Colegiul Național Dinicu Golescu, oază de cultură

0

 

Francofonia reprezintă un pilon important al culturii și un simbol al unității în diversitate, fiind totodată dinamică, modernă, inovatoare și originală în peisajul cultural internațional. Tema evenimentului de anul acesta, « Je m’éduque, donc j’agis » / « Mă educ, deci acționez », subliniază rolul central al educației în dezvoltarea tinerelor generații.

Francofonia a luat ființă cu scopul de a transmite valorile limbii franceze pretutindeni, iar în această săptămână dedicată ei, elevii Colegiului Național „Dinicu Golescu”, alături de profesorii de limba franceză și conducere, au organizat un spectacol care a îmbinat armonios toate aspectele limbii și culturii franceze. Muzica a avut un rol esențial în acest demers, fiind nu doar un mijloc de exprimare artistică, ci și un catalizator al emoțiilor și al învățării. Din perspectiva psihologiei muzicii, se știe că melodiile cântate în limba franceză facilitează memorarea și învățarea limbii prin mecanisme afective și cognitive, contribuind la o conexiune profundă cu valorile culturale francofone.

Poeziile cu mesaj profund au întărit această conexiune, evidențiind elementele distinctive ale culturii franceze, iar invitația specială a jurnalistului francez Benjamin Ribout a adus o dimensiune interactivă și inspirațională evenimentului. Venit în România pentru promovarea limbii franceze, acesta a interacționat cu tinerii, încurajându-i să își dezvolte gândirea critică și sensibilitatea culturală.

Astfel, ediția de anul acesta a Săptămânii Francofoniei a transmis emoții vii atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor, demonstrând încă o dată că educația, cultura și muzica sunt punți esențiale spre o mai bună înțelegere a lumii.