Bilanțul activității din 2024: Un procuror a soluționat peste 500 de dosare

0

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, care coordonează alte 5 subunități de parchet, a făcut public bilanțul activității pentru anul 2024. Deși toate cele 6 unități s-au confruntat cu deficit de personal, au fost înregistrate creșteri ale numărului de dosare soluționate și trimiteri în judecată. Așadar, chiar dacă în 2024, gradul de ocupare a posturilor de procurori a fost unul scăzut, au reușit să trimită în judecată, cu mult, mai multe dosare față de 2023.

În cele 6 uități : Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș,  Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, Parchetul de pe lângă Judecătoria Topoloveni, Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș și Parchetul de pe lângă Judecătorua Costești,  au lucrat, la începutul anului 2024, un număr de  32 de procurori din totalul de 52, fiind un grad de ocupare de 61,53%. În cursul anului au mai fost detașați și alți procurori, astfel că la final, unitățile au ajuns să funcționeze cu 40 de procurori, din 52 câte posturi sunt, adică un grad de ocupare de 76,96%. Altfel spus, a fost deficit accentuat de personal.

Mai multe cauze trimise în judecată

 

”Cu toate acestea, pe fondul lipsei acute de procurori, corelată cu faptul că numărul de cauze penale noi, înregistrate în anul 2024, a fost în creştere faţă de anul anterior, rezultatele obţinute de procurorii din cadrul unităţilor de parchet din judeţul Argeş au fost per ansamblu superioare celor din anul 2023, concretizate într-o creştere cu cca. 5% la numărul de dosare penale soluţionate şi cu cca. 10% a numărului cauzelor trimise în judecată – rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), asistând însă şi la rezultate remarcabile la un număr de 4 unităţi de parchet, acestea fiind:

– Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, care a funcţionat în 2024 cu un număr mediu de 12 (din 17) procurori, faţă de 10 (din 17) în anul 2023, unitate la care în anul 2024 au fost soluţionate cu 31% mai multe cauze penale faţă de anul anterior, iar prin trimitere în judecată cu 93% mai multe;

– Parchetul de pe lângă Judecătoria Costeşti, care se remarcă pe primul loc în rândul parchetelor din raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti (judeţele Argeş şi Vâlcea), prin numărul trimiterilor în judecată dispuse în cauzele penale în anul 2024, media acestora fiind de 71 de fiecare procuror (în creştere cu 56% faţă de anul anterior)

– Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung se remarcă pe primul loc în rândul parchetelor din raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti, prin numărul dosarelor penale soluţionate în anul 2024, media acestora fiind de 587 de fiecare procuror;

– Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, care a funcţionat de la jumătatea anului 2024 cu un număr de 3 procurori (faţă de 2 procurori în perioada anterioară), unitate la care în anul 2024 au fost soluţionate cu 49% mai multe cauze penale faţă de anul anterior, iar prin trimitere în judecată cu 49% mai multe”, scrie în bilanțul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, instituție condusă de prim-procuror Laurențiu Palaghiea.

11 dosare de corupție  au ajuns la instanță

Un domeniu prioritar al unităţilor de parchet din judeţul Argeş este combaterea criminalității economico-financiare, iar în această privinţă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş se află, la nivel naţional, în topul judeţelor pe locul 2, după municipiul Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul cauzelor penale în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sub forma ascunderii bunului sau sursei impozabile, a neînregistrării veniturilor sau a evidenţierii unor cheltuieli fictive, fiind vorba de 23 asemenea cauze. De asemenea, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş plasează judeţul nostru şi pe locul 4 în topul naţional, în ceea ce priveşte numărul cauzelor penale în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie aflate în competenţă (dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă), fiind vorba de 11 asemenea cauze, potrivit bilanțului.