Bani pentru o pensiune obţinuţi cu acte false

0

Trei persoane au fost cercetate de procurorii DNA Piteşti după ce au obţinut fonduri nerambursabile, pentru construirea unei pensiuni şi al unui centru de agrement, folosind documente false. În timpul cercetărilor, unul dintre cei vizaţi a recunoscut totul şi a făcut cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În urma înţelegerii acesta va primi o pedeapsă cu suspendare de un an şi 4 luni. Ceilalţi doi inculpaţi, o femeie şi un bărbat, au fost trimişi în judecată dosarul lor fiind înregistrat miercuri, pe rolul Tribunalului Argeş. 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești unul dintre cei trei inculpaţi, beneficiarul, a obţinut peste 800.000 lei, fonduri nerambursabile. „În perioada 2014 – 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – „Construire centru de agrement, pensiune agroturistică, împrejmuire, anexe, racord electric”, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane, cercetate în prezenta cauză, ar fi folosit în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false, inexacte și incomplete, ce ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 826.674 lei. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii”, spun procurorii DNA într-un comunicat de presă.

Şi-a asigurat o pedeapsă cu suspendare

În timpul cercetărilor, unul dintre inculpaţi a încheiat un acord de recunoaşre a vinovăţiei şi în acest fel s-a asigurat că nu va ajunge la închisoare. „ Anterior, în cauză procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. În prezența apărătorilor aleși, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 (un) an și 4 (patru) luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi”, se mai precizează în comunicat. Ceilalţi doi inculpaţi, un bărbat şi o femeie, au fost trimişi în judecată pentru fraudă cu fonuri europene.
Dosarul a fost trimis la Argeş fiind înregistrat pe site-ul instanţei miercuri.Aceştia riscă pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. M.Sandu