- Conf. dr. Adrian Tase
Odată cu răcirea vremii, virusurile își exacerbează patogenitatea. Avem experiența virozelor din sezoanele reci ale anilor trecuți; mai avem și experiența COVID-19 de 7 luni. Problema gravă este că acum le avem pe amândouă și nu este ușor nici să le deosebim, nici să le tratăm cu claritate. Din fericire, în această pandemie nu suntem singuri. Toată omenirea este, sau cel puțin ar trebui să fie unită în lupta cu noul coronavirus.
Din Statele Unite am preluat și interpretat raportul Maryland. O idee centrală este că vom mai coabita cu virusul încă 6-18 luni și trebuie să ne obișnuim cu acest fapt. Cu măsurile protective, riscurile sunt minime. Trebuie doar disciplină sanitară și răbdare.
Din Germania am preluat noua strategie, prezentată ca ieftină și eficientă. Are la bază cele trei elemente binecunoscute – respectarea distanței sociale, masca și dezinfectantul, la care se adaugă alte două. Punctul 4 este aplicația de avertizare referitoare la infecțiile cu noul coronavirus – Corona Warn App, iar punctul 5 este ventilarea constantă a spațiilor interioare, care practic nu costă nimic.
Din Asia vin, de asemenea, idei valoroase. Este și normal, pentru că în secolul 21, țările asiatice au resimțit din plin epidemiile de gripă aviară și gripă porcină. M-am obișnuit cu portul măștii încă din anul 2009, când am participat la Congresul de Cardiologie Asia-Pacific de la Kyoto.
Societatea Chineză de Cardiologie a fost prima care a prezentat particularitățile de diagnostic și tratament ale infarctului miocardic acut la pacienți cu COVID-19. Experiența chineză a ajuns rapid în cele mai prestigioase publicații științifice medicale.
Ministrul Sănătății din Singapore s-a remarcat prin cele mai clare explicații adresate populației, clipul devenind rapid foarte vizualizat și apreciat pe rețelele de socializare.
Cel mai important lucru este să ne asigurăm că plămânii sunt sănătoși. Medicii din Taiwan ne dau un pont. Noul Coronavirus poate să nu prezinte semne de infecție mai multe zile. Atunic, cum putem ști dacă cineva este infectat? Până când se ajunge la febră și/sau tuse și persoana merge la spital, plămânul este de obicei 50% cu fibroză și va fi prea târziu. Experții medicali taiwanezi oferă o simplă verificare de sine pe care o putem face în fiecare dimineață. Să respirăm adânc și să ne ținem respirația 10-20 de secunde. Dacă facem acest lucru complet şi cu succes, fără tuse sau disconfort, fără rigiditate sau pierderea etanșeității gurii etc., dovedim că nu există fibroză în plămâni, practic nu avem decât o infecție de căi respiratorii. Să ne auto-verificăm în fiecare dimineață într-un mediu cu aer curat.
Un alt aspect foarte important este hidratarea. Potrivit medicilor japonezi, toată lumea ar trebui să se asigure că gura și gâtul sunt umede şi niciodată uscate. Să luăm câteva înghițituri de apă la fiecare 10-15 minute. De ce? Chiar dacă virusul ajunge în gură, apă potabilă sau alte lichide îl va spăla şi duce în jos prin gât în stomac. Odată ajuns acolo, acidul stomacal va ucide virusul. Dacă nu bem suficientă apă în mod regulat, virusul poate intra în trahee și în plămâni, devenind foarte periculos.
Avem de învățat de la cei care au transformat experiența pandemică în lecții de viață.