10 ponturi pentru pescuitul la feeder pe ape sălbatice (I parte)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm prima parte din ”10 ponturi pentru pescuitul la feeder pe ape sălbatice”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Pescuitul la feeder pe ape sălbatice a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani. Majoritatea pescarilor cu experiență au înlocuit lansetele clasice de staționar cu feedere, iar cei aflați la început de drum, mizează din start pe această tehnică.
Și totuși, de ce feeder? Pescuitul cu lanseta feeder ne oferă anumite avantaje, comparativ cu o lansetă obișnuită de staționar precum :
– sensibilitate sporită pe vârf în momentul trăsăturilor
– posibilitatea de a pescuit eficient cu forface legate cu fire subțiri și cârlige de dimensiuni reduse
– amortizarea șocurilor create de pești pe parcursul drilului
– semnalizarea excelentă a trăsăturilor chiar și atunci când pescuim cu năditoare de gramaje mari
Pe scurt, cu tehnica feeder putem avea rezultate mai bune!
Adesea, s-a dovedit faptul că un pescar pregătit cu unul sau două feedere, poate prinde mai bine decât un pescar cu 4 lansete de staționar. De ce? Răspunsul este simplu!
Oferind o prezentare mai fină o momelilor combinată cu un pescuit la punct fix și crearea unui vad de nadă, vom atrage mai mulți pești în zonă, iar numărul trăsăturilor va fi net superior. Nu de puține ori am întâlnit exemple de genul. Aflându-mă printre pescari de staționar, am avut partide extraordinare folosind doar un feeder, iar restul se uitau lung către lansete.
Explicația? Pescarii trebuie să înțeleagă un lucru! Un număr de lansete mai mare aruncate în apă nu înseamnă neapărat mai multe capturi!!!
De fapt, sunt importante alte aspecte : monturile și zonele în care sunt plasate, alegerea și prepararea corectă a nadei, schimbările făcute când nu avem trăsături șamd. Prin urmare, am stabilit că o abordare potrivită va surclasa întotdeauna un pescuit ,,la nimereală”, indiferent de numărul ,,sculelor” folosite.
Revenind la subiectul articolului, cum ne putem bucura de partide reușite la feeder pe ape sălbatice?
Ținând cont de aspectele de mai jos, cu siguranță vom avea parte de rezultate net superioare folosind tehnica feeder.
Destui pescari își doresc capturi cât mai însemnate, dar nu depun efortul necesar pentru a le obține. Sfatul meu este următorul :
Cu cât ne preocupăm mai mult să abordăm corect o partidă de pescuit și să înțelegem pescuitul în ansamblu, cu atât șansele de a prinde cresc.
După cum spunea un prieten: ,, unii oameni merg la pescuit, alții la mișto!” Nimic mai adevărat… Cum pescuitul pe ape sălbatice prezintă un grad medie sau ridicat de dificultate, dacă vom merge la pescuit nepregătiți sau dezinteresați, șanse bune ca peștii prinși să fie măsură.
Deci, dacă urmăriți un progres în partidele de pescuit la feeder pe ape sălbatice, cu siguranță acest articol va fi de folos! Hai să începem!

1. Informați-vă asupra locului de pescuit!

Orice partidă pe apă sălbatică și nu numai, indiferent că pescuim la feeder sau în alt stil, trebuie să înceapă cu alegerea corectă a locului de pescuit. Cum putem determina că un loc sau o zonă este optimă? Doar cu ajutorul informațiilor de care dispunem, cu cât mai multe, cu atât mai bine! În primul rând, un loc este ,,bun” dacă oferă capturi în perioada anului în care ne situăm. Putem descoperi acest aspect în funcție de discuțiile pe care le avem cu alți pescari, sau urmărind postările din mediul online.
Această este cea mai simplă variantă, de departe. Cum procedăm atunci când nu ne putem baza pe experiențele altora și suntem nevoiți să ne descurcăm singuri?
A. Identificarea locurilor productive pe Dunăre și alte ape curgătoare
Pe Dunăre si alte răuri, vom ține cont de următorii factori :
– cota apei
– adâncimi
– structuri submerse
– nivelul de turbiditate
– temperatura apei
Cota apei influențează pescuitul în funcție de variațiile apei. Creșterea sau scăderea bruscă a nivelului apei pot afecta negativ pescuitul, fiind de preferat o cotă stabilă.
De asemeni, unele locuri sunt prinzătoare la un anumit nivel al apei. Peștele pe ape curgătoare este adesea aflat în trecere și în funcție de condiții se oprește pe diferite zone. În astfel de situații putem memora sau nota cota apei și astfel vom ști că atunci când apa ajunge la un nivel asemănător, avem șanse de a prinde din nou pe zona respectivă.
Adâncimile zonei pe care le pescuim le putem ști în prealabil în funcție de experiența pe apa respectivă ori le putem afla la fața locului sondând. Regula, deși nu e bătută în cuie, e aceeași precum pe bălți și lacuri.
Peștii au tendința de a sta pe zone cu adâncimi medii spre mari în perioadele reci sau foarte calde datorită confortului termic oferit. Căutând hrana, sau o temperatură mai ridicată a apei, peștii se pot muta către zonele cu apă mică sau medie, indiferent de perioada anului. În principiu, pe durata iernii găsim peștii pe adâncimi mari. Primăvara peștii se vor muta odată cu creșterea temperaturii pe zone mai puțin adânci. Vara vor oscila între apele adânci și cele cu adâncimi mici, căutând în permanență hrană. Toamna, odată cu răcirea vremii vor părăsi zonele puțini adânci retrăgându-se către zonele adânci, unde se vor cantona așteptând venirea iernii.
Structurile submerse (praguri, gropi, copaci, pietre, zone cu scoici, șamd.) reprezintă un punct de interes pentru pești datorită adăpostului și hranei oferite. Peștii se vor grupa adesea pe astfel de locuri. Nivelul de turbiditate influențează decisiv pescuitul pe ape curgătoare. În situația în care apa este foarte tulbure, peștii vor avea dificultăți să depisteze nadele și momelile de cârlig. La polul opus, o apă extrem de limpede ne poate pune probleme, deoarece peștii pot fi reticenți la apariție nadei în zonă (situație pentru care sunt recomandate nade închise la culoare) cât și la prezentarea momelii (fiind necesare fire cât mai subțiri la forfac). Prin urmare, condițiile ideale sunt atunci când apa este undeva între. Nici prea tulbure, deoarece poate veni și cu tot felul de resturi, dar nici prea limpede, deoarece peștii pot fi suspicioși.
Temperatura apei determină modul în care peștii se hrănesc și adâncimile pe care îi putem găsi. Iarna spre exemplu, dacă temperatura apei scade destul de mult (sub 4-5 grade Celsius), peștii nu se hrănesc aproape deloc, fiind dificil de prins. În funcție de variațiile temperaturii și perioada anului peștii se vor muta pe diferite adâncimi după cum spuneam și mai sus. M.D.