Sâmbătă este Buna Vestire

0
  • Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui

Sâmbătă este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, fiind prăznuită Buna Vestire sau popular, Blagoveștenia. Acest praznicul este în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Este prima dezlegare la pește în Postul Paștelui. Următoarea dezlegare la pește și ultima din acest post va fi în Duminica Floriilor, pe 9 aprilie.
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.

S-a petrecut la Nazaret

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta. Creștinii țin cu sfințenie această sărbătoare având în vedere faptul că la nouă luni distanță, Iisus Hristos se naște. Nu doar biserica ortodoxă, ci și cea catolică susține faptul că Buna Vestire a avut loc la Nazaret. Singurul aspect care diferă este locația exactă în care această minune s-a întâmplat. Creștinii de credință catolică susțin faptul că Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe când creștinii ortodocși consideră că totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxă Grecească a Bunei Vestiri. “Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Și intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu îi va da Lui tronul lui David, părintele Său. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit. (Luca I, 26-38).

Dacă este frunza verde în codru, vor fi recolte bogate

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii. O mare parte din superstițiile zilei de Buna Vestire fac referire la vremea ce urmează și la cât de bogate vor fi recoltele. Astfel, dacă în ziua de Blagoveștenie va fi frumos, anul va fi unul bun, iar dacă vremea în ziua de Blagoveștenie este una amestecată, când soare, când ploaie, atunci anul nu va fi tocmai bun. Se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și în ziua de Paști. Conform unei alte superstiții dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat. I.I

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.