Deținuții de la Penitenciarului Mioveni sunt nemulțumiți de condițiile de detenție și au trimis sesizări la Instituția Avocatul Poporului. Persoanele private de libertate au colectat ploşniţe, ca să facă dovada că în celule sunt insecte. Au fost făcute 13 plângeri, unele scrise în numele altor persoane. În cursul anchetei s-a constatat că unul dintre semnatari nici nu este închis într-un penitenciar din România. Dacă unele dintre reclamații par întemeiate, altele sunt de-a dreptul neserioase, având în vedere că aceștia reclamă, spre exemplu, că timpul de convorbiri telefonice zilnice s-a redus la 60 de minute și că nu au voie decât zece apeluri pe zi.
La Instituția Avocatul Poporului au fost înregistrate în luna februarie, 13 sesizări de la deținuți ai Penitenciarului Mioveni. Aceștia se plângeau de faptul că într-o celulă sunt cazate zeci de persoane și reclamau condițiile din celule. Au fost transmise 13 sesizări. Avocatul Poporului a constituit o comisie care a mers la penitenciar să discute cu petenții. Atunci s-a constatat că unul dintre semnatari, își ispășeşte pedeapsa în străinătate. Atunci deținuții au recunoscut că au scris mai multe petiţii și în numele altor persoane, pretinzând că acelea „nu știu carte”. În urma anchetei s-a constatat că unele plângeri sunt întemeiate. „Codiţiile de detenţie sunt neconforme (deţinuţii sunt custodiaţi în camere de 57 metri pătraţi, împreună cu alţi 30 de deţinuţi, nu există masă şi scaune în cameră, sunt insecte-ploşniţe, toalete tip wc turcesc sunt insuficiente şi prost întreţinute, duşurile nu funcţionează, la patru duşuri unul este defect, programul insuficient de apă caldă, etc). Petenţii spun că în penitenciar nu sunt organizate activităţi educative ori că bazele sportive şi curţile de plimbare, pe lângă faptul că sunt insuficiente raportat la numărul de deţinuţi, sunt prost înreţinute sau inexistente, în perioadele cu intemperii fiind impracticabile (nefiind asfaltate se umplu de apă şi noroi)”, potrivit concluziilor reprezentanţilor Avocatului Poporului.
Au fost modernizate două secţii
Conducerea Penitenciarului Mioveni a explicat că au fost modernizate două secții de deținere, iar la celelalte s-au efectuat lucrări de reparații și întreținere. În plus, se află în faza de avizare un proiect de modernizare a secţiilor 3 şi 4 cu 180 locuri. „Alte două obiective noi, alături de obiectivul de modernizare mai sus menționat, sunt cuprinse în Planul de acțiune pentru perioada 2020 – 2025 elaborat în vederea executării Hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, precum și a Hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, astfel:Ansamblu dormitoare deținuți G.A.Z.- secție exterioară – obiectiv nou pentru cazarea unui număr de 190 deținuți este în faza de demarare a licitației pentru execuția lucrărilor de construire; Secție detenție în incinta Penitenciarului Mioveni – obiectiv nou pentru cazarea unui număr de 120 deținuți – se află în stadiul de obținere avize specifice” se precizează în răspunsul transmis redacţiei noastre.
De asemenea curţile de plimbare vor fi pavate cu pietriş, în acest sens fiind urmate propunerile Avocatului Poporului.
Au dus insecte moarte în faţa comisiei
Deţinuţii s-au mai plâns că în celule sunt ploşniţe şi când membrii comisiei de anchetă au mers la Mioveni, le-au arătat insecte moarte. „În susţinerea afirmaţiilor cu privire la existenţa insectelor dăunătoare, reprezentanţior Avocatului Poporului li s-a pus la dispoziţie un număr de ploşniţe omorâte de către deţinuţi. În timpul audierii unuia dintre deţinuţi în biroul supraveghetorului secţiei pe biroul acestuia a urcat o insectă din ordinul Blatodeelor ( Blatta orientalis) (n.r. Gândac negru de bucătărie)”, se precizează în raportul întocmit de Avocatul Poporului. În celule se face trimestrial dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare au transmis reprezentanţii Penitenciarului Mioveni. Ultima procedură a fost făcută pe 21 martie, iar rapelul va avea loc la 21 de zile. Semnatarii petițiilor au reclamat că a crescut tariful cartelelor telefonice, dar şi faptul că numărul apelurilor este limitat la 10 pe zi şi durata apelului la 60 de minute pe zi. De asemenea, sunt nemulţumiţi de preţurile de la magazinul din incinta locului de deţinere precum şi de imposibilitatea de a achiziţiona bunuri şi produse de la marile lanţuri de magazine, acuzând conducerea că nu vrea să încheie contracte cu aceștia.
Spațiul destinat magazinului se află în incinta penitenciarului și a fost scos la licitație, acolo unde marile lanțuri de magazine nu au participat, fiind atribuit firmei care a avut oferta cea mai convenabilă.
Cer să nu mai fie cazaţi cu deţinuţii infectaţi cu HIV-SIDA
Au mai reclamat faptul sunt cazaţi în aceleaşi celule cu persoane infectate cu HIV-SIDA şi se tem să nu fie infectaţi. În afara faptului că boala se poate transmite numai pe cale sexuală sau prin sânge, ceea ce înseamnă că deținuții sănătoși nu ar trebui să aibă motive de teamă, bolnavii nu pot fi cazaţi separat din cauza discriminării. „În conformitate cu art. 6, alin. 1 din Legea 254/2013, în timpul executării pedepselor și măsurilor privative de libertate este interzisă orice formă de discriminare pe temei de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă, infecție HIV/SIDA sau pentru alte temeiuri de același fel. Referitor la numărul persoanelor private de libertate, aflate în evidență cu infecție HIV/SIDA, în tratament antiretroviral, custodiate de Penitenciarul Mioveni, acestea sunt în număr de 89 de persoane private de libertate”, se precizează în răspunsul remis de Penitenciarul Mioveni.
M.Sandu