Cristian Cioacă, fostul polițist, condamnat la 15 ani și 8 luni închisoare pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu, a fost eliberat ieri din Penitenciarul Mioveni. Acesta a executat aproximativ 10 ani din pedeapsă dar a beneficiat de eliberare condiționată, ajutat fiind și de zilele provenite în urma recursului compensatoriu și a muncii prestate care, acumulate, înseamnă încă 3 ani și jumătate.
Ieri la ieșirea de la poarta Penitenciarului Mioveni Cristian Cioacă era îmbrăcat sport și purta pe cap o șapăc inscripțiinată cu ”Police”. Avea foarte multe bagaje și era așteptat de cumnatul lui. A zâmbit tot timpul și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. ”Vă mulțumesc pentru interesul acordat, dar nu-l merit. Today is the first day of the rest of my life ( n.r. Astăzi este prima zi din restul vieții mele). Plecând de aici, vă imaginați că voi trăi. Nu știu ce o să fac. Dacă v-ați pune puțin în locul meu nu aveți nici dumneavoastră cum să știți ce-o să faceți. Vă mulțumesc! Pentru mine viața nu a fost normală. Vă mulțumesc și lăsați-mă să-mi văd de viață, vă rog frumos. La revedere”, a spus el.
Verdict favorabil
Cristian Cioacă a fost condamnat, în iunie 2014, la 15 ani și 8 luni închisoare, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanare de morminte şi acces ilegal la un sistem informatic, după ce soția lui avocata Elodia Ghinescu a dispărut fără urmă. Sentința a venit în ciuda faptului că anchetatorii nu au reușit să găsească trupul Elodiei Ghinescu. Verdictul a fost pronunțat de Curtea de Apel Piteşti.
În luna ianuarie a acestui an, Cristian Cioacă, a depus prima cerere de eliberare condiționată, cerere care i-a fost respinsă. În iulie s-a judecat a doua cerere, de asemenea respinsă de judecătoria Pitești.
Magistrații au fixat un nou termen la data de 10.11.2023, dată la care urma să fie făcută o nouă cerere de eliberare.
Decizia nu a fost definitivă ci cu drept de apel. Cristian Cioacă a contestat hotărârea și ieri magistrații au admis cererea și au dispus eliberarea fostului polițist. ”Admite contestaţia formulată de contestatorul C.C.C……… împotriva sentinţei penale nr. 1337/19.07.2023, pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 8362/280/2023, desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând, În temeiul art. 59 Cod Penal (1969) cu aplic. art. 5 Cod penal (2009): Admite propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni şi dispune liberarea condiţionată a condamnatului C.C.C. de sub puterea mandatului nr. 1631/2016 emis de Judecătoria Piteşti în baza sentinţei penale nr. 1373/2016, dacă nu este reţinut sau arestat în alte cauze În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, scrie în decizia magistraților Tribunalului Argeș.
Îndeplinea condițiile legale, nu și cele morale
În luna iulie, Judecătoria Pitești a respins cererea de liberare condiționată pe motiv că inculpatul Cristian Cioacă nu a făcut ”dovezi reale că se poate reintegra social” și nu a depus un minim efort de a plăti daunele morale dispuse prin sentința de condamnare. Legal el îndeplinea termenii eliberării condiționate. Legea prevede că un inculpat care are de ispășit o pedeapasă mai mare de 10 ani închisoare, are dreptul să fie eliberat condiționat după ce execută 3/4 din pedeapsă, în cazul lui Cioacă însemnând 4566 zile. ”Condamnatul a executat de la data de 18.06.2014 până la data de 10.05.2023, 3249 zile, la care se adaugă 449 zile în arest preventiv, 480 zile i se consideră executate suplimentar ca măsură compensatorie pentru executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare în baza Legii nr. 169/2017, iar 712 zile i se consideră executate ca urmare a muncii prestate, totalul zilelor câştigate şi executate fiind de 4890”, scria în motivarea Judecătoriei Pitești, de respingere a cererii din luna iulie. ”Astfel, eliberarea petentului din pedeapsa de 15 ani, 8 luni închisoare la care a fost condamnat pentru fapte de o gravitate deosebită, ce denotă un potenţial criminogen ridicat, respectiv loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanare de morminte şi acces ilegal la un sistem informatic, fapte care au produs puternice reacţii în rândul societăţii o lungă perioadă de timp, fără ca acesta să facă dovezi reale că se poate reintegra social, ar putea avea efect opus celui prescris de lege, în condiţiile în care persoana privată de libertate nu-şi asumă nici în prezent faptele comise, nu le recunoaşte şi implicit nu le regretă”, se precizează în motivarea sentinței din luna iulie. Un alt motiv pentru care atunci a fost respinsă cererea este acle că fostul polițist ”nu a depus minime diligenţe de diminuare a consecinţelor infracţiunilor săvârşite, prin achitarea fie si parţială a despăgubirilor civile la care a fost obligat faţă de familia victimei”, după cum au punctat judecătorii. Hotărârea Tribunalului Argeș de ieri i-a adus libertatea lui Cristian Cioacă.
Ca urmare a eliberării condiționate el este obligat să respecte mai multe măsuri de supraveghere. M.Sandu