Afacerist condamnat cu executare, liber din motive medicale

0

Câmpulungeanul Mihail B., un cunoscut om de afaceri în domeniul panificației, a fost trimis în judecată într-un nou dosar de evaziune fiscală, după ce în septembrie anul trecut a fost condamnat, definitiv, la închisoare cu executare tot pentru evaziune fiscală. Deși are de ispășit 6 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare cu executare, afaceristul este liber. El a obținut în instanță întreruperea executării pedepsei din motive medicale.
Mihail B., în vârstă de 54 de ani, este acuzat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș că în perioada 2012-2013 ar fi prejudiciat statul cu 603.000 lei, prin intermediul firmei sale SC Mibos Project SRL din Dragoslavele. Cu scopul de a plăti mai puțin la obligațiile fiscale datorate bugetului de stat, în calitate de administrator al societății, care avea ca obiect de activitate fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor de patiserie, acesta ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli nereale. Concret ar fi înregistrat 62 de facturi de faslse achiziții emise de două firme. Anchetatorii au calculat un prejudiciu în valoare de 603.851 lei, reprezentând TVA fără drept de deducere. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Argeș și marţi, 20 iunie, a trecut de camera preliminară unde judecătorii au constatat „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 463/P/2016 din data de 09.05.2023 emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală privind pe inculpatul Bosoiu M., trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (constituită din 62 acte materiale)” şi au dispus începerea judecării. În luna septembrie a acestui an, faptele se prescriu şi este posibil ca Mihail Bosoiu să scape de răspunderea penală. În octombrie 2022, s-a dispus de către Tribunalul Specializat Argeș intrarea în faliment a societăţii Mibos Project SRL prin procedura generală.

Liber în urma expertizei medico-legale

Afaceristul are de ispăşit o condamnare cu executare de peste 6 ani şi 2 luni. Acesta a stat închis aproximativ 2 luni, iar în prezent este liber, din cauza stării sale de sănătate. Mihail B. nu s-a predat după sentinţă şi la 3 zile după ce a fost condamnat, a depus la Tribunalul Argeş o cerere de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale. În octombrie a fost încarcerat şi a fost dus la Spitalul Penitenciar Jilava. Judecătorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici. După ce raportul de expertiză a fost depus la dosar, în decembrie 2022, instanţa a hotărât eliberarea temporară. „Admite cererea formulată de condamnatul BM, în prezent încarcerat în Penitenciarul Jilava. Dispune întreruperea pe o perioadă de 6 luni a executării pedepsei de 6 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare”. În hotărâre, judecătorii i-au impus inculpatului să nu părăsească teritoriul României, să nu deţină nicio categorie de arme, să se supună măsurilor de supraveghere şi să se prezinte de îndată la unitatea sanitară la care urmează să facă tratamentul. În martie 2023, Mihail Bosoiu a depus la Tribunalul Argeş o nouă cerere, de această dată de prelungire a întreruperii executării pedepsei cu închisoarea. Judecătorii au făcut solicitare către INML în care au cerut să fie făcută o nouă expertiză medico-legală „care să stabilească dacă starea de sănătate a petentului-condamnat s-a ameliorat sau s-a agravat şi dacă poate executa pedeapsa privativă de libertate în regim de detenţie”. În mai 2023, un nou raport de expertiză a fost depus la instanţă de către INML Mina Minovici şi în baza acestuia judecătorii au prelungit cu încă 6 luni întreruperea executării pedepsei, menţinând aceleaşi obligaţii şi interdicţii ca prima dată.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au contestat decizia instanţei însă, Curtea de Apel Piteşti a dat termen de judecată al contestaţiei, după vacanţa judecătorească, pe 14 septembrie. Omul de afaceri rămâne liber. M.Sandu