Iluminare întunecată la Casa Albă

0

Cine s-ar fi așteptat ca Nea Ilie, pe numele său Bolojan, să-i dea o replică lui J.D. Vance?

 

Așadar, în plin asalt trumpist asupra României, când Elon Musk a renunțat la orice perdea și a pus pe X poza lui Georgescu anunțându-ne că acesta este omul Americii la Cotroceni, când UE pare în derivă, Nea Ilie a dat o declarație care ar trebui să rămână în istorie drept renașterea demnității românești. Iată cele trei puncte cheie:

 

  1. „La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, CCR a luat o decizie legată de procesul electoral. Această situație a generat provocări, iar unii au perceput-o drept o criză. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice”.
  2. „Doresc să afirm cu toată responsabilitatea că ne aflăm în interiorul cadrului constituțional al legii și al democrației”.
  3. ”Rămânem un stat ce crede ferm în viitorul Uniunii Europene, rămânem pro-atlantici și un stat aliat responsabil”.

 

Și a mai spus Nea Ilie ceva demn de reținut, anume că în luna mai vom avea alegeri transparente: ”Pentru alegerile prezidențiale ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul nostru este de a lucra pentru un proces electoral liber și transparent. Voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”. Transparent înseamnă, în context, că alegerile nu se vor mai juca pe Tiktok sau pe paginile deja viralizate de pe Facebook, cu sponsori mascați și mesaje subliminale, ci la vedere, prin dezbateri și cheltuieli contabilizate. Clasic. Va reuși Nea Ilie să facă asta? Prin ce reglementări? Sincer, nu știu, ba chiar mă îndoiesc, dar îi doresc baftă.

 

Încăpățânarea Bucureștiului de a nu răspunde întocmai și la timp indicațiilor lui Vance și Musk, mai ales în contextul degringoladei europene, poate fi zadarnică, enervantă și lipsită de tradiție românească. Oare, nu eram noi cei care mizam pe filosofia capului plecat pe care sabia nu-l taie? Nu ne-a spus Drăghicescu precum că în psihologia poporului român nu își găsește loc demnitatea? Unde ne e spiritul Mioriței? Ei bine, prin declarațiile șefului lor de stat, interimar, desigur, românii arată că pot ține capul sus, cu orice risc.

 

Există o speranță ca după episodul Georgescu, în cazul în care vom reuși să-l depășim, să ne maturizăm politic brusc, ca popor, adică să renunțăm la clișee și să gândim fiecare situație politică rațional, să dăm de o parte etichetele și să îi judecăm pe liderii clasei politice de la caz la caz. Ar fi un uriaș pas înainte pe care și presa ar fi obligată să îl facă.

 

Deocamdată clasicii presei românești joacă, după părerea mea, parșiv. Până mai ieri, ne vorbeau despre Seymour Hersh ca despre cel mai important ziarist al planetei. Acum, pare că îl ignoră, deoarece nu le mai convine ce spune despre administrația Trump. Iată câteva fragmente din articolul ”Zero empatie, zero rușine”, semnat Seymour Hersh, și despre care pe la noi nu s-a vorbit deloc.

 

  • ”Președintele Donald Trump crede sau vrea să creadă – nu este sigur că există o diferență – că articolul 2 din Constituție, care spune că puterea executivă este învestită în președinție, îi oferă ceea ce el a numit „dreptul de a face tot ce vreau”. De aici vorbește constant acum despre candidatura pentru încă un mandat în funcție”.
  • ”Mi s-a spus de către cei care cunosc comunitatea hackerilor din SUA că tinerii membri ai echipei de calcul a Departamentului de Eficiență Guvernamentală a lui Elon Musk, care acum se înnebunesc în cadrul Departamentului Trezoreriei, unde sunt întocmite cecurile Americii, nu ar fi primit autorizație dacă ar fi căutat locuri de muncă în calculator la guvernul federal. Dar nu există nicio îndoială cu privire la abilitățile tinerilor turci ai lui Musk și capacitatea lor de a obține informații proprietare care l-ar îmbogăți pe șeful lor. Musk face afaceri de miliarde de dolari cu guvernul federal”.
  • ”Ceilalți jucători cheie alături de Musk sunt Russell Vought, recent confirmat ca director al Biroului și Managementului și Bugetului Casei Albe, ceea ce este la fel de important pe cât pare, în special pentru agenții Musk și Stephen Miller, adjunctul șefului de cabinet al Casei Albe. Ambii sunt extremiști politici”.

 

Mi se pare mie sau Saymour Hersh zugrăvește Casa Albă în negru? De ce nu? Mulți au început să spună că Donald Trump se bazează pe filosofia Iluminării întunecate.

 

The Dark Enlighenment sau mișcarea neo-reacționară, uneori prescurtată NRx, este o filozofie antidemocratică, anti-egalitară, reacționară, fondată de Curtis Yarvin, un inginer de software și blogger american sub pseudonimul „Mencius Moldbug” și dezvoltată în continuare de filozoful englez Nick Land. În 2012, manifestul online al lui Land condamnă democrația și îi citează pe libertarieni precum Peter Thiel, citându-i ideea că libertatea și democrația nu sunt „compatibile”. Are zece părți, compară imigranții cu zombii și citează personalități politice și culturale importante, de la Alexander Hamilton la Winston Churchill, remarcându-i pe Hobbes, Marx, Terminator și, mai ales, Mencius Moldbug.

 

 

Klein scrie că Moldbug a susținut sclavia, menționând că unele rase sunt „mai potrivite” pentru aceasta decât altele. De asemenea, crede că feudalismul este superior democrației. În feudalismul său modern, regatele ar arăta ca niște corporații, cu directorii generali ca suverani. Fără acele lanțuri plictisitoare ale democrației care îl rețin, CEO-ul poate lua decizii care ar fi neapărat benefice, deoarece ar fi profitabile din punct de vedere financiar. CEO-ul ar avea un IQ foarte mare, sau poate ar fi un cyborg. Totul se îmbină într-o oribilă distopie SF. Cam ca filmul Gattaca din 1997, cu excepția faptului că unii oameni chiar vor să se întâmple.

 

Dacă așa stau lucrurile, totul face sens.

 

Gheorghe Smeoreanu

(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)