Sentinţă inexplicabilă dată zilele trecute de magistraţii Judecătoriei Piteşti. Un tânăr de 18 ani, judecat pentru comiterea unei tâlhării, a primit o pedeapsă cu suspendare, sub limita minimă, în ciuda faptei grave pentru care a fost deferit justiţiei. Tânârul de 18 ani, a tâlhărit o fetiţă de 13 ani, ziua, într-un parc din Piteşti. I-a furat telefonul mobil şi a ameninţat-o pe fata care se afla într-un grup de copii de vârsta ei.
În luna mai a anului trecut, o copilă de 13 ani era în parc, în apropiere de izvor, în cartierul piteştean Tudor Vladimirescu. Avea la ea un telefon în valoare de aproximativ 1.000 de lei. Era cu mai mulţi prieteni de vârsta ei. Ţinea în mână telefonul ceea ce i-a atras atenţia unui tânăr de 18 ani. George Samuel L. de 18 ani, din comuna Crângurile, judeţul Dâmboviţa, s-a dus la ea şi a vrut să-i smulgă aparatul. Martorii au povestit că fata s-a opus dar agresorul a ameninţat-o şi a tras de telefon, furându-l. A fost sesizată Poliţia. Fata şi prietenii ei au reuşit să-l descrie pe făptaş, dând detalii şi despre îmbrăcămintea lui. Acesta a fost dat în atenţia patrulelor de poliţie şi în mai puţin de jumătate de oră a fost depistat. Se afla în Gara Sud, pe peron, intenţionând să urce în trenul de Bucureşti.
Pedeapsă mai mică decât minimul prevăzut de lege!
În timpul urmăririi penale, tânărul şi-a recunsocut fapta. Telefonul a fost recuperat şi înapoiat victimei. George Samuel L. a fost judecat pentru tâlhărie iar Judecătoria Piteşti a dat sentinţa. Magistraţii au ţinut cont, probabil, de faptul că tânărul a încheiat acordul de recunoaştere şi de faptul că prejudiciul a fost recuperat altfel nu se explică decizia. L-au condamnat pe tânăr la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni, fiind mai puţin decât limita minimă a pedepsei, care potrivit Codului Penal este de la 2 la 7 ani. S-a dispus suspendarea pedepsei pe o perioadă de încercare de 2 ani şi 6 luni, Dacă în acest timp va comite o altă infracţiune măsura se va revoca şi va trebui să execute sentinţa. Ca pedepasă suplimentată, instanţa a dispus: „..impune inculpatului, L. George, pe durata termenului de supraveghere obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Dâmboviţa, sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În termenul de supraveghere, inculpatul, L. George Samuel, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, respectiv în cadrul Primăriei comunei Crîngurile, ori în cadrul Primăriei oraşului Găeşti”, se mai precizează în sentinţă. M.Sandu