să îi ierte românii pentru faptul că se comportă ca niște alogeni, imitându-l pe șeful lor.

 7. Măi Boni, tot insiști cu „fleșcăitul” ăsta, să fie cumva urmarea vreunei traume personale? Cum te dai de gol…
  Ceva inteligent când ai de gând sa scrii? Că de comentariile tale răsuflate ne-am cam săturat!

  • Este exact verbul (și adjectivul!) care vi se potrivește. Eu sunt vârtos, Dragobete, nu ,,valentini” rogvaivi ca voi.

    • Hai să închidem, că vine Postul. Tu, ăsta cu rahatul vârtos în gură/text (inteligent nevoie mare, după cum se vede!), nu ai nicio idee despre subiect, te doare, ca și pe ceilalți de teapa ta, că Smeoreanu are dreptate fiind confirmat ulterior de mulți și multe.
     Ai sărit ca proasta din baie în apărarea papagalilor năpârliți!
     În ceea ce privește inteligența, pentru tine este un articol de lux; ești prea sărac spiritual/cu duhul.

Comentariile sunt închise.