Festivalul de Teatru Studio vine cu noi spectacole!

0

Continuă ediția a XXVIII-a, 2025, a Festivalului Internațional al Teatrului de Studio la Teatrul Alexadru Davila, desfășurta în perioada 9 mai-18 mai. Iată programul spectacolelelor ce vor avea loc de astazi până dumincă.

MIERCURI, 14 MAI 2025

TEATRUL DE COMEDIE BUCUREȘTI

OAMENI BUNI

Ora 19:00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”

Autor David Lindsay-Abaire

Regia artistică ANDREEA VULPE

Scenografia, video & light design ANDU DUMITRESCU

Muzica originală CRISTINA JUNCU

Durata spectacolului 1h 40 min. (fără pauză)

Vârsta acceptată  +16

Distribuția: Mihaela Teleoacă, Sandu Pop, Laura Creț, Delia Nartea, Silviu Debu, Iasmina Crețoi, Cătălina Mihai.

 

Cine sunt oamenii buni? Cu același umor teribil ca și în Rabbit Hole, piesa cu care a câștigat premiul Pullitzer, David Lindsay Abaire descrie ciocnirea unor oameni care, cu cele mai bune intenții, vor să facă ceea ce cred că e bine de făcut, fac alegeri grele și sacrificii, își asumă riscuri, luptă din răsputeri și reușesc. Reușesc să facă ceea ce era bine de făcut. Cu ce-au greșit?

„Dacă nici oamenii ca ei nu sunt fericiți, nu există dreptate-n lume”, am putea spune, parafrazând concluzia unei cronici din Variety. Și totuși, viețile lor arată mai degrabă ca un câmp de luptă plin de victime. Cu ce-au greșit?

Fără să părăsească vreo clipă tonul plin de umor, David Lindsay-Abaire îndeamnă spectatorul la o meditație asupra șanselor sale, dar și asupra alegerilor și a valorilor în numele cărora le face.

Dacă Oameni buni nu e un hit, nu există dreptate-n lume – conchide cronica din Variety mai sus amintită, care, fie și numai pentru lovitura de grație pe care finalul piesei o dă spectatorului, sperăm să nu se înșele în așteptările sale. – Andreea Vulpe, regizor

SPECTACOL SOLD OUT

 

JOI, 15 MAI 2025

TEATRUL TINERETULUI PIATRA NEAMȚ

DOLORES

Ora 19:00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”

Autor Edward Allan Baker

Traducerea Alexandra Muscalagiu

Regia artistică Ciprian V. Nechita

Scenografia Mădălina Sandu

Video Andrei Ceobanu

Muzica Paul-Ovidiu Cosovanu

Univers sonor Ciprian V. Nechita

Light design Costi Baciu

Durata spectacolului 1h 15min.

Vârsta acceptată +14 ani

Distribuția: Elena Popa, Nora Covali;

Scenă înregistrată: Loredana Grigoriu, Ecaterina Hâțu, Lucreția Mandric;

Figurație: Robert Brașoveanu și Vasile Dița.

 

DOLORES este o poveste despre două surori care încearcă împreună să se salveze. Ar putea fi o poveste în care cicatricile trecutului, alături de șabloanele familiale, revin și scormonesc sufletele, amintirile și viața celor care înfruntă abuzul.

DOLORES este un spectacol pentru refacerea țesutului familial, un vehicul de recunoaștere și denunțare a violenței pentru a-i pune capăt.

 

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală sau accesând următorul link

https://www.mystage.ro/bilete/dolores-4680/#/r=39413

 

VINERI, 16 MAI 2025

TEATRUL DRAMATIC „ION D. SÎRBU”, PETROȘANI

CIULEANDRA

Ora 19:00 – Sala Mare

După Liviu Rebreanu

Dramatizare Angelina Roșca-Ichim

Regia artistică și scenografia Dumitru Acriș

Coregrafia Ștefan Lupu

Durata spectacolului 2h 10 min.

Vârstă acceptată – Audiență generală

 

Distribuția: Mihai Rădulea, Patricia Buraga, Dorin Ceagoreanu, Cosmin Brehuță, Izabela Badovics, Mihai Sima, Oana Liciu-Gogu, Irina Bodea-Radu, Mihai Alexandru, Robert Vladu, Daniel Cergă, Bogdan Constantin Tălmaciu, Simona Codreanu, Andrei Șchiopu.      

 

Romanul lui Liviu Rebreanu Ciuleandra este o pasiune mai veche de-a mea. Este o operă potrivită pentru a fi transpusă în diferite forme de expresie scenică. Eu am ales o formă provocatoare, pentru a confrunta publicul cu o serie de probleme sociale și psihologice din realitatea de azi. Prin aceasta doresc să obțin un impact mai profund asupra spectatorului, să-i stimulez gândirea critică și emoția artistică.

Din perspectivă socială, spectacolul reflectă fenomenul dominant al vieții moderne din spațiul românesc: influența corupției și a intereselor politice asupra justiției. Personajul Puiu Faranga se încadrează în arhetipul contemporan al copilului de bani gata. El își permite să ducă o viață de lux și de plăceri, fără a avea o ocupație, o pasiune, o aspirație. Puiu nu este pedepsit pentru crima sa, ci este tratat cu indulgență de autorități, datorită statutului său social. Spectacolul nostru reflectă, de asemenea, și contrastul dintre clasa celor avuți și clasa celor săraci. Contrastul apare și mai izbitor în scenele cu părinții Mădălinei, scene care nu există în versiunea literară. Spectatorul va avea de meditat asupra dramei înstrăinării Mădălinei, care este smulsă din mediul ei rural și adusă la oraș, spre a fi supusă unui proces de transformare forțată. Ea își schimbă radical aspectul, comportamentul și identitatea. Devine o doamnă sofisticată, care participă la viața mondenă a orașului, dar care își pierde esența și fericirea.

Din perspectivă psihologică, spectacolul nostru explorează mecanismele subconștientului uman, care pot genera comportamente iraționale și violente. Aproape toată acțiunea are loc în sanatoriul unde Puiu Faranga trece printr-un proces de introspecție și de căutare a cauzelor care l-au determinat să comită crima. El își rememorează viața sa, de la copilărie până la momentul fatal, și își analizează sentimentele, impulsurile și conflictele interioare. Spectatorul este implicat în acest proces, fiind provocat să îl înțeleagă și să îl judece pe Puiu, dar și să își examineze propria sa psihologie.

Dansul Ciuleandra are o semnificație simbolică în poveste. Este un dans cu o accelerație ascendentă, care exprimă o stare de exaltare și de nebunie, fiind asociat cu momentul în care Puiu își omoară soția. Elementele folclorice vor oferi publicului o imagine autentică și colorată a vieții țărănești, dar și o cheie de interpretare a psihologiei personajelor, a sensurilor anumitor scene. – Dumitru Acriș, regizor

 

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală sau accesând următorul link

https://www.mystage.ro/spectacole/ciuleandra-4679

 

 

SÂMBĂTĂ, 17 MAI 2025

TEATRE DE BARCELONA, SPANIA

MÁS O MENOS

Ora 19:00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”

Autor Aldo Nicolaj

Regia artistică Luca Nicolaj

Idea Mercè Peralta

Durata spectacolului 1 h

 

Distribuția: Mònica Van Campen

MÁS O MENOS este un monolog al unei femei fără trecut. O femeie fără memorie, fără nume, fără direcție, care, între anxietate, fantezie și sarcasm, începe propria căutare într-un labirint de abisuri și disproporții.

Protagonista acestui spectacol, realizat sub formă de monolog, nu are nume: l-a uitat. Și împreună cu numele a uitat totul: trecutul, copilăria, iubirile, locul de muncă… Singurul lucru pe care îl știe este că are 50 de ani… „mai mult sau mai puțin”. Viața sa începe într-un spațiu de odihnă de pe autostradă unde stă pe un scaun pliabil.

De la autostradă se trece brusc într-o clinică de neurologie. Însă nici medicii, nici timpul nu ajută la recuperarea amintirilor. În memoria sa sunt doar culori: albastrul cerului, verdele copacilor. Când realizează că viața sa nu are trecut i se deschide înainte un abis care îi provoacă vertij. Fără să-și poată aminti trecutul, fără plăcerile și necazurile care i-au modelat anotimpurile vieții, își dă seama că este un nimeni.

Fiindu-i imposibil să rămână liniștită în fața unui asemenea abis trebuie să găsească ceva de care să se poată agăța. O amintire, vă rog, o amintire cât de mică, insignifiantă. Chiar dacă este inventată. Pentru că mintea umană așa este, dacă nu găsește ceva poate inventa, de ce nu? Însă o identitate construită pe amintiri inventate se prăbușește ca un castel de cărți. Vertijul este ceva major, insuportabil precum singurătatea care o înconjoară. Măcar să  urmeze calea imaginației, care este inepuizabilă și mereu surprinzătoare.

Trebuie să se convingă că ea este „acea fetiță îmbrăcată în alb… cu ochi visători… care avea încredere în lume…”.

 

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrală sau accesând următorul link

https://www.mystage.ro/bilete/mas-o-menos-4682/#/r=39418

 

DUMINICĂ, 18 MAI 2025

ÎNCHIDERE FESTIVALUL INTERNAȚIONAL AL TEATRULUI DE STUDIO, EDIȚA a XXVIII-a

TEATRUL „ALEXANDRU DAVILA” PITEȘTI

MĂ NUMESC IOANA DARC

Ora 19:00 – Sala Studio „Liviu Ciulei”

Autor Ilinca Stihi

Regia artistică și ilustrația muzicală Ilinca Stihi

Scenografia și creația videoproiecției Imelda Manu

Durata spectacolului 1h 40 min.

Vârsta acceptată  +16

Imagini procesate cu ajutorul inteligenței artificiale (AI)

Distribuție: Mirela Dinu Popescu, Mirela Popescu, Cătălin Mirea.

 

Deși abordează o temă serioasă și mult dezbătută în societatea modernă, condiția femeii, spectacolul MĂ NUMESC IOANA DARC este o comedie, care cuprinde inserții din Virginia Wolf, Jeni Acterian, Carl Theodor Dreyer, Pușkin, La Bruyère, Talleyrand.

Ioana Darc nu este nici pe departe efigia la care numele său face întâmplător referire. Ea reprezintă atuurile și defectele oricărei femei și se caută pe sine navigând printre preconcepțiile pe care societatea i le repetă continuu. Textul deschide un dialog necesar despre ce înseamnă feminismul de fapt și măsura în care este cu adevărat important în societatea noastră. Spectacolul nu oferă concluzii, ci invită la reflecție.

Din construcția spectacolului nu lipsesc videoproiecțiile și un sound design elaborat, elemente tehnologice care accentuează trimiterile dramaturgului către noua perfecțiune artificială și lumile virtuale.

Ilinca Stihi conturează într-un mod ingenios personalitatea IOANEI DARC, o femeie divorțată, trecută de prima tinerețe, care își dorește, de voie și de nevoie, să se reinventeze, să se regăsească, să se transforme.

Astfel, Experimentul Femeia Perfectă căruia i se supune IOANA DARC devine atât o provocare pe care Ilinca Stihi o propune publicului spectator de a se interoga asupra convingerilor sale, cât și o comedie tandră despre descoperirea propriului adevăr.

Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală sau accesând următorul link

https://www.mystage.ro/bilete/ma-numesc-ioana-darc-4458/#/r=39419