Călin Georgescu nu este o experiență prin care România să nu fi trecut. În urmă cu un deceniu, Klaus Iohannis a fost ales președinte prin aceleași mijloace prin care Georgescu a ajuns în turul al doilea. Am trăit acele momente în modul profesional și pot depune mărturie.
Ne aflăm în anul 2014. Scriam în criterii.ro articole împotriva lui Klaus Iohannis rezultate din analiza mea psihologică, exact așa cum procedez și acum, în legătură cu Călin Georgescu. La un moment dat, contul meu de Facebook a fost blocat, iar un articol mai vechi, în care îl criticam pe Victor Ponta, a fost viralizat automat și a făcut un număr uriaș de vizualizări fără ca eu să înțeleg ce se întâmplă. Klaus Iohannis a ajuns președinte, iar în scurt timp s-a zvonit că a format un grup de IT-iști, chiar la Sibiu, care se ocupă de site-urile care l-au criticat și continuă să îl critice. Nu a durat mult și s-au mai întâmplat două lucruri. A apărut o listă neagră cu site-urile ostile lui Iohannis, pe care se afla și site-ul meu. Apoi, am observat că atunci când postam un link pe Facebook, toată lumea care îl vedea era avertizată că ”acest site nu este unul de încredere” sau ”trebuie să verificați informațiile de pe acest site”. Evident că audiența mea a scăzut dramatic.
Am protestat la Facebook, dar nu mi-a răspuns nimeni, am scris pe site, dar publicul a ignorat. Cui să-i pese că un site mic și nu foarte cunoscut are probleme? Nimănui. De aceea spun că Iohannis ne-a fost băgat pe gât prin mijloacele electronice de acum zece ani, iar serviciile secrete s-au implicat serios în acest demers. De altfel, după ceva vreme, generalul de brigadă Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din Serviciul Român de Informații, spune că SRI ar fi obligat să intervină dacă un partid folosește „acțiuni hibride” ca să câștige alegerile. Declarațiile generalului SRI vin la scurt timp de la demisia șefului SRI, Eduard Hellvig, și, potrivit directorului executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ATI), Bogdan Manolea, ar arăta că serviciul secret are de gând să profite de neclaritățile legii securității cibernetice pentru a se implica în alegeri. Pe scurt, Iohannis ne-a fost președinte în urma implicării unui actor statal, iar acest actor a fost chiar România. Tare mă tem că tot România este actorul care a fost gata să ni-l aducă la Cotroceni pe Călin Georgescu. Depinde totuși de ceea ce înțelegem prin numele țării noastre.
Serviciul francez de vigilență și protecție împotriva interferențelor digitale străine VIGINUM a publicat un studiu legat de modul în care a fost manipulat algoritmul TikTok în campania pentru prezidențialele din România, manipulare făcută în favoarea lui Călin Georgescu.
- VIGINUM este o instituție care funcționează în cadrul Secretariatului General al Apărării și Siguranței Naționale din subordinea guvernului francez.
- Studiul se numește „Manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor. Concluzii desprinse din alegerile prezidențiale din România & riscuri pentru Franța”
- „Creșterea fulminantă a vizibilității candidatului pe platformă pare să fi fost realizată datorită unei campanii sofisticate de astroturfing, constând în manipularea coordonată a algoritmului de recomandare prin publicarea masivă de videoclipuri și comentarii care conțin anumite hashtag-uri și cuvinte-cheie. De fapt, această campanie s-a bazat, pe de o parte, pe acțiunea coordonată a unor rețele de conturi și, pe de altă parte, pe exploatarea popularității unor influenceri care au fost plătiți în mod mascat. Utilizarea acestor moduri de operare arată că autorii campaniei cunoșteau bine dinamica specifică platformei și că stăpâneau perfect metodele de eludare a politicilor de moderare”, scriu experții VIGINUM.
- Astroturfingul este „un mod de operare care constă în a da vizibilitate unui subiect, făcându-l să pară un fenomen de masă, chiar dacă el provine din coordonarea a doar câteva conturi care produc un volum mare de postări pe același subiect.”
- Sunt menționate cele 25.000 de conturi TikTok pro-Georgescu, invocate de SRI, precum și existența unor canale Discord și grupuri Telegram, unele fiind prepoziționate încă din septembrie 2022, care au coordonat strategia de amplificare artificială a conținutului pe TikTok.
- „Canalele Discord și Telegram menționate mai sus aveau rolul de a distribui către publicul lor instrucțiuni precise cu privire la conținutul care trebuia partajat, precum și instrucțiuni cu privire la modul de manipulare a algoritmului platformei fără a fi detectat de instrumentele de moderare ale acesteia. Aceste canale partajau conținut gata de publicare și îi sfătuiau pe utilizatori să editeze aceste videoclipuri cu ajutorul instrumentelor de editare oferite de TikTok sau Instagram, astfel încât să fie percepute drept conținut original, neprelucrat, pentru a evita penalizarea de către platformă.
- De asemenea, au fost date instrucțiuni cu privire la modul de publicare a comentariilor favorabile candidatului GEORGESCU la postări populare în România, în special la cele ale altor candidați, sugerând utilizarea unor hashtaguri sau emoji specifice”, relevă studiul.
- Astfel, platforma nu a putut detecta modul în care au apărut și s-au difuzat postările și nu l-a putut eticheta ca neautentic.
- „În concluzie, acest proces ajută la păcălirea algoritmului, generând în mod artificial o tendință emergentă în jurul unui subiect (în acest caz, candidatul GEORGESCU și programul său), inclusiv în cadrul comunităților care urmăresc videoclipuri pe alte teme. Algoritmul va oferi mult mai regulat utilizatorilor conținut video legat de aceste teme, care sunt astfel suprareprezentate”, menționează sursa citată.
- VIGINUM precizează că operațiunile de acest tip sunt interzise de TikTok și susține că supraexpunerea unui candidat „nu este suficientă” pentru a explica votul în favoarea lui.
- „În acest stadiu, comanditarul din spatele campaniei pro-GEORGESCU rămâne necunoscut, la fel ca și rolul exact jucat de FA Agency și de firmele afiliate cu Zlodei pe toată durata campaniei candidatului român, cu excepția recrutării de influenceri prin e-mail”, concluzionează VIGINUM.
Să nu ignorăm așadar faptul că Iohannis a devenit președinte prin aceleași metode prin care Georgescu a ajuns în turul al doilea. Deosebirea constă doar în nivelul de dezvoltare a tehnologiei. Atunci, nu exista Tiktok, ci doar Facebook. Rețeaua a fost manipulată de serviciile noastre secrete. Nimeni nu a fost vreodată anchetat și nimeni nu a plătit pentru faptul că Iohannis a fost un dezastru pentru țară.
Cine nu cunoaște istoria riscă să o repete.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)