Un mesaj care semnalează prezența unui drog puternic ce seamănă cu niște bomboane a devenit viral pe grupurile de părinți. Cadrele didactice îi anunță pe părinți despre pericolele care-i pândesc pe cei mici. Autoritățile au dezmințit aceste afirmații, subliniind că nu există nicio dovadă privind existența unui astfel de drog pe teritoriul țării, fiind vorba de o știre falsă.
În mediul online, pe grupurile de părinți este transmis, uneori chiar de către profesori, un mesaj îngrijorător despre un drog cunoscut sub numele de „strawberry quick”,o metamfetamină de cristal. Problema ridicată de cadrele didactice este că aceste bombonele se distribuie direct în incinta școlilor. Iată un mesaj al unui profesor: „Vă rugăm să transmiteți acest mesaj chiar dacă nu aveți copii la școală. Părinții ar trebui să știe despre acest drog. Acesta este un drog nou cunoscut sub numele de „strawberry quick”.
Un lucru foarte înfricoșător se întâmplă în școli în acest moment și trebuie să fim cu toții conștienți de acest lucru.
Există un tip de metamfetamină de cristal, care arată ca pop rocks de căpșuni (bomboanele care sfârâie și „pops” în gură).
De asemenea, miroase a căpșuni și este distribuită copiilor în curțile școlilor. Copiii o ingerează crezând că este o bomboană și sunt duși de urgență la spital în stare gravă.
Vă rugăm să vă instruiți copiii să nu accepte bomboane de la străini și chiar să nu accepte bomboane care arată ca acestea de la un prieten (care poate le-a primit și a crezut că sunt bomboane) și să ducă imediat orice bomboană pe care o au la un profesor, director etc. Transmiteți acest mesaj cât mai multor persoane”, este mesajul distribuit masiv în mediul online.
Zvonul nu se confirmă!
Mesajele care circulă acum sunt, de fapt, o reluare a unui zvon apărut inițial în Statele Unite, în 2007. Conform acestora, traficanții ar încerca să atragă copiii spre consumul de droguri oferindu-le metamfetamină sub forma unor bomboane colorate și parfumate.
Verificările efectuate de oamenii legii au arătat că aceste avertismente sunt false. Autoritățile au confirmat că nu există dovezi care să susțină aceste afirmații și recomandă publicului să nu răspândească informații neverificate.
Cu toate că vorbim despre fake news, nu ar fi rău să aibă loc discuții între părinți și copii despre pericolul reprezentat de droguri. Copiii trebie să fie mai bănuitori, mai circumspecți cu ce primesc, indiferent de la cine (chiar și cunoscuți).