Secretele firelor monofilament

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă prezentăm ”Secretele firelor monofilament”. Informațiile sunt oferite de Dan Mitrănescu, unul dintre cei mai buni pescari de crap din România, proprietarul danmitranescu.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de profil din țară.
Oare cât este raportul de rezistență între două fire cu o diferență de o sutime între diametre ?! Oare cu cât scade o lansare la mare distanță daca firul are o sutime în plus ?! Vrei să nu te păcălești atunci când alegi firul cu care vrei să pescuiești ? Află răspunsurile la aceste întrebări și vei fi surprins.

O sutime în plus crește rezistența firelor

De mai bine de 20 de ani, de când sunt în fenomen atât pe baltă cât și în activitatea comercială, nu am văzut pe nimeni să-și pună aceste întrebări, sau, poate, răspunsurile sunt neinteresante. Oare?! Greu de crezut, dar o sutime în plus creste rezistenta firelor cu peste 10% în cazul celor de 0,40mm, procentul crescând progresiv până la 25% în cazul celor de 0,20mm. Acesta este și motivul pentru care mulți producători livrează firele mai groase cu una, două sau chiar trei sutimi față de diametrul notat pe etichetă, câștigând astfel rezistența în teste, dar această rezistență rămâne numai o iluzie daca ne raportam la grosimea reală a firului.
Două sutimi în cazul firelor de 0,20 înseamnă 50% rezistență în plus! De necrezut, nu este așa ?! Totuși fizica o arată explicit prin calcule. Am întâlnit multe cazuri în care pescari care doresc distanțele mari în lansare caută un fir subțire, cât mai rezistent.
Aceștia merg în magazine de specialitate, compară două role care sunt prezentate ca a fi spre exemplu de 0,18mm și opresc firul mai rezistent în testul ruperii cu mâna. Oare e o alegere bună? Nu cred. Fără a măsura firul metoda este inutilă. Dacă unul dintre fire are 0,20 în loc de 0,18, atunci o să câștige în testul la rupere, dar în aruncare o să pierdem aproximativ 14m! Asta vrem?!

Cum puteți fi păcăliți

O altă situație în care pescarul măsoară rezistența firelor la rupere, mult mai des întâlnită, este stabilirea unui raport preț calitate cât mai bun. De multe ori se plătește mai mult pentru un fir care “ține” mai bine. Spre exemplu, într-o comparație făcută între fire notate cu 0,25mm, puțini pescari vor verifica dacă unul dintre fire nu este cu una sau două sutimi mai gros, aspect ce îi dă o rezistență până la 33% mai mare! Astfel, firul mai ieftin sau cel care respectă grosimea indicată pe rolă poate pierde alegerea, iar pescarul este păcălit, ori cu un preț nejustificat, ori cu o dimensiune a firului ce îl dezavantajează în lansare.

Cum se măsoară rezistența firelor

Un alt secret al firelor spune că o sutime în minus echivalează cu aproximativ 7m în plus la aruncare, în cazul firelor subțiri. Două sutimi înseamnă 14m, deja o distanță care face diferența decisiv în majoritatea partidelor în care se pescuiește la distanță. Măsurați firele înainte de a le compara, atât când vreți distanta, dar mai ales când vreți să nu vă lășați păcăliți de o “calitate” trucată! Toate diferențele de rezistență între grosimile firelor se pot calcula. În cazul diferențelor de mai multe sutimi, rezultatul este dat de însumarea procentelor dintre diametrele studiate.
Spre exemplu, între 0,22 și 0,25 este de 19%+19%+18% = 56% rezistența mai mare în favoarea 0,25-ului, iar diferența în aruncare este de aproximativ 21m(3x7m) în favoarea firului mai subțire.
Concluzii:
1. Nu luați niciodată în calcul datele înscrise pe etichetele firelor, indiferent de brand. Acestea sunt eronate în majoritatea cazurilor, că să nu zic în toate.
2. Măsurați firele înainte de a le testa. Cum spuneam mai sus, numai o sutime în plus (a o sută parte dintr-un milimetru!!!) crește rezistența firului cu până la 25% în cazul firelor subțiri!
3. Testați firele numai cu un cântar sau cu alte instrumente de măsurare a forței/greutății. Rezistența firelor nu se poate aprecia niciodată trăgând de ele cu mâna, mai ales în cazul celor subțiri.
4. Testați firele numai cu nod. Testarea firelor fără nod nu are nicio relevanță, deoarece, în funcție de calitatea materialului, rezistența la nod poate să scadă în procente diferite, de la un fir la altul. Dacă două fire cu diametre egale pot susține fară nod 5kg, există posibilitatea des întâlnită ca la nod unul să țină doar 2,5kg și celălalt 4kg.
5. Și nu în ultimul rând, testați pentru a nu arunca cu banii.
Performanțe Dan Mitrănescu
În pescuitul de competiție Dan Mitrănescu a obținut peste 50 de podiumuri, multe cu rezultate notabile. Dintre acestea amintim:
– peste 25 locuri 1 în competiții de crap în care au participat majoritatea pescarilor consacrați din tara.
– trei Recorduri Naționale în concursuri oficiale de pescuit la crap, deținând actualul Record National de cantitate cu 1340 kg în 72 ore.
– Recordul Național, crap comun de 29,45kg – cel mai mare crap prins vreodată în competiții.
– Recordul lacului Tâncăbesti într-un concurs, cu o cantitate de 1064 kg de crap.
– Recordul lacului Sărulești în competiții câștigate.
– Recordul lacului Moara Vlasiei în competiții câștigate.
– Lotul Național 2009 ce a reprezentat România la Campionatul Mondial din Franța 2009.
– Captura Campionatului Mondial din Franța 2009 și locul 2 pe sector.
– Vicecampion Național în anul 2011.
– Vicecampion Național în anul 2016 la individual.
– Locul 1 Cupa Mondială Sărulești 2018 Campion Național 2018