”Copii de clasa a V-a dau banii de pachețel pe etnobotanice”

0
  • O judecătoare le-a vorbit elevilor despre traficanți și pericole

Prevenirea infracțiunilor este principala preocupare a autorităților și în diverse acțiuni organizate copiii, adolescenții și tinerii sunt învățați cum să se ferească de tentații. Vicepreședintele Tribunalului Argeș, Elena Cristina Grigore, a profitat de întâlnirea cu elevii și studenții de miercuri, când la instanță a fost organizată Ziua Porților Deschise, și le-a transmis celor prezenți un mesaj emoționant. Le-a vorbit despre pericole, dar i-a și îndemnat să-i ajute pe cunoscuții care se află în situații primejdioase chiar dacă ei nu o cer sau nu își dau seama că sunt victime ale unor traficanți.
La întâlnirea ce a avut loc într-o sală de judecată, elevii și studenții au fost întâmpinați de Cornelia Olteanu, președintele Tribunalului Argeș.
Aceasta le-a făcut o prezentare generală, cu privire la activitatea instanței și le-a dat cuvântul colegilor săi, magistrați, prezenți în sală. Atunci când le-a vorbit minorilor, vicepreședintele Tribunalului Argeș, Elena Cristina Grigore a avut un mesaj care privește realitatea dureroasă.
”Numărul de consumatori a crescut în mod îngrijorător. Vârsta de la care încep să consume droguri este în jur de 12 ani. Deci, deja de la clasa a V-a, a VI-a, vorbim de copii care consumă droguri. Vorbim despre copii care consumă etnobotanice pentru că sunt mai ieftine și pentru că banii de pachețel îi sunt suficienți să-și achiziționeze aceste susbtanțe care sunt de natură să-i producă efecte psihoactive.
Ca și metode folosite de traficanți, cel mai des întâlnite în sfera traficului de persoane este metoda loverboy. Victimele cele mai ”sigure” sunt femei și în speță minorele. În general traficanții își aleg victimele din zone defavorizate sau din rândul fetelor care vin dintr-o experiență neplăcută în dragoste.
Vin și pozează în salvatori, în persoane capabile de a-i asigura un trai superior, cu potențial de a le scoate din sărăcia pe care ele o condamnă și de cele mai multe ori afișează acele false sentimente de iubire.
Toată această situație ”roz”, ca să mă exprim pe înțelesul dumneavoastră, trenează până în momentul în care victima devine dependentă emoțional de traficant. Din acel moment lucrurile se schimbă. Victima nu mai este nici iubita traficantului, nici favorita lui nici protejata lui, ci este persoana exploatată, în general, sexual.
Ce presupune asta? Ulterior victima nu încearcă decât să-și găsească mijloacele de scăpare. De cele mai multe ori șansele nu sunt la îndemâna victimei pentru că aceasta nu mai are nici acte de identitate, este permanent supravegheată și atunci șansa ei de a-și relua viața normală este una redusă.
De aceea și autoritățile au un rol foarte important în această sferă a prevenției și în sistemul de învățământ, indiferent de la ce nivel, pentru că sunt expuse toate persoanele de la toate categoriile de vârstă. Și ca o paralelă aici este traficul de minori care nu are în vedere neapărat exploatere sexuală. Sunt reacolați minori și exploatați sub altă formă.
Sunt puși să cerșească și se creează o adevărată rețea care în final nu face decât să alimenteze traficul și traficanții.
Dumneavoastră, atunci când întâlniți, între prieteni sau chiar dacă auziți de persoane care înainte nu vă erau cunoscute, să încercați să ajutați! Este foarte important dacă fiecare dintre noi vine și îi sprijină, își aduce aportul în combaterea acestui fenomen.
Ceea ce este de subliniat este că niciodată victima, că este ea victima traficului de persoane, persoană adultă sau minoră sau a traficului de droguri, nu neapărat că nu cer ajutorul, dar uneori poate nu realizează ce i se întâmplă”, a spus judecătoarea Elena Cristina Grigore. M.Sandu