ISJ Argeș devine Direcția Județeană de Învățământ

0
  • Din 2025 aceasta v ava fi subordonată autorităților locale

Printre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare pentru următorii ani se numără și descentralizarea inspectoratelor școlare județene, care vor trece din subordinea ministerului Educației, la autoritățile locale. 
Transferul se va face treptat de la Ministerul Educației, iar scopul final este apropierea serviciilor publice de cetățean, fiind foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală. Mai trebuie amintit că, în noua lege a Învățământului preuniversitar, inspectoratele școlare județene sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea ministerului. În prezent, toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport al Ministerului Educației, amintit de Edupedu. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, ISJ-urilese vor subordona autorităților locale, la fel și direcțiile de sport, sănătate publică sau cultură. “De la 1 ianuarie 2025, descentralizarea servicilor publice de la nivel central: Direcțiile județene de sport, direcțiile județene de cultură și inspectoratele școlare, ca prim pas pentru ceea ce înseamnă descentralizarea servicilor publice. Este foarte important ca cine decide asupra serviciilor publice de interes local să fie autoritatea locală. Până la această dată, transferul către autoritățile publice judetene a acestui nivel de servicii se va realiza treptat, dar scopul final e de apropiere a serviciilor publice de cetăteni” a declarat Ministrul de Finanțe.
Referitor la transformarea Inspectoratelor Școlare, în noua Lege a Învățământului este scris: ”Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației”. Concret, Inspectoratul Școlar Județean Argeș va deveni Direcția Județeană de Învățământ Preuniversitar Argeș.S.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.