De ce are Victor Ciutacu dreptate (plus despre niște insulte de care mă doare-n cot)

10
 • Din punctul meu de vedere

Cândva, am scris o lucrare pe care nu am publicat-o, deși poate ar trebui să o aduc la zi și să o tipăresc. Se numește ”Etiopatogenia schizofreniei în viziunea Antipsihiatriei”. Pe scurt, curentul numit Antipsihiatrie, apărut în jurul anului 1970, consideră că schizofrenia apare din cauza minciunii, a acelui gen de afirmație în care textul și contextul nu se potrivesc. De pildă, o mamă îi spune copilului ei să meargă la culcare fiindcă îl iubește și e târziu, dar în casă sunt msuafiri și puiul simte că deranjează. Nu știu dacă este sau nu adevărată această teorie, dar pot spune din experiență clinică, în urma cercetării, că în aproape toate familiile care au copii cu probleme psihotice se practică un fel de scenarii ale minciunii, o ipocrizie care sare în ochi. Totuși, întrebarea ar fi: există oare familii în care minciuna să fi fost total alungată din casă ?
Am făcut această introducere pentru a ajunge la un caz concret care a fost dezbătut zilele acestea în presă.
Jurnalista Iulia Marin, bolnavă de o formă de depresie de intensitate psihotică, s-a sinucis.
Era de așteptat, deoarece persoanele care suferă de această cumplită maladie caută suicidul ca pe o izbăvire și de obicei îl găsesc, oricât de bine ar fi tratate chimic, terapeutic și uman.
Apoi, a izbucnit scandalul.
Victor Ciutacu spune că ”Libertatea” nu ar fi trebuit să angajeze un jurnalist cu probleme psihice atât de grave. Cum să dai pe mâna unei asemenea persoane anchete care presupun un maxim discernământ ?
S-au alertat brusc o sumedenie de persoane, a apărut chiar și un protest colectiv în care se spune:
” Noi, instituţiile şi organizaţiile care semnează acest apel public, respingem ferm discursul împotriva persoanelor cu afecţiuni psihice, promovat în prime-time de postul România TV în seara zilei de 19 aprilie 2023.
În acord cu valorile profesiilor noastre, de medici, psihologi, profesori, jurnalişti, artişti, reprezentanţi ai societăţii civile, o spunem cu toată claritatea şi responsabilitatea: astfel de mesaje sunt nedemocratice şi încurajează izolarea oamenilor cu afecţiuni psihice.
Nu e întâia dată când, în spaţiul audiovizual, se promovează un limbaj şi idei care incită la ură. De data aceasta, victima principală este o persoană care nu se mai poate apăra: jurnalista de 32 de ani, Iulia Marin, care a decedat acum câteva zile.
Iulia Marin a lucrat de-a lungul unei cariere de 11 ani la publicaţiile Adevărul, Pressone, Recorder, Gândul şi Libertatea. Şi-a făcut meseria cu dedicare şi cu talent. Integritatea şi discernământul ei profesional n-au fost puse niciodată sub semnul îndoielii”.
Pentru a vedea cine are dreptate, trebuie să vorbim despre ceea ce se întâmplă în zilele noastre cu percepția asupra bolilor psihice.
La Tavistock Clinic din Londra a apărut curentul filosofico – psihiatric despre care vorbeam mai sus, numit Antipsihiatrie. Corifeul acestei școli, dr. R. – D. Laing, autorul cărții ”Eul divizat”, considera că schizofrenia, de pildă, are la bază discordanța comunicațională dintre text și context, pornind de la o teorie a comunicării din anii 60 aparținând antropologului Gregory Bateston cu privire la ”dubla legătură” (double baind). Important este că psihiatrii institutului le-au dat drumul pacienților în oraș, ceea ce a generat protestele locuitorilor din cartier.
Ideea filosofică era că bolnavii psihice sunt sănătoși, iar cei care se consideră sănătoși sunt bolnavi.
În acea epocă, romanul ”O coborâre în infern” de Doris Lessing a fost nominalizat la Booker Prize, iar scriitoarea avea să primească apoi un Premiu Nobel pentru Literatură pentru mirificul mod în care a luminat întunericul schizo.
După părerea mea, atunci s-a anunțat apariția progresismului de azi, iar psihiatria este un promotor al acestei filosofii.
În zilele noastre, Anti – psihiatria s-a întors, în numele corectitudinii politice. Psihiatrii au relativizat categoriile nozografice, aproape că nu mai vorbesc despre nevroze, psihoze, psihopatii, ci despre niște vagi suferințe ale unor oameni normali pe care Big Pharma îi ajută cu succes.
Revolta unora precum CTP, Tolontan sau Cioloș, precum și semnătura pusă pe protestul despre care am amintit de organizații ale psihiatrilor aici își are izvorul. Psihiatria este, de fapt, aproape o Anti – psihiatrie, așa cum adevărul a devenit post – adevăr.
Desigur, ce e val ca valul trece și Victor Ciutacu are dreptate. Mediul redacțional poate fi terapeutic, însă nu poți, în mod conștient, încredința condeiul unei persoane cu tulburăti psihice.
În numele compasiunii pentru persoanele aflate în suferință, nu poți șterge cu buretele existența bolilor psihice grave.
Cine suferă psihic la nivel psihotic nu poate fi ziarist.
Pe de altă parte, psihiatrul sau psihologul care ar susține așa ceva ar pierde burse, invitații la congrese și simpozioane, ar fi refuzat de edituri și de mediul academic.
Aici s-a ajuns, iar Ciutacu nu trebuie să se mire că i-a sărit toată lumea în cap.
Progresismul s-a răspândit ca o boală a culturii. Boală transmisibilă a celor ce trec peste cadavrul adevărului în drumul lor spre succesul profesional.
Fiindcă așa a fost, mai întâi în America, apoi în întregul Occident: omul este o mimoză pe care nu îl poți atinge nici măcar cu un diagnostic psihiatric.
Cum rămâne cu diagnosticele fizice și fiziologice ? Vom vedea și aici o Anti – medicină ?
Mai greu, fiindcă în acest perimetru moartea își arată imediat colții.
Corectitudinea politică se termină, sper, la marginea supraviețuirii.
Sau nu ?
Gheorghe Smeoreanu (Această rubrică apare în zilele de luni și joi)
P.S. În precedentul articol al acestei rubrici, am făcut un rezumat al unei cărți scrise de doi americani, intitutată ”Mofturile rațiunii americane”. Cartea a fost bestseller New York Times. Totuși, s-au găsit unii care să mă insulte pe motiv că am ajuns să critic eu sistemul american de învățământ, sărind peste evidența că lucrarea este una americană. Uneori, comentatorii rubricii nu am alt scop decât să mă insulte. Le semnalez că mă doare-n cot.

10 COMENTARII

 1. Domnule Smeoreanu, întrebarea mea este dacă se pricepe domnul Ciutacu la psihiatrie ca dv.? Eu știu că psihiatrii sunt doctori, care au dat examen la medicină generală și au fost admiși, au studiat-o 6 ani, trecând toate examenele de semestru, cât și pe cele de diplomă și licență. Apoi, s-au înscris la examenul de rezidențiat la specialitatea medicală psihiatrie și, dacă reușesc să intre pe locurile limitate alocate de Ministerul Sănătății, urmează încă 5 ani de pregătire practică și teoretică într-un spital clinic universitar, încheiați cu examenul de specialitate. Dacă-l iau și pe acesta devin medici psihiatrii și pot să lucreze la evaluarea și vindecarea bolnavilor cu afecțiuni psihiatrice într-un spital de psihiatrie, la care intră printr-un examen destil de serios. Bineînțeles, acolo lucrează zi de zi, se pregătesc la locul de muncă, studiază serios cel mai adesea acasă, merg la cursuri de pregătire, conferințe (sunt punctați pentru acestea, trebuind să întrunească numărul de puncte necesar în fiecare an), își dau primariatul, unii dintre ei doctoratul, o parte scriu cărți și studii de specialitate, participă cu lucrări la conferințe, samd.
  În ce privește insultele adresate dv. de comentatori la editorialul precedent și la afirmația că insultarea dv. este singurul lor scop, vă întreb dacă nu cumva folosiți o altă definiție decât cea dată de DEX acestui termen, adică:
  „INSÚLTĂ, insulte, s. f. Cuvânt sau faptă injurioasă la adresa cuiva; ofensă, jignire, injurie”.
  Ați putea să menționați care sunt cei care v-au insultat și care sunt insultele folosite, conform definiției acceptate pentru acest termen?
  Altfel, ca și cititor, aș considera că folosiți strategia de (auto) victimizare cu scopul de a deveni (mai, cel mai) simpatic. De ce să le fie milă cititorior de dv., în loc să-i uimiți cu adevărul faptelor descrise de dv. în articole, cu moralitatea și justețea scrierilor dv.?

 2. Domnule Smeoreanu, regret că nu pot fi la fel de diplomat ca și primul comentator, așa că voi fi mai direct: sunteți un nesimțit, nu aveți dreptul să spuneți că „vă doare în cot” de opiniile cititorilor. Revin și eu cu întrebarea, care sunt insultele?
  Ați ajuns un frustrat, vă roade al naibii de tare că nu se mai găsește nimeni printre comentatori care să vă pupe în fund, că tare vă mai place! Iar afirmația, dintr-un editorial, că ținuta vestimentară a doamnei Gentea a contribuit la găsirea unor sponsori ne arată cât de slugarnic ați ajuns, doar pentru a intra și mai mult în grațiile celui care vă plătește. Jalnic!
  De prea mult timp nu citim decât că americanii sunt răi, rușii sunt buni, ucrainienii sunt ca americanii, Gentea e fenomenal, confuzia impardonabilă între Dombas și Donbas, plus interminabilele citate din alții…
  Așa că, trageți adânc aer în piept și acceptați și alte opinii, nu întotdeauna ziariștii fără studii au dreptate!

 3. Ma tot intreb, de ceva vreme, de ce m-am facut scriitor si de ce ? La ultima prezentare de carte nu a venit decat mama. Sotia a intarziat datorita coafezei. Ma intreb, ca membru al uniunii scriitorilor pitesti (litere mici ca, deh, nimeni nu a mai a auzit de aceasta mare uniune), minunata uniune din care fac parte, mari ciasornicari, Silisteanu, electricieni, Cazan (Omul de cultură Gabriel Cazan şi soţia sa, cunoscuta actriţă Luminiţa Borta, au devenit bunici de două ori dintr-un foc.- Fiica lor, tânăra actriţă şi regizoare Ania Cazan (foto), a dat naştere la doi gemeni, da!, puteau sa fie si trei sau patru gemeni sau , de ce nu, un geaman)-fac infarct, auzi tu ! Cazan, om de cultura (l-ati auzit vorbind???) , poeti-magazioneri, Magda Grigore mai nou (fac clar infarct !!) , Magdita este critic literar, scriitoare și profesoara de limba și literatura română , cine ma? Magda Grigore??? De profesiune amanta, cum spunea un coleg al meu!
  Cica, aproape 30 (!!!!!!!!) de poeti din judetul Arges au marsaluit ieri pe strazile Pitestiului, Acest text a fost copiat de pe Ziare.com ), sefi ce centru cultural (intentionat cu liter mici!) cu o viata mediocra si influente sexuale arabe, inca din perioada liceului nr. 4 Chimie, Carmen Elena Dumitrache-Salub ( ma mir ca si-a mai mentionat si numele bosorogo-sirianului ei) ce ocupă această funcție – fără concurs de 11 ani de zile…si multi oameni de subcultura argeseni, ziaristi fara studii, buni in pix (asa cred ei). Ati citit ceva de Denisa Popescu ?? Alta poeta ! Cred ca nici sub influenta medicamentelor psihotice , supradozelor de Xanax, cineva nu ar scrie asemenea balario-poeto-ineptii.
  Deci, de ce nu mai citim carti, care este? Datorita oamenilor ce fac „cultura”, si ce cultura !!!
  Dar revin, ma tot intreb, de ceva vreme, de ce m-am facut scriitor si de ce ?

 4. Nu are dreptate domnul Ciutacu, iar primul motiv e unul de bun simt, putea sa astepte sa-i atace pe cei de la Libertatea pana dupa inmormantarea bietei ziariste. Dar cum sa-i ceri bun simt lui Ciutacu…

 5. Din punctul meu de vedere:
  Nu voi comenta articolul de fata.

  In cazul presei romanesti si in particular al Curierului Zilei
  eu remarc de cativa ani incoace o apatie a cititorilor.
  De ce oare?
  Pe de o parte schimbul de generatii face sa dispara pe cale naturala ultimii cititori de presa tiparita (generatia celor care nu au smartphone, nici laptop nici alt mijloc de a citi presa online),
  iar cititorii presei online s-au autoeducat in a evita stirile cu titluri bomba, dar continut banal.
  Pe de alta parte alianta USL2 (PNL + PSD + UDMR) creata de ‘chiriasul de la Cotroceni’ a facut ca toata presa romaneasca sa intre intr-o stare de letargie, pentru ca nu poti critica serios nici pe cei de stanga, nici pe cei de dreapta, cata vreme sunt la guvernare.
  In cazul si mai particular al editorialelor dlui Smeoreanu am remarcat acum 1 an comentariul unui cititor de atunci care observa ca in anii 2018-2020 contorul ziarului arata cam 7.000 de afisari ale unui editorial, pe cand dupa 2021 acelasi contor arata 300-500 de afisari.

  Iata situatia unui ziarist de provincie care nu poate scrie articole incisive precum scria Mihail Eminescu la ziarul Timpul, dar nici nu poate sta pasiv la prabusirea audientei articolelor sale.

  Pentru referinta, iata articole tari semnate de Eminescu (si de la care i s-a tras antipatia intregii clase politice romanesti de atunci):
  https://ro.wikisource.org/wiki/Mizeria_vie%C8%9Bii_noastre_publice

  http://www.mihai-eminescu.ro/ne-e-sila-de-mihai-eminescu-1-august-1879/

  P.S.
  De ce am scris comentariul de mai sus, fara nicio legatura cu articolul?
  Pentru ca am remarcat eforturile dlui Smeoreanu de a naste o dezbatere publica in zona de comentarii a articolelor domniei sale, in speranta (desarta) ca isi va creste audienta.

  Subiecte „tari” pe care s-ar putea scrie in zilele noastre?
  1. Programul Anghel Saligny (pentru care USR a fost scoasa de la guvernare, dupa mazilirea a 2 ministri de-ai sai) – prin care bani imprumutati de Romania cu dobanzi de 8% sunt dati de guvern baronilor locali (majoritatea de la PSD si PNL) pentru finantarea unor proiecte FARA CONTROL european
  2. Cursa guvernamentala de crestere a datoriei externe prin rostogolirea imprumuturilor scadente si contractarea de noi imprumuturi, in conditiile migrarii fortei de munca romanesti in Occident (deci a scaderii capacitatii de a genera PIB sanatos)
  3. Mimarea dorintei de intrare in zona monedei Euro, fara niciun efort serios.
  Odata intrati in Euro, guvernul roman pierde controlul asupra TIPARNITEI BNR – cea care ne-a dat o inflatie de 15% in 2022.
  4. Achizitionarea de armament de la aliatii NATO, in conditiile cresterii datoriei externe

 6. Astazi CNA-ul (unde Ciutacu are multi prieteni) a dat verdictul: un miliard lei vechi amenda pentru emisiunea despre moartea ziaristei. Smeoreanu are ceva de comentat?

  • De ce ne mirăm, domnul Smeoreanu a avut dreptate – ca psiholog clinician – și atunci cand a pariat pe lipsa de discernământ a criminalului din Bascov care și-a omorât 5 persoane din familie. Iar acesta a fost condamnat la decenii de închisoare. Este o altă conspirație a justiției, a sistemului paralel, a geopoliticii mondiale…

 7. Totusi … cum sa spui //că ”Libertatea” nu ar fi trebuit să angajeze un jurnalist cu probleme psihice atât de grave. Cum să dai pe mâna unei asemenea persoane anchete care presupun un maxim discernământ ?// !
  Di ghini ne-am oglindi …. oari ce-am vide ?

Comentariile sunt închise.