Nu trebuie sa fii un guru in programare ca sa iti dai seama cat de accesibil este Internetul in zilele noastre si cat de aproape, la doar cateva click-uri distanta, este informatia de care avem nevoie. Dar lucrurile se complica putin daca detii un business si iti doresti sa fii prezent in online. Indiferent de domeniul de activitate, trebuie sa stii inca de la inceput ca hosting-ul paginii tale face parte din prioritatile pe care trebuie sa le ai in vedere in online. Gazduirea web poate fi folosita atat de o persoana juridica, cat si de o persoana fizica ce doreste sa isi publice un site pe Internet si sa il faca vizibil. Prin intermediul unui server, acesta va fi accesibil pentru oricine, indiferent de zona geografica.
Partea complicata intervine in alegerea efectiva a celui mai bun plan de gazduire web. O astfel de achizitie trebuie sa fie facuta cu atentie, in functie de mai multe criterii. In primul rand, trebuie sa iei in calcul cantitatea de resurse care pot satisface nevoile si cerintele site-ului.
1. Spatiul de stocare – pe piata din Romania exista in momentul de fata 2 tipuri de stocare: HDD si SDD. HDD este o tehnologie care ne-a obisnuit sa fie prezenta indiferent de device sau cerinta si ruleaza datorita unor componente mecanice. Pe de alta parte, tehnologia SDD functioneaza cu ajutorul unei memorii electronice de tip flash. In ultimii ani, SSD-urile au inceput sa fie din ce in ce mai populare datorita rapiditatii cu care transfera informatiile, a fiabilitatii si, de ce nu, a faptului ca sunt mult mai prietenoase cu mediul inconjurator. Cu alte cuvinte, ia in calcul acest aspect atunci cand cumperi gazduire web.
2. Memoria RAM – este componenta responsabila de stocarea si livrarea temporara a tuturor informatiilor necesare pentru functionarea unui program sau a unei aplicatii. Aceasta memorie are ca scop principal accelerarea procesului prin care aplicatia intoarce catre utilizator un numar de informatii. Caracteristica si dispozitivelor precum telefon, laptop sau unitate optica, rapiditatea informatiilor este direct proportionala cu numarul de gb ai memoriei RAM.
3. Latimea de banda – este conducta prin care informatiile ajung in front end si care poate influenta viteza de incarcare a paginii web. In ceea ce priveste gazduirea web, termenul face referinta la traficul total pe care un site il poate realiza in 30 zile pe toate serviciile oferite (WEB, FTP, Mail). Cu cat latimea de banda este mai mare, cu atat permite un numar mai mare de vizitatori pe pagina web simultan.
In timp, tot mai multe persoane au inceput sa isi mute afacerile, promovarile si activitatea pe Internet. Ca atare, traficul online este din ce in ce mai generos, astfel ca securitatea datelor cu caracter personal a devenit prioritara. De aceea, este important sa cauti gazduire web care foloseste un firewall performant, precum si un antivirus. Acestea vor contribui la intarirea sigurantei parolelor si la eliminarea vulnerabilitatilor la care ar putea fi predispusi utilizatorii. In alta ordine de idei, hosting-ul este transparent si nu intervine in relatia client – date, ci doar ofera siguranta si protectie. In aceeasi ecuatie trebuie sa intre certificatul SSL, precum si filtrul anti-spam si protectia DDoS.
Nu in ultimul rand, trebuie sa urmaresti ca gazduirea web pe care o alegi sa ofere o garantie de uptime de 99,99%. Acest termen defineste timpul in care un site este disponibil in decursul unei luni. Indiferent ca este vorba despre un blog, un magazin online sau un site de prezentare, ideea principala este aceeasi: un site offline nu vinde. Asigura-te ca site-ul tau poate fi accesat in orice zi si la orice ora si, bineinteles, ca beneficiezi de asistenta tehnica non-stop, care sa intervina in cazul in care exista erori tehnice.
Mai mult, verifica daca echipa de suport tehnic poate fi contactata direct pe site prin Live Chat, ticket sau email si care este timpul mediu de raspuns. Astfel de detalii pot face diferenta de calitate intre serviciile de gazduire web disponibile pe piata.