10 școli din Argeș se află pe lista unităților de învățământ din România care pot primi câte 300.000 de euro pentru reducerea abandonului școlar.
Astfel, se finanțează masa la școală, excursii, burse, terapie psihologică și logopedică pentru elevi, dar și activități pentru părinți și comunitate. Ministerul Educației și Cercetării a publicat lista celor 379 de școli care pot primi maximum 300.000 de euro, pentru reducerea abandonului școlar, în apelul PNRAS Runda a II-a (seria a 4-a) și a pus în consultare publică Ghidul solicitantului, pentru acest apel. Doar școlile eligibile și primăriile de care aparțin pot depune proiecte. Se finanțează masa la școală, excursii și tabere, terapie psihologică și logopedică, burse, premii pentru elevii din proiect, dar și cursuri pentru profesori pentru prevenirea abandonului școlar și activități prin care se ajută părinții și comunitatea. Alocarea financiară totală a apelului este de 113,7 milioane de euro. Observațiile și recomandările pot fi trimise pe adresa de e-mail pnras@edu.gov.ro până pe 15 martie 2025. Școlile ar avea la dispoziție luna aprilie pentru a depune proiecte, iar contractele de finanțare ar trebui să se semneze pe 31 mai 2025, conform Calendarului, pus în dezbatere publică. Proiectele vor începe la data intrării în vigoare a Contractului de finanțare și se vor derula pe o perioadă de maxim 12 luni, dar fără a depăși data de 30 iunie 2026. Solicitanți eligibili / LISTA școlilor care pot depune proiecte in PNRAS Runda a II-a (seria a 4-a)
„Școlile care pot depune proiecte în acest apel sunt cu risc ridicat și mediu de abandon și părăsire timpurie a școlii (PTȘ), care au fost identificate ca fiind eligibile pentru finanțare din PNRAS, în urma aplicării în mod cumulativ a cinci indicatori de vulnerabilitate, respectiv: # procentul profesorilor suplinitori raportat la numărul total al profesorilor din unitatea de învățământ; # rata de absolvire a învățământului gimnazial, definită ca raportul dintre numărul de absolvenți ai clasei a VIII-a și numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar; # raportul dintre numărul elevilor de gimnaziu repetenți sau în abandon școlar și numărul total de elevi din învățământul gimnazial; # rata de participare a absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, definită ca raportul dintre numărul absolvenților învățământului gimnazial care participă la examen și numărul total al absolvenților învățământului gimnazial. Unitățile de învățământ eligibile care vor aplica individual sunt responsabile atât pentru obținerea finanțării, cât și pentru utilizarea corespunzătoare a acestuia, conform proiectului aprobat. Fiecare unitate de învățământ eligibilă este responsabilă de implementarea activităților din cererea de finanțare, conform contractelor de finanțare care vor fi încheiate.
Școlile eligibile din județul Argeș sunt:
# Școala Gimnazială Mihai Eminescu – Bradu # Școala Gimnazială Nr 1 Budeasa # Școala Gimnazială Nr 1 Pietroșani # Școala Gimnazială Bălilești # Școala Gimnazială Căteasca # Colegiul Național Vlaicu Vodă – Curtea de Argeș # Școala Gimnazială Vrănești # Școala Gimnazială Radu Șerban – Sălătrucu # Școala Gimnazială Vladimir Streinu – Teiu # Școala Gimnazială Vulpești.