- Poveste de război în exclusivitate
Mulți români, printre ei și argeșeni, au fost surpinși în mijlocul războiului izbucnit între Israel şi grupările Hamas din Fâşia Gaza. Sâmbătă, un atac masiv cu rachete a fost lansat către Israel. Când alarmele de atac cu rachete au sunat, românii nu știau ce se întâmplă. Granițele au fost închise și au costatat că nu mai pot pleca spre țara lor. Prinși într-un război care nu este al lor, turiștii s-au rugat să se întoarcă acasă cu bine.
Printre cei aflați în pelerinaj în Țara Sfântă se număra și preotul Leonard Dănciulescu, parohul Bisericii Merișani, ”Adormirea Maicii Domnului”. Făcea parte dintr-un grup de 34 de români, dintre ei 22 fiind argeșeni. Le era ghid. Au avut un sejur de 7 zile însă în ultimele 2 zile au avut parte de o experiență pe care nu-și doresc să o mai trăiască vreodată. Confruntarea armată i-a prins în Betleen.
”Dumnezeu ne-a ocrotit în acest plerinaj mereu, începând cu prima zi, până în ultima zi ne-a purtat de grijă. Când au închis granițele, au făcut-o brusc, nu s-a anunțat nimic. Nimeni nu avea voie să treacă din Palestina către Israel. Nu conta că erau de altă naționalitate. Noi am apucat să trecem spre Betleem și am văzut că se formase coadă către Ierusalim. Toate autocarele se întorceau. Am auzit alarmele dar nu ne-am dat seama despre ce este vorba și am continuat programul obișnuit de vizitare obiective. Sunau alarmele de atac cu rachete ca oamenii să ducă în buncăre, în Ierusalim și în Tel Aviv. Ei sunt obișnuiți cu astfel de alarme. Noi nu știam ce se petrece. În timp ce eram la biserica Sfântul Sava, la Betleem, ne-am speriat că am auzit trei bubuituri de rachete aproape de noi. Am luat decizia să ne întoarcem la Ierusalim unde eram cazați, dar granițele erau deja închise. Din fericire șoferul cunoștea zona și a găsit un traseu sigur, folosit de turiști. Am ajuns cu bine la hotel”, povestea ieri, preotul Leonard Dănciulescu.
A asistat la o confruntare dintre armată și susțintori Hamas
Când a fost declanșat conflictul armat grupul de pelerini mai aveau două zile de stat în Israel. ”Sâmbătă am stat cu frica în sân. Duminică era pustiu totul. Au fost lupte sâmbătă seara între armata Israelului și palestinieni susținători au grupării Hamas, chiar în fața hotelului nostru. S-a tras cu arme, cu fumigene. Au văzut că am ieșit la geam să văd ce se petrece și au îndreptat arma spre mine cei din armată, și mi-au zis să intru și să stăm în camere. Hotelul avea un sistem de blocare a ușilor automat, cu grilaje și nu puteau să intre peste noi, palestinienii, mai ales că eram păziți de armată. De când au fost date alarmele am săvârșit Paraclisul Maicii Domnlui, în fiecare zi, cerând ajutorul și orotirea Maicii Domnului pentru a putea reveni în siguranță în țară. În Ierusalim nu s-a tras cât ne-am aflat acolo. Au tras doar în Tel Aviv și în Beer Șeva. Noaptea (n.r.sîmbătă) am fost la slujba Sfântului Mormânt. Erau trei ierarhi, unul român, unul grec și unul rus. Iar acolo, când am ajuns noapta în Sfântul Mormânt parcă toate ușile ni s-au deschis . Chiar am simțit ajutorul Domnului. Ghidul din Israel era în contact permanent cu poliția de acolo și am putut junge fără probleme” a relatat preotul Dănciulecu.
Multe zboruri anulate
Ajunși pe aeroport au trecut printr-un control riguros înainte de a li se permite să meargă în sala de așteptare. ”Noi aveam plecarea la ora 18.00, când trebuia să zburăm, dar am plecat abia la ora 22.00 cu o aeronavă a companiei El Al. Când am ajuns în aeroport ne-au făcut ”securitatea”, adică au controlat bagajele, ne-au luat la interviu să clarifice scopul vizitei și cine suntem. Apoi am mers în sala de așteptare și ne-am rugat la Dumnezeu să decolăm cât mai repede. 90% dintr zboruri aveau mari întârzieri altele erau anulate. În momentul de față nu mai poate să iasă din țară niciun bărbat evreu. Erau multe femei și copii. Lângă mine, în avion, a stat o mamă și un copil al cărei soț rămăsese în țară, fiind evreu. Ea a venit în țară la Călărași de unde este originară. În aeroport la Tel Aviv erau mulți oameni care așteptau și de 2 zile să plece pentru că unele companii și-au anulat definitiv zborurile. Am înțeles că unele avioane au zburat printre rachete și de asta companiile au anulat zborurile. Noi am ajuns în țară zburând la o altitudine foarte joasă, nu la 10.000 de metri, cât era înainte de război, ci pe la 2.500 -3.000 de metri, pentru a evita orice pericol. Când am aterizat i-am mulțumit lui Dumnezeu”, a mai spus preotul Dănciulescu. La final acesta a adăugat: ”Numai trecând printr-o situație limită, printr-o situație de război, având nesiguranță și neliniște putem să apreciem foarte mult pacea de la noi din țară. Azi noapte (n.r duminică ) aeroportul Hneri Conadă a fost plin. Era foarte mulți care se întorceau în țară sau care făceau escală”.
Armata a organizat multe filtre pe șosele
Duminică a fost ziua în care urma să se întoarcă acasă. Din fericire pentru ei, chiar dacă au avut întârzieri mari, au aterizat cu bine pe aeroportul Henri Coandă din București. ”Dumincă am plecat în jur de 10 dimineață de la hotel. Ar fi trebui să fim în aeroport la 16.00 și am decis ca în drum, să ne oprim la Biserica Sfintei Cruci. Având în vedere că, de regulă, duminică la ei era prima zi de muncă, eram obișnuiți cu forfotă foarte mare. De data asta era pustiu. Nu vedeai nici țipenie de om. Făceam cam o oră și jumătate de la hotel la Biserica Sfintei Cruci, dar am ajuns în 20 de minute că era totul pustiu. Obiectivele erau închise, școli, grădințe, job-uri, toată lumea a stat acasă. Am plecat spre Tel Aviv. Pe drum am văzut foarte multe filtre și mașini de armată. Verificau pașapoarte, intrau în autocar se uitau la oameni, stăteam fiecare cu pașaportul ridicat. În Tel Aviv nu ne-a lăsat să intrăm în oraș, a trebuit să următ strict traseul către aeroport, fără oprire. Ne-au spus că sunt mulți insurgenți din Fâșia Gaza infiltrați și iau ostatici pe cine prind ca să le forțeze mâna la negociere”, a povestit părintele Leonard Dănciulescu.
Bilanțul victimelor din Israel a crescut la cel puțin 700 de morți și 2.000 de răniți. În Gaza, riposta israeliană a ucis aproape 400 de militanți palestinieni, potrivit armatei israeliene. Pe de altă parte, oficialii palestinieni spun că cel puțin 400 persoane au fost ucise în atacurile aeriene din Fâșia Gaza iar alte 2.290 sunt rănite.