Poporul român a greșit și este previzibil că va mai greși o dată, definitiv, peste două săptămâni. J.-J. Rousseau spunea că poporul „este adesea înșelat, iar atunci pare să vrea ceea ce e rău“.
Spre deosebire de alții, eu nu mă uit la popor ca la Dumnezeu și nu îmi fac idol din gândirea maselor, cu precizarea că atâta vreme cât suntem în democrație, voința majorității trebuie respectată.
După acest preambul, vreau să precizez că nu doar teoretic, ci și practic, partea pro-occidentală a națiunii încă nu a pierdut, ținând seama că George Simion a obținut puțin peste 40%, dar pentru a câștiga are nevoie de două lucruri, anume o negociere rapidă și consistentă între taberele care au fărâmițiat votul, precum și de o schimbare de strategie.
Negocierea este posibilă și se poate ajunge la declarații de susținere din partea tuturor candidaților de la locul doi în jos, inclusiv, cu schimbarea strategiei este însă mai dificil, poate chiar imposibil.
Coaliția din spatele lui Crin Antonescu a procedat în campania electorală fără stil, fără inspirație, previzibil. Scriam într-un articol de acum două săptămâni că nu am văzut nicio frază memorabilă la Crin Antonescu, doar platitudini, ca și cum consilierii săi ar fi fost incapabili de un brainstorming sănătos. Consilierii le-au păpat tot și s-au lins pe bot, iar Crin Antonescu a fost sacrificat, pentru că șefii coaliției nu au habar de cum se face o campanie creativă deoarece ei înșiși sunt rigizi spiritual, ca să nu zic puțin cam inculți.
S-a considerat că totul se rezolvă cu rețeaua de partid, cu amenințări și inspecții stupide, cu whatsapp, cu mesaje seci. Un aer de vechi, de praf pe mobilă, de muzeu al istoriei a învăluit toată campania acestei coaliții. Săraca societate civilă a luptat cât a putut, dar nu a avut mijloacele necesare pentru a se bate cu propaganda ”suveranistă”. Banii s-au dus în altă parte, în loc să fie sprijinite grupurile spontane de influenceri.
Trec peste trădările din PSD și PNL, pentru că nu acestea au schimbat soarta scrutinului. Un suflu proaspăt, total ostil propagandei ”suverniste”, întruchipat în zeci și sute de mii de mesaje pe rețelele de socializare, postate de cetățeni lucizi, nu a primit nici măcar o vorbă de laudă, un comentariu care să sprijine și să însuflețească, asta ca să nu mai vorbim despre întâlniri organizate. Știu zeci de persoane de pe contul meu de Facebook care au lansat propriile lor campanii anti Simion, conștiente de pericolul care ne pândește, oameni care și-ar fi dorit măcar un comentariu de la Marcel Ciolacu și oamenii săi, de la Predoiu și staff-ul său, ori măcar de la liderii locali ai acestor partide. Simion și-a lăudat adepții, i-a numit patrioți și a vorbit despre sacrificiu, în schimb coaliția, în felul birocratic și rece al partidelor care o alcătuiesc, s-a purtat așa cum se poartă de zeci de ani, adică în mod politicianist. Cineva ar fi putut să facă o listă locală cu acești activiști voluntari pro-europeni și să îi cultive, măcar afectiv dacă nu financiar.
Prea târziu!
Mesajele lui Crin Antonescu și ale echipei lui au fost pline de un fel de sentiment de vinovăție. În loc să puncteze clar ce ar înseamna și ce consecințe ar avea votul pentru ”suveranistul” de carton în buzunarul românului, s-au spus fraze complexe, de simpozion, aproape toate cuprinzând și un sentiment al posibilului dacă nu probabilului eșec. Trebuie să-i spună cineva lui Crin că nu e nici Cicero, nici Delavrancea, nici măcar Vadim Tudor, iar de ar fi nu ar avea importanță deoarece la oamenii cu smartphone nu mai merge ”ars bene dicendi” combinată cu ”ars bene loquendi”.
Acum, nu mai e timp de finețuri. Dacă mai sunt bani în pungă, trebuie să apară pe sute de panouri cifrele economice care vor putea să caracterizeze o președinție și o guvernare ”suveranistă”. Lăsați dezbaterile, oricum, Simion le va ignora, lăsați-l pe Mihai Gâdea, trimiteți și voi mesaje către fiecare pensionar, către fiecare bugetar, către fiecare om de pe șantierele de azi care se pot închide mâine ș.a.m.d. Folosiți rețeaua presei locale care v-a fost favorabilă majoritar dar nu ați băgat-o în seamă. Folosiți influencerii din teritoriu. Faceți un miting la București, unul adevărat, nu unul cu vorbe multe și lozinci îmbătrânite.
Nu pot să nu mă amuz, deși nu îmi arde, de vorbele spuse de Mirel Palada (la nervi, evident, după ce a văzut că Ponta pierde) și pe care le inserez aici fiindcă sunt crude și mustesc de adevăr:
„Indiferent cît se vor chinui forțele non-civile “pro-europene” din miezul Deep State și al Bruxellesului să îl demonizeze și să genereze o nouă isterie colectivă tefelistă de tip Iliescu-Vadim, lucrurile sînt clare: George Simion e ca și președintele României.
Nicușor Dan – căci el va intra în turul doi, depășindu-l pe leneșul Antonescu – e de departe adversarul cel mai convenabil pentru Simion.
Îl bate Simion la fel de clar cum o bătea Georgescu anul trecut pe Lasconi – adevăratul motiv pentru care Deep State a anulat alegerile, de altfel.
De ce? Simplu. La fel precum iarna nu-i ca vara, nici 2025 nu-i ca 2000”, spune Palada.
Cred că Simion și-a atins limita electorală, iar cele 3,8 milioane de voturi nu îi ajung. Mai cred că nu toți cetățenii cu vederi pro-occidentale au ieșit la vot. Ce vreau să spun este că nici Simion însuși nu e sigur de victorie, așadar ”suveranismul” otrăvit poate fi oprit.
Eu cred asta.
Voi, pesediștilor și liberalilor, o credeți?
N-aș crede.
În final, vă mai spun că nu e timp nici de plătit polițe, nici de reproșuri și scandal, nici de reforme interne de partid. E nevoie ca PSD și PNL să perceapă faptul că se află pe marginea prăpastiei.
Și nu ar fi vorba că aceste partide ajung în prăpastie, problema este că trag și România după ele.
Gheorghe Smeoreanu